Döda vildsvin vid danska kusten

Under den gångna veckan har fem stycken döda vildsvin flutit i land på den danska ön Æro. Tankarna går givetvis till afrikansk svinpest (ASF), men analyser kommer inte att göras.

Döda vildsvin har påvisats på Ærö, en ö belägen mellan Jylland och Fyn i södra Danmark. Stig Mellergaard på Fødevarestyrelsen bedömer att vildsvinen mest troligt flutit dit från Tyskland eller Polen. Foto: Mostphotos

Det var i söndags som det första döda vildsvinet påträffades på Ærö. I skrivande stund har

ytterligare fyra döda vildsvin flutit i land, det rapporterar Agriwatch, medan Hyo skriver att det mest troligt är frågan om en sugga med kultingar.

Att fundera på om det är ASF vildsvinen dött av faller sig naturligt, med tanke på spridningen av viruset i Europa. Men Danmark, vars grisnäring är helt beroende av export väljer att fortsätta leva i ovisshet, då ett besked om ASF mest troligt skulle sätta stopp för export av kött under en period.

– Vi undersöker inte för afrikansk svinpest, för om det är det, då betyder det att vi har ett utbrott. Och vi kan inte förklara för utlandet att det inte är danskt. Det kan få mycket allvarliga konsekvenser, säger Stig Mellergaard som är chefskonsulent vid Fødevarestyrelsens Djurhälsokontor, till TV2/Fyn.

Vildsvinen ska ha skickats till destruktion.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 24 oktober 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

”Hold on little girl...”

Krönika: Hon har väl knappast undgått någon, denna lilla flicka som reser med båt och tåg världen över för att göra klimatets röst hörd, Greta. Fint och fantastiskt på många sätt. Hon vill att beslutsfattare i världen ska göra något drastiskt för att stoppa klimatförändringarna som blivit allt påtagligare. Man behöver inte vara agronom, forskare eller hjärnkirurg för att koppla dessa till fossila utsläpp, industrialism och globalisering. Däremot är inte alla överens om vad dessa beslutsfattare bör göra. 

Kommentera