Döda vildsvin vid danska kusten

Under den gångna veckan har fem stycken döda vildsvin flutit i land på den danska ön Æro. Tankarna går givetvis till afrikansk svinpest (ASF), men analyser kommer inte att göras.

Döda vildsvin har påvisats på Ærö, en ö belägen mellan Jylland och Fyn i södra Danmark. Stig Mellergaard på Fødevarestyrelsen bedömer att vildsvinen mest troligt flutit dit från Tyskland eller Polen. Foto: Mostphotos

Det var i söndags som det första döda vildsvinet påträffades på Ærö. I skrivande stund har

ytterligare fyra döda vildsvin flutit i land, det rapporterar Agriwatch, medan Hyo skriver att det mest troligt är frågan om en sugga med kultingar.

Att fundera på om det är ASF vildsvinen dött av faller sig naturligt, med tanke på spridningen av viruset i Europa. Men Danmark, vars grisnäring är helt beroende av export väljer att fortsätta leva i ovisshet, då ett besked om ASF mest troligt skulle sätta stopp för export av kött under en period.

– Vi undersöker inte för afrikansk svinpest, för om det är det, då betyder det att vi har ett utbrott. Och vi kan inte förklara för utlandet att det inte är danskt. Det kan få mycket allvarliga konsekvenser, säger Stig Mellergaard som är chefskonsulent vid Fødevarestyrelsens Djurhälsokontor, till TV2/Fyn.

Vildsvinen ska ha skickats till destruktion.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 24 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Framtiden bestäms här och nu – i alla fall till viss del

Krönika: Barn, kommer ni ihåg när vi flög utomlands på semestern? Detta kan mycket väl bli en fråga som ställs när familjen sitter framför datorn och kollar på semesterbilder i framtiden. Pandemins effekter på våra vanor kommer att få långtgående konsekvenser. Semesterresorna är bara en del av allt som ställs i ny dager. I den nya världen efter Covid 19 kanske det inte är möjligt att förflytta sig lika enkelt och billigt som förr i världen. Vill konsumenterna ens tillbaka till hur det var tidigare? Vad blir det nya normala och vad har detta med Sveriges gröna näringar att göra?

 

Kommentera