Farmarauktioner blir en del av Sajab

Stig-Arne Johansson, ägare av Sajab Auktioner, breddar sin verksamhet runt om i landet genom nyförvärvet av Auktionsutropet i Falköping/Nya Farmarauktioner AB. 

 

Stig-Arne Johansson är ny ägare till Auktionsutropet i Falköping/Nya Farmarauktioner AB. Stig-Arne äger sedan tidigare Sajab Auktioner. Foto: Carolina Wahlberg


Planen är att inom ett halvår så ska Farmarauktioner gå in och bli en del av Sajab. 

– Gårdsauktioner i den här omfattningen är helt oslagbart. Vi säljer allt på en och samma dag, och om man säljer allting blir prisbilden också bättre än på exempelvis nätauktion, säger Stig-Arne och tillägger: 

– Sen är auktioner inte bara auktioner, det är även en social inrättning. Många tycker att det är väldigt roligt att gå på auktion och de senaste åren har jag haft ett snitt på 500 personer på auktionerna.

Enligt Stig-Arne kommer det även fler och fler yngre personer. 

– De sista tre åren har jag sett en väldigt stor generationsväxling, framförallt när vi håller gårdsauktioner på djur. Så jag är inte det minsta rädd för att det här med klubbauktioner kommer försvinna, säger han och fortsätter:

– Det många tycker är bra med klubbauktioner, om man jämför med nätauktioner, är att de får klämma, känna och se på maskinen. Jag tror nästan att det är den stora grejen, folk vill se vad de köper. 

Många faktorer avgör

Enligt Stig-Arne är det många faktorer som påverkar hur mycket besökarna är villiga att betala. 

– Alla vill göra ett fynd, men det är mycket som spelar in. Skicket på maskinerna och hur maskinerna är skötta spelar en oerhört stor roll, och sen kan det även spela in vem som har haft maskinen innan. 

Hur framtiden för gårdsauktioner ser ut tror Stig-Arne kommer påverkas av hur lantbruket här i Sverige kommer utvecklas men även av efterfrågan från andra länder. 

– Vi har märkt att Polen, Lettland och Litauen börjar vilja ha bättre maskiner, till skillnad mot förut när de har köpt lite billigare. Många maskiner går till andra länder. 

Stort förtroende 

Stig-Arne drar i gång auktionerna första januari och han berättar att de är fem stycken personal på varje auktion och att man alltid behöver vara beredd med extra personal. Han berättar också att de på företaget är två stycken ropare, han själv och hans kollega Mårten Törner. Stig-Arne tar även tillfället i akt att hylla Farmarauktioners tidigare ropare Lawrence Johnsson som nu går i pension.

– Lawrence är 74 år och har varit ropare i många år. Han har en enorm erfarenhet av både människor och maskiner, och han känner ju otroligt mycket folk, säger Stig-Arne och tillägger att det är väldigt viktigt att roparen, precis som Lawrence, har ett gott förtroende. 

– Har en ropare ett gott förtroende, då litar folk på en. Många åker på auktion för att det är en bra ropare. 

Stig-Arne säger att han är tacksam för att få möjligheten att ta över en firma med så bra renommé, och berättar att både den tidigare ägaren Rolf Johansson och flera ur personalen kommer jobba kvar.  

– Folk har ett väldigt stort förtroende för både Lawrence och Rolf. Så det är fantastiskt att fortsätta i den här andan som de har byggt upp. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 25 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem är politikernas bästa vän?

Krönika: Höj självförsörjandegraden, öka beredskapen, stärk livsmedelsförsörjningen! Förslagen om hur detta kan göras är många, men på andra sidan av samma mynt exploateras mark årligen. Det är förvisso ett annat tema på krönika än det jag tänkt, men det knyter an till ämnet. Vem är politikernas bästa vän? Vad jag förstår ska aktuella kapitel i miljöbalken utredas och förhoppningsvis leda mot ett starkare skydd av jord- och skogsbruksmark. Då kan markägare förhoppningsvis slippa årsvisa tvister mot maktgalna bolag som yrkar på att de ska tillgodose väsentliga samhällsintressen. Vad är det, om det inte är att skydda den brukbara mark som finns?

 

Kommentera