”Vi är hungriga, vi vill på alla plan!”

En lantmästare, en veterinär samt ett brinnande intresse för att driva företag - alltihop kryddat med kärlek till både människor och djur. Det är receptet bakom Simon Åkerbloms och Cissi Klassons satsning på Annelövsgrisen.

 

​Kunskap och intresse ligger bakom beslutet att satsa på just grisar.  
– Är det någonting man lär sig när man tittar på andra företag, så är det att de som är duktiga på det dem gör dels kan ekonomi och styrning, men de är också genuint intresserade av det som de producerar. Jag tycker att djur på det stora hela är kul, men grisar är fantastiskt kul! Det går så snabbt och det handlar om att coacha personal. Det har med människor att göra, men det är en biologisk process som man ska jobba med. Jobbar man med och inte emot biologin, så är det även bra för ekonomin. Det är det som är det roliga, säger Cissi.Foto: Emma Sonesson


Annelövsgrisen har drivits i 15 år av Kent Nilsson och Bengt Hellerström. Verksamheten består av smågrisuppfödning med 950 suggor i äldre byggnader som successivt renoverats och underhållits. Sedan april 2018 har företaget varit till salu.

Våren 2018 var Cissi Klasson klar med sin lantmästarutbildning. I augusti samma år började hon som förman på Annelövsgrisen.

– Jag ville vara i en organisation som gjorde mycket rätt. Anledningen till att jag visste att Annelövsgrisen gjorde det, var att vi hade företaget som case när vi gick tredje året på Alnarp. Jag hade inblick i varje siffra i bokslutet sedan fem år tillbaka, och kände att jag ville lära mig mer av den här organisationen, berättar hon.

Simon Åkerblom är en 36-årig lantbrukarson som läst till veterinär i Köpenhamn och därefter varit yrkesverksam i tio år både i Danmark och Sverige, vilket han kommer att fortsätta med trots att han numera även kan titulera sig grisföretagare. 
– Jag kommer att vara på Annelövsgrisen någon gång per vecka, medan Cissi kommer att sköta den dagliga ruljangsen, berättar Simon. 

Matchmaking

Just då fanns det inga tankar på att ta över, men ganska snabbt infann sig känslan hos Cissi av att vilja göra något mer. Simon Åkerblom, som även han hade god inblick i verksamheten efter att ha varit besättningens veterinär i tre år, funderade i samma banor. Trots att grisbranschen är liten och Cissi och Simon sprungit på varandra genom åren, så såg de inte varandra som en självklar affärspartner. 

– Vi blev egentligen matchmakade av Kent och Bengt. Båda frågade Kent om han kände till någon tänkbar partner till ett framtida samarbete, berättar Cissi. 

Juridiskt mer komplicerat

I december 2018 hade Cissi och Simon ett första informellt möte. I januari hade de bestämt sig - de ville pröva sina vingar och försöka ta över Annelövsgrisen. Därefter följde ett otal möten med både banktjänstemän och jurister. 

Just det faktum att det är ett bolag och inte en fastighet som de köpt, har krävt en hel del juridisk konsultation, rörande allt från bolagstillgångar till latenta skatter, aktievärde och avtalsskrivning. Även finansieringen visade sig vara mer komplicerad än väntat. 

– Vi har haft kontakt med många banker. Det som legat oss lite till last är faktiskt att det handlade om ett bolag. De klassiska lantbruksbankerna vågade inte, de kan helt enkelt bolagsjuridik för dåligt. Vi har fått röra oss bland de mer traditionella affärsbankerna istället, berättar Cissi och fortsätter: 

– Jag säger inte att det är fel på de andra bankerna, de passar ypperligt för de som äger hektar som privatperson och sedan ska bygga upp en drift utifrån det. Då har man en helt annan säkerhet. 

En fördel med att affären rörde ett befintligt bolag var att det fanns ett kassaflöde från dag ett. Prislappen på en äldre anläggning är en annan fördel, om man jämför med ett nybygge. 

Cissi Klasson är 29 år och uppväxt på lantbruk. Hon har arbetat som förman inom grisuppfödning i fyra år innan hon började läsa till lantmästare. Parallellt med utbildningen arbetade hon både med rådgivning och som djurskötare inom gris.
– Jag har vetat länge att jag vill driva något eget, det har jag med mig sedan barndomen, säger Cissi. 

Värdefulla mentorer

Till slut blev det Swedbank och Tillväxtbolaget som visade sig vara villiga att låna ut till satsningen. Driften togs över 1 juli och aktierna 30 augusti. 

Tillväxtbolagets Helena Silvander är även en av dem som fungerar som mentor för Simon och Cissi. Simons bror som är redovisningskonsult är en annan mentor. Inför framtiden finns även funderingar på att bilda ett gårdsråd med personer med olika kompetenser; någon som är slipad på bolagsstrukturer och affärer, någon som kan branschen och någon som är en fena på ledarskap. 

De före detta ägarna är andra betydelsefulla personer i satsningen, Bengt sköter bokföringen och Kent ställer upp med allehanda support. 

Lönsamhet och trivsel

Lönsamhet och att klara av amorteringstakten är givetvis nummer ett bland drivkrafterna bakom och målsättningarna med företaget. Men Cissi lyfter även mer mjuka värden. 

– Lönsamheten står överst. Men jag vill inte gå till jobbet och känna att jag inte vill coacha människor, för det är det som är mitt jobb. Jag kan ju tvivla på mig själv 100 gånger, men jag mår jättebra av att se en utveckling hos människor, och jag mår bra av att se en utveckling hos grisarna. Jag gillar hur vi med små justeringar kan göra livet bättre för så många individer, säger hon och funderar vidare:

– Är ens målet pengar? Jag tänker att första året går ut på att lära sig. Vi har en jättefin utbildning framför oss, det är lite learning by doing. Målet är att vi ska bli kunnigare människor. 

Simon i sin tur definierar framgång och målsättning på ett ganska konkret sätt:

– Det kommer att ta ett tag innan man landat i den här rollen, sedan kommer väl lönsamheten förhoppningsvis. Men de första åren är hundår med stora amorteringar. Jag ser det som en framgång så länge vi känner att vi trivs med det vi sysslar med, att vi inte går in i väggen och att vi har en avkastning på investerat kapital.
 

En ambition för Annelövsgrisen är att det ska vara branschens trevligaste arbetsplats. I dag inkluderar verksamheten 7,5 medarbetare. Här är det Molly Magnusson som lokalbedövar medan Ebba Ståhl kastrerar. 
– Ett bra arbetslag och bra stämning på arbetsplatsen är något som verkligen kan göra skillnad. Det sämsta man kan göra som arbetsgivare är att vara sur och stressad tror jag, säger Simon.  

Positivt mottagande

Som nya, unga företagare i branschen tycker Simon och Cissi att de enbart fått positiv respons, och de ser uppenbara fördelar med att vara unga.

– Vi är hungriga, vi vill på alla plan! Vi har energi, stort socialt nätverk, ork och inspiration. Vi vill bevisa för oss själva att vi klarar av det här. Det kommer inte vara jobbigt för oss att byta bokföringsprogram om det krävs, säger Cissi. 

De lyfter även styrkan i att vara två, och att inte vara partners på det privata planet. 

– Vi kompletterar varandra både personlighetsmässigt och när det gäller kunskap, säger Simon.

– Jag har hållit min sambo utanför det här av en anledning. Jag vill ha ett liv med honom, jag vill inte ha ett jobb med honom. Om man driver ett företag tillsammans med sin partner har man så mycket mer att förlora. Då är det inte säkert att man fattar rätt strategiska beslut. Att driva företaget med någon annan är ett riskspridande, konstaterar Cissi insiktsfullt. 

Skapa intressanta företag

När det blir tal om att skicka med tips till andra unga som är nyfikna på att starta företag, vänder de båda nyblivna grisföretagarna delvis på kuttingen:

– Det pratas mycket om hur de unga ska vara. Men vi hade aldrig kunnat gå till banken med det kapitalet som vi hade och säga att ”vi vill låna si och så mycket till den här anläggningen som i dag går minus, men vi ska få den att gå plus”. Nu fanns det ett positivt resultat att visa upp sedan flera år tillbaka i tiden, då är det en helt annan grej. Det handlar om att den äldre generationen förstår att det är lönsamma företag som är intressanta för både banken och oss. Det ligger inte bara hos de unga. Det måste finnas något att ta över också, säger Cissi, medan Simon formulerar en uppmaning: 

– Tänk inte så traditionellt, man behöver inte driva företag ensam eller med sin partner. Det måste inte nödvändigtvis vara föräldrarnas gård man tar över. Det finns finansiärer om man är rätt person med rätt talang, rykte, nätverk och kunskap. Våga prova!

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 26 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste