Nordiska gener för framtida matproduktion
Nu ska kunskapen om fjällkoraser och dess koppling till vår kulturhistoria spridas. Detta med finansiering till ett nytt samarbetsprojekt mellan Finland, Norge och Sverige.
Tillsammans med flera samarbetspartners ska NordGen nu samla in och sprida kunskapen om fjällkoraserna i norra Finland, Norge och Sverige. Ett projekt som förutom att belysa vikten av att bevara husdjursgenetiska resurser, ska få fler att förstå kopplingen mellan vår kulturhistoria och de nordliga lantraserna av kor, meddelar NordGen.
En viktig roll
De nordiska fjällkoraserna bär på en bredare genetisk variation som kan spela en viktig roll för vår framtida matproduktion. Men fjällko-raserna har varit nära att utrotas, menar Mervi Honkatukia, sektionsledare på NordGen Husdjur.
– För att fjällko-raserna ska kunna räddas måste vi sprida kunskapen om dem. I hundratals år har dessa djur varit en del av vardagen i de norra delarna av Norden, men de yngre generationerna har ofta inte varit i kontakt med dem alls. Med det här projektet vill vi ändra på det, säger hon i ett pressmeddelande.
Flera arbetspaket
Projektet innefattar flera olika arbetspaket som alla kommer att inkludera lokala aktörer. Bland annat kommer DNA- och arkeologiska undersökningar att göras för att ta reda på hur nära släkt de olika koraserna är med varandra samt bildandet av olika nätverk med aktörer som har insyn i hela områdets kulturhistoria.
– Det är otroligt glädjande att vi beviljats medel för att genomföra det här projektet. Det kommer att leda till ny kunskap om en viktig del av norra Finlands, Norges och Sveriges kulturhistoria, säger Mervi.
Projektet:
Projektet kommer att pågå mellan den 1 januari 2020 och den 30 september 2022.
Budgeten ligger på cirka 950 000 euro och finansieringen sker av Interreg Nord, Lapin liitto och Region Norrbotten.
NordGens samarbetspartners i projektet är Ahlmans yrkesskola i Finland, Finlands Naturresursinstitut, Institutet för kulturstudier på Söda Danmarks Universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och artisten Anu Osva. Källa: NordGen
Insamlingen av information…
…till projektet kommer att ske med hjälp av gamla arkiv, intervjuer, skrivtävlingar och utställningar samt genom att bilda ett nätverk för de som har fjällkor. Informationen kommer sedan göra tillgänglig för alla som är intresserade – bland annat genom en konstvernissage, utbildningspaket för skolor och utställningar på museum.