Han gräver fram lantbrukshistoria

Det moderna lantbrukets historia har redan blivit arkeologi och Ivan Magnusson är en av entusiasterna som tar rätt på gamla jordbruksredskap i naturen i ett försök att rädda dem åt eftervärlden.

 

Ivan Magnusson är känd i samlarkretsar för sina samlingar med bland annat jordbruksredskap och traktorer.


I förra numret av Jordbruksaktuellt hade vi en artikel om att Statens Maskinprovningar (som numera heter Svensk maskinprovning, SMP) släppt alla sina publikationer i ett digitalt arkiv. I artikeln fanns en skiss på en så kallad körvandringspump byggd av en mekanisk verkstad i Nyköping.

Det fick pensionerade stensättaren Ivan Magnusson i Vångsta strax utanför Västerås att lyfta luren.

– Jag har en hel del grejer från Westerås Gjuteri och Mekaniska Verkstad. Jag har tagit rätt på en gammal ringvält som jag tänkte göra i ordning, berättade Ivan bland annat i telefonen.

Detta lät både som ett djärvt och mödosamt företag, tyckte vi.

Ivan Magnussons samlingar består också av åtskilliga dokument, bland annat denna tummade produktkatalog från Westerås Mekaniska verkstad.

Diger samling

Väl på plats hos Ivan visar det sig att ”en hel del grejer” är en lada i två våningar, en gammal plåthall från Vattenfall och ett garage – alla nästintill proppfulla med traktorer, jordbruksredskap, verktyg och en hel del andra prylar, varav en hel del från sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal.

78-årige Ivan Magnusson har under sitt yrkesliv bland annat kört traktor på jordbruk men aldrig drivit egen gård, utan jobbat med bland annat stensättning och skrothandel.

– Jag samlade på mig mina första grejer redan 1955, i början var det mest skyltar och lite andra småprylar.

Idag omfattar Ivans samlingar bland annat tjugotalet jordbruks­traktorer och entreprenadmaskiner – sådant han antingen köpt, bytt eller fått ta rätt på gratis.

Bland alla saker som Ivan samlat på sig genom åren är det maskinerna och redskapen som kommer från Westerås Mekaniska Verkstad som han brinner alldeles särskilt för.

– Det var Oscar Fredrik Wikman som startade firman 1874. Han var en väldigt driftig typ, han kom från Hallstahammar. Det är hans förtjänst att ASEA hamnade i Västerås, för han sålde sina verkstäder till ASEA och startade ny verksamhet i Morgongåva – Westerås Lantbruksmaskiner, berättar Ivan Magnusson.
 

Delar av ringvälten som Ivan Magnusson tagit rätt på ligger utanför ladan, i väntan på att repareras och sättas ihop.

Gammal ringvält

En av sakerna i Ivans samling som tillverkats av Westerås Mekaniska Verkstad är ringvälten, som Ivan och några bekanta hittade vid en gård en bit bort, när det var där för att titta efter andra gamla lämningar.

– Det vi letade efter fanns inte kvar, men vi hittade en ringvält. Alla delar fanns kvar. Bommarna i trä var ruttna, så dem måste man nytillverka, berättar Ivan Magnusson.

Många av sakerna i sin samling har Ivan hittat under sina många turer genom åren med bil i både Västerås med omnejd och stora delar av Mellansverige, när han stannat till och letat i lador och på gårdar.

 – Man brukar kalla mig för landsstrykare, säger Ivan.

Till många av sakerna i sina samlingar har Ivan även lyckats hitta dokument – instruktionsböcker, köpekvitton men också sådant som produktkataloger och förpackningarna.
 

Tröskverk från Westerås mekaniska Verkstad, restaurerat till nyskick.

Tar emot besökare

Bottenvåningen i den stora ladan är fylld till brädden med grejer, men när man banat sig fram mellan staplar och hyllor och fram till spiraltrappan till övervåningen, så möts man av bland annat såmaskiner och tröskverk, prydligt uppställda.

Ivan har under årens lopp hunnit ta emot en hel del besökare som tittat på hans samlingar, som mest 100-150 personer per år.

– Det kommer folk hit då och då. Ibland kan det komma en buss med tio personer som vill titta på grejer. Jag behöver inte göra reklam, i samlarkretsar vet man vem jag är. Det ringer också de som vill ha hjälp med att hitta reservdelar, och då försöker jag förstås hjälpa till.

Ivan blir då och då också kontaktad av spekulanter från både när och fjärran:

Jag säljer inte några grejer, det säger jag direkt till den som ringer och vill köpa något av mig.
 

Så här ser ringvälten som Ivan Magnusson tagit rätt på ut.

 

Det här är verktyg som ingått i verktygslådor som hört till utrustning i olika jordbruksmaskiner.

 

Ett av flera exemplar Farmall-traktorer i Ivan Magnussons samling. Denna stordragare är utrustad med sexcylindrig motor.

 

Skylt från företaget Westerås Lantbruksmaskiner, som drev sin verksamhet i Morgongåva.

 

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 03 november 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste