Låga priser pressar danska ekogrisar

I Danmark har grispriserna stigit mot rekordnivåer, men det gäller bara konventionella grisar. För ekologiska slaktgrisar är priserna nu de lägsta sedan 2008.

 

Samtidigt som det konventionella danska grispriset når rekordnivåer så faller det ekologiska grispriset tillbaka. Bakom prisfallet ligger en kraftigt ökad produktion av ekologiskt griskött.Foto: Friland


I Danmark har Danisch Crowns notering för konventionella slaktgrisar nu nått 13 DKK/kg (18,70 SEK/kg). 

Samtidigt ligger noteringen hos Danish Crowns dotterbolag Friland för ekologiska slaktgrisar på 19,90 DKK/kg (28,70 SEK/kg). Den lägsta nivån sedan 2008.

– De flesta ekologiska grisproducenter behöver 22-24 DKK/kg för att gå runt, konstaterar Nicolaj Pedersen, vice ordförande i Friland till Landbrugsavisen. Han är också ekologisk grisproducent med 600 suggor.

På tre år har noteringen sjunkit med mer än 30 procent, då den låg över 30 DKK/kg.

Fritt fram att minska

Friland har gått ut med att det är ok för deras grisproducenter att minska sina leveranser av slaktgrisar utan att det är ett kontraktbrott. Istället rekommenderas producenterna att passa på att göra saneringar av sin anläggningar nu.

– Vi har dragit ned antalet suggor över vintern med 10-20 procent, säger  Nicolaj Pedersen. Och jag vet att andra också drar ned sin produktion. Det kommer att minska utbudet.

Tror på vändning

Enligt Nicolaj Pedersen växer efterfrågan på ekokött med mellan 5-12 procent per år. Men problemet är att förra året steg produktionen med 30 procent, vilket översvämmade marknaden.

Samtidigt som produktionen av ekologiskt griskött ökade i Danmark så gjorde den också det på deras största exportmarknader, Tyskland och Frankrike. Vilket minskade efterfrågan på danskt griskött.

Ett problem som Nicolaj Pedersen lyfter fram är att det ekologiska grisköttet inte är godkänt för export till Kina, ännu.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 06 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Framtiden bestäms här och nu – i alla fall till viss del

Krönika: Barn, kommer ni ihåg när vi flög utomlands på semestern? Detta kan mycket väl bli en fråga som ställs när familjen sitter framför datorn och kollar på semesterbilder i framtiden. Pandemins effekter på våra vanor kommer att få långtgående konsekvenser. Semesterresorna är bara en del av allt som ställs i ny dager. I den nya världen efter Covid 19 kanske det inte är möjligt att förflytta sig lika enkelt och billigt som förr i världen. Vill konsumenterna ens tillbaka till hur det var tidigare? Vad blir det nya normala och vad har detta med Sveriges gröna näringar att göra?

 

Kommentera