Låga priser pressar danska ekogrisar

I Danmark har grispriserna stigit mot rekordnivåer, men det gäller bara konventionella grisar. För ekologiska slaktgrisar är priserna nu de lägsta sedan 2008.

 

Samtidigt som det konventionella danska grispriset når rekordnivåer så faller det ekologiska grispriset tillbaka. Bakom prisfallet ligger en kraftigt ökad produktion av ekologiskt griskött.Foto: Friland


I Danmark har Danisch Crowns notering för konventionella slaktgrisar nu nått 13 DKK/kg (18,70 SEK/kg). 

Samtidigt ligger noteringen hos Danish Crowns dotterbolag Friland för ekologiska slaktgrisar på 19,90 DKK/kg (28,70 SEK/kg). Den lägsta nivån sedan 2008.

– De flesta ekologiska grisproducenter behöver 22-24 DKK/kg för att gå runt, konstaterar Nicolaj Pedersen, vice ordförande i Friland till Landbrugsavisen. Han är också ekologisk grisproducent med 600 suggor.

På tre år har noteringen sjunkit med mer än 30 procent, då den låg över 30 DKK/kg.

Fritt fram att minska

Friland har gått ut med att det är ok för deras grisproducenter att minska sina leveranser av slaktgrisar utan att det är ett kontraktbrott. Istället rekommenderas producenterna att passa på att göra saneringar av sin anläggningar nu.

– Vi har dragit ned antalet suggor över vintern med 10-20 procent, säger  Nicolaj Pedersen. Och jag vet att andra också drar ned sin produktion. Det kommer att minska utbudet.

Tror på vändning

Enligt Nicolaj Pedersen växer efterfrågan på ekokött med mellan 5-12 procent per år. Men problemet är att förra året steg produktionen med 30 procent, vilket översvämmade marknaden.

Samtidigt som produktionen av ekologiskt griskött ökade i Danmark så gjorde den också det på deras största exportmarknader, Tyskland och Frankrike. Vilket minskade efterfrågan på danskt griskött.

Ett problem som Nicolaj Pedersen lyfter fram är att det ekologiska grisköttet inte är godkänt för export till Kina, ännu.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 06 november 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Senaste

Vår bransch behöver ett marknadslyft och en positiv säljångest

Krönika: Konsumenten köper inte svenskt och lokalproducerat av barmhärtighetsskäl, man köper det för att man förstår och gillar det. Men, kostar det mycket mer, då är det inte så säkert att den svenska varan åker ner i korgen ändå. Trots att man kanske har råd. Det läggs mycket mindre pengar på mat idag än för 50 år sedan. Här kommer behovet av försäljning, förhandlingsförmåga och ett generellt marknadslyft i branschen in.

Kommentera