”Avräkningspriset måste höjas”

I sitt marknadsbrev gör Sveriges Grisföretagare ett upprop för att rädda den svenska grisproduktionen. Grispriset måste höjas 20 procent från dagens nivå!

 

Frustration över dagens svenska grispriser hörs från många grisproducenter. Från en prisnivå där den svenska modellen premierades till dagens läge då de svenska noteringar ligger i EU:s botten.

Höj priset akut

I sitt nya marknadsbrev konstaterar Sveriges Grisföretagare att lönsamheten i svensk grisproduktionen behöver förbättras snarast.

Om svensk grisproduktion skall överleva långsiktigt måste följande ske enligt Sveriges Grisföretagare:

Avräkningspriset höjas 20 procent från dagens nivå snarast för att få upp lönsamheten, produktion och investeringsviljan. Detta är akut.

Arbetet fortsätta med svenskt griskötts positionering. 

Varför stiger inte producentpriserna?

Sveriges grisföretagare konstaterar i sitt nyhetsbrev den uteblivna prisuppgången i Sverige har förklarats med att slakterierna agerar mest på inhemska marknaden och har stora lager av fruset grisköttmed mera. 

Nu konstaterar föreningen att vi befinner oss i slutet av 2019 och det frusna lagret är slut samt att det är brist på svenskt griskött. Ändå har avräkningspriset endast stigit cirka 8 procent när priset till grossist ökat cirka 30 procent.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 november 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Senaste

Vår bransch behöver ett marknadslyft och en positiv säljångest

Krönika: Konsumenten köper inte svenskt och lokalproducerat av barmhärtighetsskäl, man köper det för att man förstår och gillar det. Men, kostar det mycket mer, då är det inte så säkert att den svenska varan åker ner i korgen ändå. Trots att man kanske har råd. Det läggs mycket mindre pengar på mat idag än för 50 år sedan. Här kommer behovet av försäljning, förhandlingsförmåga och ett generellt marknadslyft i branschen in.

Kommentera