”Avräkningspriset måste höjas”

I sitt marknadsbrev gör Sveriges Grisföretagare ett upprop för att rädda den svenska grisproduktionen. Grispriset måste höjas 20 procent från dagens nivå!

 

Frustration över dagens svenska grispriser hörs från många grisproducenter. Från en prisnivå där den svenska modellen premierades till dagens läge då de svenska noteringar ligger i EU:s botten.

Höj priset akut

I sitt nya marknadsbrev konstaterar Sveriges Grisföretagare att lönsamheten i svensk grisproduktionen behöver förbättras snarast.

Om svensk grisproduktion skall överleva långsiktigt måste följande ske enligt Sveriges Grisföretagare:

Avräkningspriset höjas 20 procent från dagens nivå snarast för att få upp lönsamheten, produktion och investeringsviljan. Detta är akut.

Arbetet fortsätta med svenskt griskötts positionering. 

Varför stiger inte producentpriserna?

Sveriges grisföretagare konstaterar i sitt nyhetsbrev den uteblivna prisuppgången i Sverige har förklarats med att slakterierna agerar mest på inhemska marknaden och har stora lager av fruset grisköttmed mera. 

Nu konstaterar föreningen att vi befinner oss i slutet av 2019 och det frusna lagret är slut samt att det är brist på svenskt griskött. Ändå har avräkningspriset endast stigit cirka 8 procent när priset till grossist ökat cirka 30 procent.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Framtiden bestäms här och nu – i alla fall till viss del

Krönika: Barn, kommer ni ihåg när vi flög utomlands på semestern? Detta kan mycket väl bli en fråga som ställs när familjen sitter framför datorn och kollar på semesterbilder i framtiden. Pandemins effekter på våra vanor kommer att få långtgående konsekvenser. Semesterresorna är bara en del av allt som ställs i ny dager. I den nya världen efter Covid 19 kanske det inte är möjligt att förflytta sig lika enkelt och billigt som förr i världen. Vill konsumenterna ens tillbaka till hur det var tidigare? Vad blir det nya normala och vad har detta med Sveriges gröna näringar att göra?

 

Kommentera