Utebliven Kinaexport kostar svenska grisproducenter 300 miljoner

Den stora prisskillnaden mellan svenskt och danskt griskött skadar den svenska konkurrenskraften på sikt. Mindre intäkter för grisen ger mindre incitament till att investera i nya stallar.

 

Ingen premie för att ha knorren kvar när svensk export är utestängd från Kina. Prisskillnaden mellan svensk och dansk gris innebär nu att den svenska grisnäringen förlorar närmare 300 miljoner kronor om året på att det inte finns ett handelsavtal mellan Sverige och Kina.
Foto: Mostphotos

När Magnus Lindholm, HKScan, nyligen intervjuades av Lantbruksnytt så konstaterade han att den nuvarande prisskillnaden mellan svenska och danska grispriser är här för att stanna, så länge som Kinaexporten drar upp de danska priserna.

1,70 kr/kg griskött

I prisstatistiken från EU-kommissionen så betalades danska grisar med 184 euro/100 kg  (19,70 SEK/kg) i början av oktober, medan svenska grisar betalades med 168 euro/100 kg (18,00 SEK/kg). Priserna inkluderar genomsnittliga tillägg och en schablonkostnad för transport. 

En prisskillnad på 1,70 kr/kg griskött till Danmarks fördel. 

299 miljoner kronor

2018 slaktades det 2,6 miljoner grisar i Sverige med en sammanlagd vikt om 237 770 ton. 

Om vi antar att de svenska grispriserna har lite mer eftersläpning än det danska så kanske skillnaden på lite sikt mellan de båda ländernas grispris kan sättas till 1,30 kr/kg. Och med en minskad produktion i Sverige så har vi kanske volym på 230 000 ton griskött per år. Vilket ger:

1,30 x 230 000 = 299 miljoner kronor årligen i uteblivna intäkter till den svenska grisbranschen.

Och det är bara på utebliven prisuppgång driven av Kina. Skulle man till det även lägga ett krav på ett högre pris på svenskt griskött eftersom djurskyddsreglerna ger högre produktionskostnader än danska regler så når man snart att grisbranschen saknar en halv miljard kronor.

Handelsavtal kan dröja

– Ett handelsavtal mellan Sverige och Kina är en politisk fråga, det är inte upp till branschen att sluta handelsavtal, säger Margareta Åberg, verksamhetsledare på Sveriges Grisföretagare.

Den svenska grisbranschen har jobbat aktivt för ett handelsavtal med Kina under de senaste tre åren.

–  Sveriges Grisföretagare har tillsammans med Köttbranschen gjort vad vi har kunnat för att påverka arbete med att ta fram ett handelsavtal, säger Margareta. Men det är upp till politikerna att sluta avtalet och enligt våra kollegor i Danmark så kan det ta mycket lång tid för handelsavtal mellan länder att bli färdiga.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson uppgav nyligen i en intervju på P1 att hon räknar med att handelsavtalet är på plats under innevarande mandatperiod. För svensk del är allt klart och man väntar nu bara på Kina. 

Enligt Magnus Lindholm kan det dröja upp till ett och ett halvt år efter det att ett exportavtal är på plats tills det att exporten kan inledas.

Lönsamhet ger tillväxt

– Den svenska grisbranschen behöver växa så att vi får volymer som kan exporteras, säger Margareta. Det är jättetråkigt att den svenska grisbonden inte kan få den betalning som behövs för att skapa tillväxt.

Margareta konstaterar också de länder som får högst lönsamhet i grisproduktionen i EU är de länder som kommer att expandera sin produktion.

– Även om det hos flera stora grisproducenter i EU numer finns hårdare miljöregler som begränsar tillväxten så går det inte att bortse från att det är de grisbönder som tjänar mest som kommer att vara mest intresserade av att bygga ut sin produktion.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Framtiden bestäms här och nu – i alla fall till viss del

Krönika: Barn, kommer ni ihåg när vi flög utomlands på semestern? Detta kan mycket väl bli en fråga som ställs när familjen sitter framför datorn och kollar på semesterbilder i framtiden. Pandemins effekter på våra vanor kommer att få långtgående konsekvenser. Semesterresorna är bara en del av allt som ställs i ny dager. I den nya världen efter Covid 19 kanske det inte är möjligt att förflytta sig lika enkelt och billigt som förr i världen. Vill konsumenterna ens tillbaka till hur det var tidigare? Vad blir det nya normala och vad har detta med Sveriges gröna näringar att göra?

 

Kommentera