”Alltid varit en dröm”

Nästan längst ner på Nya Zeelands södra ö, i regionen Otago, jobbar 24 år gamla värmlänningen Jonna Didriksson sedan drygt två månader tillbaka på en mjölkgård med 1 550 kor. 

 

Jonna Didriksson, 24 år gammal, har flyttat till Nya Zeeland för att jobba på mjölkgården Riverlands Kotorp Ltd som ligger i regionen Otago. Foto: Privat

Det är första gången Jonna är utomlands och jobbar, och jobbet fick hon via kontakter. 

– Det har alltid varit en dröm att komma ner till Nya Zeeland och jobba. Min chef Mia McLachlan är ursprungligen från Värmland och har varit i kontakt med mig sedan jag var liten och erbjudit mig jobb och tyckt att jag skulle komma ner. 

Jonna har utbildat sig till Agrotekniker, och när studierna började lida mot sitt slut kontaktade hon Mia.

– Jag mailade henne och frågade om det fanns jobb för mig när jag slutade plugga, och det fanns det! Det passade bra nu när jag slutat skolan, och att jag kunde komma ner hit innan jag börjar ”på riktigt” hemma. 

Uppdelad i tre

Gården äger och driver Mia tillsammans med hennes man Nigel McLachlan. 

– Gården är uppdelad i tre gårdar med totalt 1550 kor. Två av gårdarna har varsin 50 platsers karusell och en gård har en dubbel 40 platsers fiskbensgrop swing over. Den sista gården är också nyast och är helt utrustad med bevattning, berättar Jonna och fortsätter: 

– Alla arbetare bor i hus runt om gårdarna, så det är nära och bra till jobbet. Vi jobbar åtta dagar, ungefär 15 timmar om dagen, och sedan är vi lediga i tre dagar. 

Jonnas arbetsdagar börjar med att hämta hem korna från de olika hagarna.  Foto: Privat

Två mjölkningar

Jonnas huvudsakliga arbetsuppgifter är att mjölka, vilket hon gör två gånger om dagen, och en vanlig dag börjar med att hämta in kor från hagen.

– Mjölkningen startar klockan fem så beroende på vart hagen ligger kan man vara i hagen allt mellan fyra och halv fem. På den gården jag är, mjölkar vi 600 kor uppdelat i två hjordar, säger hon och fortsätter: 

– Just nu är det kalvning, så efter att alla kor mjölkats kommer det nya kor som ska mjölkas första gången efter kalvningen. De tillhör då en råmjölksgrupp. 

Efter att mjölkningen är klar ska allt rengöras och diskas innan det är tid för frukost.  

– Sedan ska alla kalvar ha mjölk och det ska flyttas och sättas upp staket, då korna oftast har en del av hagen åt gången. Efter lunch är det dags för mjölkning igen.

Vad är roligast med att jobba utomlands?

– Att få se och uppleva ett nytt land med en annan kultur och inte minst ett annat språk samt att se hur de driver jordbruk.

På gårdarna mjölkas det både i karusell och i fiskbens­grop. Just nu mjölkas korna två gånger om dagen, vilket är Jonnas huvudsakliga arbetsuppgift. Foto: Privat

Flera skillnader

Enligt Jonna är några av de största skillnaderna mot Sverige att nästan alla djur i hela landet går utomhus året runt, och att hela mjölkproduktionen är bunden till säsonger. 

– Alla kor kalvar samtidigt, och vid ett visst datum slutar mjölkbilen att komma och då måste alla vara sinlagda.  

En annan skillnad är att döda djur inte behöver hämtas utan kan ligga kvar ute i naturen. 

– Detta är för att man inte har varit med om några stora sjukdomar som vi har varit med om i Sverige, berättar Jonna.

Hon berättar också att det sker väldigt lite import. 

– Nästan allt som ges till djuren och all mat vi kan köpa i affären är producerad i landet. 

Jonna berättar att en skillnad mellan mjölkproduktionen på Nya Zeeland och hemma i Sverige är att korna där går ute största delen av året. Foto: Privat

Antibiotika ett hett ämne

Men precis som i Sverige är antibiotika en aktuell fråga. 

– Nya Zeeland vill bli helt fria från antibiotika och det dras ner på mycket preparat. Detta betyder att det är svårare att få tag i och det leder i slutändan till att det är lättare att skicka ett djur på slakt eller liknande istället för att behandla, berättar Jonna.  

Jonna planerar att stanna på gården till i mars, och därefter resa runt lite innan hon åker hem till Sverige igen. 

– Men efter det vet jag inte. Jag är i full gång att söka jobb hemma i Sverige. 

Vad tror du att du kommer ta med dig hem? 

– Hur man styr en stor gård med många anställda. Mycket nya lärdomar om kors juverhälsa och hur man jobbar effektivt. Och ett större nätverk i hela världen samt en mycket bättre engelska.

Till andra som funderar på att åka utomlands och jobba säger Jonna: 

– Gör det bara! Fundera inte så mycket utan bara åk. 

 

Om Jonna

Namn: Jonna Didriksson

Ålder: 24 år

Utbildning: Treårigt lantbruksgymnasium, sedan utbildad Agrotekniker.

Lite bakgrund: Uppväxt på en gård i Borgvik, 4 mil väster om Karlstad. Där drivs dikoproduktion och entreprenadkörning inom flis.

 

Om gården

Namn: Riverlands Kotorp Ltd

Ägare: Mia och Nigel McLachlan

Verksamhet: Mjölkproduktion.

Areal: Totalt 1100 hektar, varav 600 hektar till bete för mjölkkorna och 500 ha till vinterföda, ungdjur och ensilage.

Antal djur: Tre gårdar med totalt 1550 mjölkande kor. 

Antal anställda: Cirka 10 beroende på säsong. 

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 09 november 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Senaste

Vår bransch behöver ett marknadslyft och en positiv säljångest

Krönika: Konsumenten köper inte svenskt och lokalproducerat av barmhärtighetsskäl, man köper det för att man förstår och gillar det. Men, kostar det mycket mer, då är det inte så säkert att den svenska varan åker ner i korgen ändå. Trots att man kanske har råd. Det läggs mycket mindre pengar på mat idag än för 50 år sedan. Här kommer behovet av försäljning, förhandlingsförmåga och ett generellt marknadslyft i branschen in.

Kommentera