Agritechnica Innovation Award 2019

Bland 291 nominerade innovationer delades ett guld och 39 silver ut, här presenteras några av medaljörerna och var de går att hitta på mässan.

eAutoPower transmission hittar du i Hall 13, monter C40. Foto: Agritechnica

Guldet till John Deere

För ökad prestanda under gödselkörningar har John Deere tagit fram eAutoPower transmission till sina 8R traktorer. En transmission som bygger på en komplettering med en generator som genererar upp till 100 kilowatt för externt bruk. Innovationen är framtagen tillsammans med spridartillverkaren Joskin och representerar den första elektro­mekaniska steglösa transmission inom jordbruksteknik. 

Den tillämpning som tagits fram av John Deere tillsammans med Joskin bygger på elektrisk kraft­överföring från traktorns motor till elmotorer på spridarvagnens hjul­axel. Förutom en bättre verkningsgrad och möjligheten att utnyttja överskottseffekt ger systemet också bättre drivning, minskad slirning och bättre spårföljning i sluttande terräng.
 

Agrarsysteme Hornungs automatiska lastsäkring hittar du i hall 4, monter A54. Foto: Agritechnica

Säkrare lastning av balar 

Agrarsysteme Hornung tar hem ett silver för sin nya automatisk lastsäkring. Remmarna/banden spänns automatiskt med hjälp av svängarmar på vagnen. Banden går att flytta, och kan placeras där de behövs. Enkelt, helt automatiskt och på under 60 sekunder är lasten säkrad. Vid avlastning osäkras även lasten automatiskt. 
 

Samsons NPK-sensor hittar du i hall 23, monter A35. Foto: Agritechnica

Ny NPK sensor från Samson 

Samson har tagit fram ett nytt sensorsystem som med hjälp av en teknik som kallas kärnmagnetresonans (NMR) mäter halten kväve, fosfor och kalium i flytgödsel. Sensorn kommer finnas tillgänglig via ett mobilt system som integreras i Samson PG II gödseltankar. Målet är att minska miljöpåverkan och optimera produktionen, och den nya NMR-tekniken ska minska risken för fel i analyserna.

 

Smart Depth hittar du i hall 20, monter B14j. 
Foto: Agritechnica

Optimera sådjupet med Smart Depth 

Nu behövs inga fler gissningar om det optimala sådjupet. Med Precision Plantings nya Smart Depth anpassas sådjupet efter fukthalten i marken. Föraren bestämmer ett intervall med minimum och maximum djup, och därefter justerar systemet automatiskt sådjupet efter de rådande markförhållandena. Allt för att utsädet ska hamna i fuktig jord. Användning av systemet ska bland annat ge ökad grobarhet och minskad åtgång av utsäde.

 

 

Ventum hittar du i hall 21, monter F04. Foto: Agritechnica

Ventum skördar och packar 

Nya självgående skördemaskinen Ventum från Hortech är den första maskinen som både skördar, rengör och packar småbladig sallad som exempelvis ruccola. I maskinen rengörs salladen genom att smuts och andra oönskade partiklar blåses bort. När produkten sedan automatiskt packas in i transportfordonet är den både rengjord, vägd och packad i lådor. I dag sker flera av dessa arbetsmoment för hand, vilket kräver både tid och personal, och därför kan produktionen bli både mer effektiv och mindre kostsam med Ventum. 
 

RSM Night Vision System hittar du i hall 9, monter A31b. Foto: Agritechnica

Se bättre på natten med Night Vision 

Förbättra sikten vid arbete under dygnets mörkare timmar med Rostselmash nya RSM Night Vision System. Med hjälp av kamerateknologi med nära-­infrarött ljusspektrum förbättras sikten från normalt cirka 250 meter upp till 1 500 meter. Systemet går att använda tillsammans med traktorns vanliga lampor. Med bättre sikt är det lättare att upptäcka eventuella hinder och möjliggör en högre körhastighet. 

 

WideLining hittar du i hall 12, monter B25.
 Foto: Agritechnica

Spårmarkerings­system med hög skördenivå

En silvermedalj går till Väderstad WideLining som är världens första spårmarkeringssystem som inte sänker skördepotentialen på fodermajsfältet. 

Systemet är en del av vidareutvecklingen av precisisonssåmaskinen Tempo och gör det möjligt för lantbrukare att sprida flytande gödsel i en växande fodermajsgröda, utan att fältets totala avkastningspotential sjunker, enligt företaget. 

WideLining ändrar automatiskt radavståndet på precisionssåmaskinen under körning, istället för att förbereda hjulspår för flytgödselspridaren genom att stänga av radenheter. 
 

Det nya systemet visas upp i hall 3, monter A49c. 
Foto: Agritechnica 

Mindre vibrationer för bättre körning 

CNH Industrial har utvecklat ett nytt balpressningsläge för New Hollands traktorer i T7-serien som ska förbättra körupplevelsen för föraren. Genom aktiv styrning av framaxelfjädring och förändringar av vissa motorparametrar optimeras traktorn för balpressning av stora fyrkantsbalar. Bland annat ska systemet hjälpa till att undvika självsvängningar samt minska förekomsten av vibrationer i traktorhytten. Systemet fungerar med balpressar från olika tillverkare, och ingen ytterligare hårdvara krävs för att det ska fungera. 

 

 

Dino roboten hittar du i Paviljong 11, monter B04. Foto: Agritechnica

Ogräsroboten Dino

Företaget Naio får ett silver för den radrensningsroboten Dino, framtagen för professionella odlare. Roboten är den första autonoma maskinen för mekanisk ogräsreglering i salladsrader. Med hjälp av mekaniska knivar klipps ogräset i utrymmet mellan två salladshuvuden. Dessutom producerar styrenheten också en digital karta som sedan kan användas för skörd. 

 

 

3D Varioflex hittar du i hall 5, monter E28.
 Foto: Agritechnica

Skärbord för baljväxter

Skörd av baljväxter kräver skärsystem med flexibilitet för att skörda grödor nära markytan. 3D Varioflex från BISO får silver på Agritechnica. Skärsystemet är en kombination av en flexibel knivbalk som är höjdjusterbar och en variabel skärbordslängd. Lösningen kan även användas för både spannmål och raps.
 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

Artikeln publicerades lördag den 09 november 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste