Mindre mikroplaster med bionedbrytbar marktäckningsduk

Marktäckningsduk gjord av bionedbrytbar plast ska minska tidskrävande plastinsamling på åkern och reducera mikroplaster i jorden.

 

En ny bionedbrytbar marktäckningsduk för jordbruk från BASF löser problem med mikroplaster i jorden och kan samtidigt ge lantbrukare högre avkastning. Foto: BASF Sweden


Det är det tyska kemiföretaget BASF som nu tagit fram en bionedbrytbar marktäckningsduk för lantbruket. Plasten kan enligt företaget plöjas ner i jorden efter skörd för att sedan tas om hand och omvandlas till biomassa av mikroorganismer i jorden.

Pia Dahlin är ansvarig för företagets bionedbrytbara produkter i de norra och baltiska regionerna och jobbar i dag med den bionedbrytbara plasten i olika ”triangel-projekt”, ihop med produktionen där marktäckningsdukar justeras och anpassas utifrån behov, förutsättningar och grödor. Foto: Privat

Först att certifieras

Förutom en marktäckningsduks primära syften att skydda från ogräs, höja marktemperaturen och minska vattenförbrukning så ska den bionedbrytbara duken enligt BASF även bidra till en bättre rotutveckling, bladtillväxt och jordkvalitet. Susanne Kuschel, Senior Public Affairs Manager på BASF, förklarar:

– Det naturliga materialet gör att barriärerna inte är lika strikta som om man hade en vanlig plastfilm där i princip ingenting tränger genom. I den här kommer viss fukt genom men även en del UV-strålar som en vanlig plastfilm avvisar.

Det är det första materialet att certifieras som biologiskt nedbrytbart i jord enligt den europeiska standarden DIN EN 17033. Duken har funnits ett par år på marknaden, främst i Asien och södra Europa, men nu har den även testats för nordligare breddgrader, berättar Susanne.

– Vi vill öka medvetenheten om att den här finns och hur den kan underlätta, för vissa användningsområden. För bionedbrytbar plast är inte bra för allting, till exempel är inte stabiliteten densamma. Men för funktionen som marktäckningsduk, där är det ett väldigt bra material.

Inga mikroplaster

Enligt Pia Dahlin, Global Key Account på BASF i Danmark, lämpar sig duken för grödor som vanligtvis växer snabbt såsom sallat, gurka och majs. Fördelarna för odlingen, menar hon, är flera, främst för en ökad skörd men även en längre säsong.

– Du kan börja odla dina grödor tidigare på året och för en del grödor kan du ha två säsonger istället för en säsong. Dessutom så behöver odlare inte lägga resurser på att ta den från fältet, eftersom den kan plöjas ner och inte lämnar mikroplaster efter sig, säger Pia.

Vad innebär att den är delvis biobaserad?

– Delar av materialet kommer från fossila bränslen, men den är certifierad som nedbrytningsbar. Så det spelar egentligen ingen roll om det kommer från fossilt, eller andra material såsom majs och stärkelser. Utan det handlar om hur du kombinerar molekylerna, hur dom är kapabla att sönderdelas i jorden och brytas ner till biomassa.

Hur lång tid tar det innan den bryts ner?

– Det varierar. Certi­fieringen säger upp till två år tills den brutits ner i jorden. Men det beror på dels vilken typ av duk du har, den tunnare varianten bryts ner mycket snabbare än så medan den tjockare tar lite längre tid. Men sen även förutsättningar såsom sol och värme, fukt och mikroorganismer påverkar.

Hur ser marknaden ut här för den här typen av produkt?

– Jag är ganska säker på att det här kommer bli en stor produkt i vår region för att behovet och intresset finns. Men fram tills nu har vi fokuserat den här produkten i Asien, Kina och även södra delarna av Europa. Men nu vill vi gärna utöka möjligheterna för att även sälja den i Norden när den fungerat så pass bra i de tester som gjorts här.

Än så länge är inte duken i bruk hos lantbrukare i Sverige eller Danmark men intresset för den är väldigt stort, enligt Pia som berättar att många vill börja introducera den i olika slags odlingar i dag med olika sorters grödor.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 14 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste