Ny stor satsning hos SydGrönt

Det blir både en ny fabrik med rotfruktstvätteri och flera nya klimatstyrda långtidslager när SydGrönt tar nästa steg i satsningen på Foodhills i Bjuv.

 

Sara Berger, vd på SydGrönt, säger att satsningen ökar SydGrönts möjligheter att leverera svenska grönsaker under större del av året. Foto: Madeleine Rapp

Så sent som förra året investerade SydGrönt i ett rödbetskokeri, ett packeri och flera långtidslager på Foodhills. Med nybyggnaden kommer SydGrönt utöka sin verksamhet till en yta på cirka 6 500 kvadratmeter, och man förväntas kunna anställa mellan fem till sju nya personer utöver de nio som jobbar på anläggningen i dag.

– Vi satsar för framtiden. Efterfrågan på hållbara svenska grönsaker ökar och vår målsättning är att erbjuda helsvenska förädlade produkter med lågt klimatavtryck. Med vår ökade kapacitet av förädling, packning och lager kan vi tillgodose marknadens efterfrågan och erbjuda svenskodlade grönsaker under en större del av året. Det är både bra för miljön och för konsumenterna, säger Sara Berger, vd på SydGrönt.

Anpassa efter grönsaken

I de klimatsmarta lagren kan man anpassa luftfuktighet och kyla efter olika grönsaker.

– Med hjälp av långtidslagring kan vi erbjuda svenskodlade grönsaker en längre tid på året och en betydande del av importen på marknaden kan ersättas med svenskodlade grönsaker med mindre klimatpåverkan. Det är ett bra miljöval.

Bra förutsättningar

Sara säger att tack vare vårat klimat med kalla vintrar har vi i Sverige goda förutsättningar för att undvika angrepp på våra grödor. Hon lyfter resultatet från Prince-rapporten som kom förra året där man kollat på miljöpåverkan från svensk konsumtion.

– Den visar att svenska grödor, jämfört med livsmedel från andra länder, har små eller inga rester av kemiska växtskyddsmedel.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 14 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste