Morgondagens traktor från Steyr

På Agritechnica presenterades nya Steyr-konceptet som innehåller lösningar för framtidens traktorer.

I nya Steyr-konceptet presenteras framtidens traktor. Foto: Steyr

Konceptet grundar sig på en studie där företaget, tillsammans med systerföretaget FPT Industrial, har studerat på vilka krav en traktor måste uppfylla i framtiden och tagit fram förslag på möjliga lösningar för hur dessa ska uppnås. Några av lösningarna som presenteras är hybriddrivning med nollutsläppsläge, förbränningsmotor i kombination med elmotorer och modulärt drivsystem som möjliggör anpassning till olika driftsförhållanden.

– Steyr-konceptet gör att vi kan tänka om med tekniska möjligheter för att förena komfort, effektivitet och hållbarhet på nya sätt. Vi är glada att presentera konkreta lösningar för de kommande utmaningarna inom jordbruk och samhälle, säger Christian Huber, Vice President Global Tractor Product Management, i ett pressmeddelande.

En hybrid

I konceptet ingår en hybridelektrisk drivenhet som består av en förbränningsmotor, en generator och flera elektriska motorer som kan styras individuellt. Koncepttraktorn har även en 4-cylindrig FPT-dieselmotor. I det nya konceptet är alla elektriska motorer sammankopplade vilket gör att kraften alltid används där den behövs, vilket tillsammans med extra kraft från ett centralt batteri vid toppeffekt skapar en effektiv elektrisk steglös enhet. Genom att kunna köra endast på elektricitet möjliggörs nollutsläpp, vilket är fördelaktigt exempelvis vid körning inomhus eller i stallar.

Bättre körupplevelse

Även körupplevelsen ska förbättrats, bland annat genom en lägre tyngdpunkt vilket skapar stabilitet. Fyrhjulsstyrning och individuellt hjulvarvtal möjliggör en mindre vändradie. Låg ljudnivå i hytten och med generösa glasytor samt integrerade kameror blir sikten bättre. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 15 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste