Mjölk och ost på rumänska

På gården De la Ferma i rumänska Transylvanien har framgångsrik förening av gamla traditioner med moderna produktionsmetoder gjort det egna ostmejeriets ostar till en försäljningssuccé.

 

I mejeriet tillverkas ostar av två traditionella rumänska osttyper.


I samhället Unirea i hjärtat av Transylvanien ligger gården De la Ferma. Den ägs och drivs av familjen Bîcu, som i 25 års tid byggt upp det som under kommunisttiden var ett lager till det som idag är en modern mjölkgård med eget ysteri.

Med rumänska mått mätt är De la Ferma en stor gård. Mjölkbesättningen består av 450 kor och på gården finns även cirka 1 000 får.

Ostarna som till verkas i De la Fermas mejeri – Unilact Transylvania på De la Ferma – är baserade på de traditionella rumänska osttyperna Burduf (hårdost) och Telemea, som är en ost av fetaosttyp.
 

Marius Bîcu lämnade jobbet som IT-tekniker i huvudstaden Bukarest för att återvända hem till gården och hjälpa pappa Vasile att utveckla verksamheten.

Litet mejeri som växt

I Rumänien görs ost traditionellt på en blandning av ko- och fårmjölk.

Unilact Transylvania på De la Ferma hanterar dagligen 15 000 liter mjölk. Trettio procent av mejeriets mjölk kommer från den egna gården och resten kommer från ett lokalt lantbrukskooperativ. Produktionen är cirka 10 ton ost per dag. Osten säljs i Rumänien och i elva andra europeiska länder och 60 procent av all ost som tillverkas går på export.

– Vår ambition är att modernisera osten, men behålla både tradition och smaken, berättar mejeriets chef Marius Bîcu.

Han är ursprungligen utbildad IT-tekniker men återvände hem till Transylvanien för att utveckla familjens gård. Det har gått ganska bra för Marius hittills. Förra året sålde mejeriet ost för fem miljoner Euro.

I mejeriet jobbar idag 42 personer och förra året investerade man 100 000 Euro i en ny produktionslinje, något som ökade produktionskapaciteten med 700 procent!

Burduf är den äldsta kända osttypen i Rumänien. Vid tillverkningsprocessen masseras salt in i ostmassan, vilken därefter pressas, lagras i flera månader för att sedan skäras och paketeras. Burduf-osten innehåller minst 20 procent fårmjölk och får genom den speciella bakteriekulturen den säregna rumänska smaken, säger Marius Bîcu.

– Vi anstränger oss mycket för att få fram en bakteriekultur som framhäver de rumänska särdragen i ostens smak. Vi planerar att bygga en restaurang här på gården, så att besökarna ska kunna få med sig många olika smakupplevelser härifrån. Att bygga upp och utveckla verksamheten här på De la Ferma har varit ett äventyr för mig och min far. Det här är betydligt mera spännande än det var att jobba med IT i Bukarest, säger Marius Bîcu.
 

Fårbesättningen på De la Ferma består av cirka 1000 djur.

Djurhållningen

Det är Marius far Vasile Bîcu som ansvarar för växtodlingen och djurhållningen på gården. I lösdriftsstallen står korsningar mellan Holstein och Simmentaler, där varje djur ger i genomsnitt 5 000-7 000 liter mjölk med en fetthalt på cirka 4,4 procent om året.

Korna får i genomsnitt fem-sex kalvar innan de byts ut. Mjölkningen görs två gånger varje dag (kl 04 och kl 16) i ett 6x2 fiskbensstall och tar cirka 3-4 timmar.

– Vi har trettio anställda som sköter djuren och växtodlingen. Det är inte bara korna som kräver daglig passning, även fåren ska mjölkas, berättar Vasile Bîcu.

På fastigheten finns 800 hektar jordbruksmark och 200 hektar gräsmarker, där det mesta av sistnämnda marker används till fåren. Allt foder till djuren utom stödfoder tas från fastigheten. På gården odlas majs, maltkorn, vete, raps och solrosor. Vallodlingarna består främst av gräs och lucern.

Marius far Vasile startade 1993 med åtta kor och 100 får på betydligt färre hektar. Efter bara tio år hade gården vuxit till 800 hektar och långt över 100 kor. 1995 köpte Vasile sin första traktor och snart hade han köpt ytterligare fem maskiner. På den här tiden hade åkermarken i området till stora delar legat i träda sedan länge. 2002 lade vassile och familjen de första grundstenarna till ostmejeriet och 2004 började man leverera ost till mataffärer runt om i Rumänien.

När man kör genom den rumänska landsbygden syns det fortfarande många spår av hur fattigt landet länge varit och delvis fortfarande är. Övergivna byar är ingen ovanlig syn och då och då stöter man längs vägen på ekipage bestående av häst och vagn som skapar långa bilköer. Omkring hälften av de rumäner som bor på landsbygden har fortfarande inte tillgång till rinnande vatten och många av de yngre flyr landsbygden.

Sedan Rumänien blev medlem i EU 2007 har de genomsnittliga bland landets lantbrukare ökat.

 

De la Fermas utveckling

1992: Vasile Bîcu köper en tom lagerhall med några tunnland mark.

1993: Man köper åtta kor och 100 får och börjar odla upp marken.

1995: Den första jordbrukstraktorn köps in.

2002: Bygget av mejeriet påbörjas.

2004: Mejeriet är i full drift och säljer nu ostar över hela Rumänien via livsmedelskedjorna Carrefour och Metro.

2012: Varumärket De la Ferma lanseras.

2013: En fjärdedel av all ost från mejeriet går nu på export.

2014: Mejeriet förbrukar nu i genomsnitt 10 ton mjölk per dag.

2015: De la Fermas ostar finns nu sortimentet hos de stora livsmedelskedjorna Carrefour, Kaufland, Auchan och Billa National.

2016: 50 procent av all ost som mejeriet producerar går nu på export till sammanlagt 11 länder i Europa.

Mjölkdjuren, som är en korsning mellan Holstein och Simmentaler, levererar omkring 5 000-6 000 kilo mjölk per år och djur. Mjölken håller en fetthalt på cirka 4,4 procent. Varje ko får i genomsnitt 5-6 kalvar.

 

Vasile Bîcu startade 1993 med åtta kor och 100 får.

 

Mjölkningen görs två gånger varje dag (kl 04 och kl 16) i ett 6x2 fiskbensstall och tar cirka 3-4 timmar.

 

I De la Fermas mejeri tillverkas 10 ton ost per dag, som säljs till både hemmamarknaden och exporteras ut i Europa.

 

Jette Beck
Maskinbladet
Översättning
Pierre Kjellin
pierre@ja.se • 019-16 61 30

Artikeln publicerades lördag den 16 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste