Svinpesten närmar sig Tyskland

Det var i början av november som ett vildsvin blev trafikdödat i Polen, 85 kilometer från den tyska gränsen. Efter att ha analyserat vildsvinet konstaterar nu polska myndigheter att vildsvinet bar på afrikansk svinpest (ASF). 

ASF har bekräftats i Polen, 85 kilometer från tyska gränsen i närheten av samhället Tarnów Jezierny. Grafik: Malin Strandli

Det ASF-smittade vildsvinet innebär att viruset förflyttats runt 300 kilometer i västlig riktning, från att tidigare ha funnits i östra och norra delarna, till att nu alltså finnas även i de västligare delarna av Polen. Landets officiella veterinärorganisation beskriver det hela i ett pressmeddelande som ”ett isolerat fall av sjukdomen hos vildsvin, utan möjlighet till epidemiologisk och geografisk koppling till de tidigare fallen av ASF i Polen”. Sannolikt är att smittan spridits med hjälp av människors oaktsamhet. 

Pig Progress skriver att ett staket monterats upp i en fem kilometer stor radie kring platsen för trafikincidenten. Lokala media rapporterar dessutom att ytterligare ett 20-tal döda vildsvin hittats i närheten. Huruvida dessa dött av ASF står i skrivande stund inte klart. 

Trafiken av lastbilar mellan Danmark, Tyskland och Polen sker frekvent, mycket till följd av Danmarks stora export av smågrisar. Fyndet av ASF har fått danskarna att skärpa upp rutinerna inom DANISH Transportstandard, för tvätt och desinficering av lastbilar som varit i Polen eller östra Tyskland. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 19 november 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste