Danska grisnoteringen krossar tidigare rekord

Danish Crown höjer grispriset igen och krossar tidigare historiska rekord. Det danska slakteriet går också ut och berättar exakt hur noteringen kommer att utvecklas under de kommande åtta veckorna.

 

God efterfrågan från Kina i kombination med stark efterfrågan inför jul lyfter de danska grispriserna till nya rekordnivåer.Foto: Danish Crown


Från att ha tangerat tidigare prisrekord för danska grisar höjde Danish Crown vecka 46 grispriset med 40 danska öre till 13,60 DKK/kg (19,40 SEK/kg).  Till det danska priset kommer även en efterbetalning på cirka 90 danska öre (1,20 SEK/kg). Notering + efterbetalning för danska grisar ligger nu på 20,60 SEK/kg.

Transparens i prissättningen

Utöver att ha satt en ny rekordnotering passar också Danish Crown på att gå ut och meddela hur noteringen kommer att utvecklas under de kommande åtta veckorna. Tydligheten i prissättningen görs troligtvis för att så effektivt som möjligt styra volymerna dit man vill ha dem, innan jul.

 Rekordnoteringen på 13,60 DKK/kg ligger kvar den första månaden.  Dock sänks gränsen för bäst betalda vikt med tre kilo både vecka 46 och vecka 49. Vecka 50 sänks noteringen till 13,30 DKK/kg och vecka 51 till 13,00 DKK/kg. Noteringen är också oförändrad under vecka 1.

De danska grisproducenterna är därmed garanterad en notering på rekordnivåer under två månader.

Nästan slut inför jul

Julhelgen och den ökade efterfrågan på griskött kommer allt närmare. Samtidigt närmar vi oss mitten av december när de sista containrarna behöver skickas till Kina för att vara framme innan det kinesiska nyåret i slutet av januari.

- Vi behöver inte sätta fram skylten med ”Slutsålt” ännu, berättar Lars Albertsen, global försäljningschef Danish Crown. Men å andra sidan har vi inte några stora mängder kött som inte är sålt eller reserverat våra fasta kunder innan jul.

Ökad efterfrågan från öst

Lars Albertsen konstaterar också att det nu syns en tydlig skillnad i Europa mellan länder som har tillstånd att exportera till Kina, och de som inte har det. Men att det även börjar synas en ökad efterfrågan i Europa.

- Den ökade efterfrågan på griskött i Europa kommer nu från Östeuropa, konstaterar han. I flera av de östeuropeiska länderna faller den inhemska produktionen samtidigt som konsumtionen ökar.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 22 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vart tog sunt förnuft vägen?

Krönika: Man funderar en hel del vid flyghavresökandets långa dagar, promenerandes på fälten. Förnöjsamhet råder över grödornas tillstånd just i år, det ser bra ut så här långt. Det räcker ju inte för att nå framgång, men det ger förnöjsamhet just för stunden. Vi måste ha bättre villkor för näringen, tjäna mer pengar för att kunna göra nödvändiga investeringar och generationsväxla. Vad är det egentligen som går trögt, vad behöver förbättras och vad är den svenska modellen? 

 

Kommentera