Henrik är Årets Nötköttsföretagare

Henrik Nisser från Alstrums Gård utanför Karlstad har utsetts till Årets Nötköttsföretagare 2019.

Årets Nötköttsföretagare är Henrik Nisser från Alstrums Gård i Värmland. Foto: Clara Hyltbäck

På gården finns cirka 400 dikor och ungdjur, och Henriks mål är att få 200 kalvar om året. Vall, som blir ensilage till djuren, står för den största delen av växtodlingen på gården, men man odlar även vårvete och korn. Målet är att sälja både ekologiskt vetemjöl och ekologiskt djurfoder.

– Här är ju främst gräsmarker och vi jobbar med att förädla detta. Vi har valt att bygga ett stort rationellt stall för vinterdriften, säger Henrik i ett pressmeddelande.

Flera inriktningar

Andra inriktningar på gården är skogsbruk, hästar och rumsuthyrning. Tack vare Alsterälven som rinner genom gården kan Henrik även producera egen elkraft.

Köttet serveras bland annat när Färjestad har hemmamatcher.

– Kocken från finrestaurangen i Löfbergs arena kom ut hit till gården och valde själv ut köttet, berättar Henrik.

Tydligt fokus

Henrik och hans familj startade upp företaget och har i dag flera anställda. Tydliga strategier, uppföljning och systematiskt förbättringsarbete i allt från foderproduktionen, avel, byggnadslösningar till organisation är något som Henrik satsar mycket på. Företaget arbetar även aktivt med Greppa Näringen och LEAN genom LEAN-Lantbruk.

Priset delades ut under årets Köttriksdag som gick av stapeln i Borlänge den 20 till 22 november.

 

Juryns motivering:  

”Med en tydlig strategi, och ett systematiskt förbättringsarbete med uppföljning av foderproduktion, avel, och byggnadslösningar är Alstrums gård ett hållbart företag såväl socialt som ekonomiskt och miljömässigt. LEAN-arbetet ger ett systematiskt förbättringsarbete med målet att använda gårdens resurser optimalt. Henrik har startat och utvecklat sitt företag och lyckats att kombinera detta med en växande familj och nöjda anställda som får sin vardag och ledigheter att fungera. Företaget har de senaste åren ökat produktionen och samtidigt lyckats öka andelen naturbete, öka antalet avvanda kalvar och bibehållit produktionskostnaden per kg TS. Dessutom har arbetsmiljön blivit bättre och det ekonomiska resultatet förbättrats.”

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 22 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste