Tummen upp för flera svenska produkter

Att lägga halloumi från Cypern på grillen istället för en svensk köttbit är inte ett sätt att rädda världen, det visar WWF:s uppdaterade köttguide. 

 

Svensk ost av halloumityp, ofta kallad eldost eller grillost, är ett vettigt sällskap till svenskt kött på grillen. Den cypriotiska halloumin bör man dock stå över, allt enligt WWF:s köttguide. Foto: Mostphotos


Världsnaturfonden, WWF, har nyligen lanserat en uppdaterad version av sin köttguide. I guiden klassas olika typer av kött, ägg och ost utifrån fem olika kriterier; klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika. 

Produkterna får utifrån bedömningen rött, gult eller grönt ljus. Nytt för köttguiden i år, jämfört med föregångaren som lanserades 2016, är att köttguiden 2019 granskat fler utländska produkter. 

Våga fråga

Några av de produkter som granskats och fått rött ljus är griskött från Italien och Spanien, som ofta ses på charkbrickor i svenska hem i form av exempelvis prosciutto eller serrano.  Den cypriotiska halloumin, som blev populär på svenska grillar under sommaren, har lagts under luppen med samma resultat. Likaså får fransk chevré och grekisk fetaost rött ljus.

– Det är viktigt att vara engagerad som konsument, inte bara när du handlar mat, men även när du äter på restaurang. Vi behöver rikta uppmärksamheten på lunchrestaurangen, fredagspizzan och charkbrickan på restaurangen, säger Anna Richert som är matexpert WWF, i ett pressmeddelande.

Välj svenskt

Bedömningarna i köttguiden baseras på lagstiftningen i olika länder samt på olika certifieringar och forskning. Generellt får kött, ost och ägg från Sverige högre betyg än de utländska alternativen, även om WWF påpekar att det kan vara så att det företag som importerar en produkt kan ha ställt högre krav än vad lagstiftningen kräver. 

Köttguiden finns att ladda ner i sin helhet på WWF:s hemsida. Den finns även i form av en app. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 23 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste