Olaga intrång utgör djurhälsorisk

Förra veckan gjorde ett 20-tal aktivister intrång på en grisgård i Skåne. Veterinär Erik Lindahl menar att agerandet inte är riskfritt ur ett smittskyddsperspektiv. 

Intrång från djurrättsaktivister kan utgöra en fara för djurhälsan. Foto: Carolina Wahlberg

Under intrånget i stallarna sände aktivisterna live på Facebook. På filmen syns personer klädda i skyddsoveraller som filmar med mobiltelefoner och även rör vid grisarnas trynen.

Kristianstadsbladet uppger att samtliga aktivister legitimerat sig inför polisen och är misstänkta för grovt olaga intrång. Två av personerna är utländska medborgare.

Hälsostatus i fara

Erik Lindahl är veterinär och driver Lundens Djurhälsa AB, med inriktning på djurhälsovård och rådgivning inom gris. Foto: Emma Sonesson

Den svenska grisuppfödningen har en unikt god hälsostatus som ligger till grund för ett mycket lågt behov av att använda antibiotika. Veterinär Erik Lindahl, Lundens Djurhälsa, menar att det finns uppenbara smittrisker med ett intrång, men att graden av fara beror på om personerna besökt andra stallar just före intrånget och huruvida de passerat gårdens hygienspärrar på ett korrekt sätt eller inte.

– Har de varit i kontakt med utländska grisar före intrånget finns det risk för både det ena och det andra, säger Erik och nämner smittor som PRRS, afrikansk svinpest, MRSA och salmonella.

Han fortsätter:

– Har de inte haft kontakt med grisar och tvättat och spritat händerna är smittriskerna mindre påtagliga.

Lås dörrarna

Aktivisternas beskriver i ett pressmeddelande att syftet med intrånget är att ”dokumentera grisarnas levnadsförhållanden”, som de menar är undermåliga. Efter att ha tittat på filmen konstaterar Erik Lindahl dock:

– Grisarna har det jättebra där!

Hans uppmaning till svenska djuruppfödare, för att i möjligaste mån skydda sina djur är:

– Se till att inga obehöriga kan ta sig in i besättningen utan att passera hygienspärrarna. Lås dörrarna!

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 25 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste