HK Scan går från förlust till vinst

Under tredje kvartalet i år började HK Scans åtgärder för att förbättra resultatet ge effekt. Framförallt är den finska kycklingaffären som lyfter när det nya slakteriet till slut börjar fungera.

 

Under juli-september ökade omsättningen med 5,6 procent till 439,4 miljoner euro (416,2). Rörelseresultatet uppgick till 4,4 miljoner euro (-9,8).

HK Scans vd Tero Hemmilä. Foto: HK Scan

- Under tredje kvartalet har vi förbättrat rörelseresultat med 14 miljoner euro jämfört med motsvarande period förra året. Vi är på rätt väg och förbättrar våra ekonomiska resultat som planerat, säger HK Scans vd,Tero Hemmilä, i en kommentar till rapporten.

Ökad försäljning i Sverige

I HK Scans kvartalsrapport ser det ut som om koncernen har minskat sin försäljning i Sverige till en omsättning på  161,4 miljoner euro (162,8) i kvartal tre. Det beror dock på den försvagade svenska kronan. Räknat i kronor har HK Scan nämligen ökat försäljningen i Sverige, både inom food services och i livsmedelsaffärerna.

En annan förklaring till den minskade omsättningen i euro räknat är också att det danska kycklingköttet som säljs i Sverige redovisningsmässigt har flyttat från det svenska marknadsområdet till det danska, motsvarande en flyttad omsättning om 3,6 miljoner euro.

Ökat intresse för svenskproducerat

HK Scan konstaterar i sin rapport att de svenska konsumenternas intresse för svenskproducerat kött fortsätter att stärka och stödja den svenska köttaffären. 

Rörelseresultatet för det svenska marknadsområdet ökade till 3,6 miljoner euro (3,0) trots de negativa effekterna av att räkna om valutor. Bättre marginaler, förbättrad effektivitet i slakterierna och lägre administrationskostnader ligger bakom förbättringen, uppger HK Scan.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 26 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste