Hallå där Agnes Jörgensen...

...som driver Slåtte Naturbeteskött och som har deltagit i en paneldebatt om hållbarhet med unga företagare, när FAO anordnade möte om tryggad livsmedelsförsörjning.

Agnes Jörgensen fick frågan att vara med i paneldebatten efter att hon skrivit en artikel till en av FAO:s tidskrifter om deras gård, Slåtte Naturbeteskött. På mötet fick Agnes bland annat presentera sin gård och hur de ser på hållbarhet. Foto: Privat

Vilka var ni i panelen? 

– Vi var tre producenter, bland annat en mjölkproducent från Indien. Sen två stycken som jobbade med innovation och teknik inom branschen. Så det var väldigt blandat. De andra kom från Sydafrika, Colombia och Armenien. 

Var ni överens gällande hållbarhet?

– Vi var väldigt överens om att lösningarna för att bli mer hållbara överlag finns i livsmedelsproduktionen. Men vi har olika förutsättningar i olika länder, och vi ser på frågan på olika sätt. Men alla sätt är bra för att livsmedelsproduktionen ska bli mer hållbar, säger Agnes och fortsätter: 

– Jag pratade mycket om att vi har så fantastiskt bra naturliga förutsättningar för att kunna producera på ett hållbart sätt, med mycket regn och soltimmar vilket gör att gräset växer väldigt mycket. En av de andra pratade mycket om teknik, som jag förstod det så samlade de in data från olika bönder för att kunna bli mer effektiva. Det är ju också ett bra sätt, om man använder resurserna på ett bra sätt så att det blir effektivt också.

Är det nått speciellt du tagit med dig från mötet?

– Mötet var kanonbra, dels att få träffa de andra och få berätta hur jag ser på det. Sen är det otroligt viktigt att se hur det går till på den här nivån, hur de jobbar med de här frågorna. Dessutom är det intressant att se att det är så otroligt många som är engagerade i de här frågorna. 

– Det var också otroligt nyttigt att få träffa den svenska delegationen och få knyta kontakter, dels är det värdefullt för dem att få träffa en producent men också för mig att träffa beslutsfattarna. 

Skulle du vilja delta på ett sånt här möte igen?

– Absolut, det är ju jätteviktiga frågor. Sen är det alltid väldigt formellt, och det är ju på engelska så det är inte helt enkelt. Men det känns roligt att få engagera sig även på den här nivån. Det är ju lite annorlunda och blir lite andra frågor än vad man är van vid, det blir lite bredare och det är viktigt att få en bredd i de här frågorna. 

Vad är hållbarhet för dig?

– Det handlar om att producera på ett naturligt sätt, och att djuren får växa upp i en naturlig miljö. Får de göra det mår de djuren bra och planeten mår bra. De ska kunna vara ute länge och beta, gräset växer ju ändå så kan man omvandla det till ett bra kött så är det toppen i mina ögon, säger Agnes och fortsätter: 

– Sen har vi väldigt bra förutsättningar eftersom vi har bra djurhälsa, vi har ett bra klimat med lite smittor, och då ska vi såklart använda oss av det och att vi använder väldigt lite antibiotika. På gården har vi bland annat investerat i ett gårdsslakteri för att kunna vara hållbara genom hela kedjan, från att djuren föds till de slaktats.

 

Slåtte Naturbeteskött

Drivs av: Agnes och hennes pappa Anders Jörgensen.

Inriktning: Ekologisk dikoproduktion med ungefär 100 kor. Säljer köttlådor direkt till konsument. 

Övrigt: Agnes jobbar även på LRF som projektledare. 

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 27 november 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste