Hushållningssällskapet och Frökontrollen flyttar ihop

Fullt hus med många programpunkter när Frökontrollen och Hushållningssällskapet firade det nya samboskapet i de gemensamma lokalerna i Örebro med öppet hus och invigning. 

Matilda Lönnemark, vd på Frökontrollen, och Bo Selerud, vd på Hushållningssällskapet och HS konsult, knyter ihop verksamheterna på invigningen av Hushållningssällskapet och Frökontrollens nya gemensamma lokaler i Örebro. Foto: Towe Johnson

När Frökontrollen var i behov av nya ändamålsenliga lokaler blev resultatet en gemensam lokal tillsammans med moderbolaget i Örebro. Hushållningssällskapet flyttade in i de nya lokalerna i början på september.

– Vi trivs jättebra. Framförallt är det att vi sitter på samma ställe som Frökontrollen vilket ger många fördelar. Det känns jättekul att vi fått koppla ihop de här två dotterbolagen på samma ställe, säger Marie Lundberg, affärsområdeschef för område Syd på HS Konsult.

Vad är det viktigaste utbytet?

– Dels är det deras kunskap inom analyssidan, som vi som rådgivare har nytta av ute hos kunderna. Sen är det den här närheten, kunder kan komma till frökontrollen för att lämna in prover och sen tar de trappan upp och kan dricka kaffe med oss. Det är väldigt trevlig, och ovärderligt, säger Marie som berättar att man även hyr ut kontor till Hjälmarens vattenvårdsförbund och RISE.

Många samlades i de nya lokalerna på Gamla Vägen när inflytten firades. – Det är jättekul att så många aktörer vill vara med och hjälpa till och presentera sina verksamheter och hålla seminarium i programmet. Och det har ju varit fullt tryck här från att vi öppnade i dag. Väldigt lyckat, säger Bo Selerud som berättar att motorn bakom dagens event är Anna-Karin Landin på hushållningssällskapet i Örebro. Foto: Towe Johnson

Att sammanföra verksamheterna till ett ställe tror Per Sandberg, ordförande för HS Örebro, är en väldig fördel i och med att de lantbruksnära verksamheterna hamnar nära varandra.

Hur kommer samarbetet se ut nu framöver?

– Framförallt tror jag att våra växtodlingsrådgivare och personalen på Frökontrollen kan finna utbyte genom att prata med varandra, vilka analyser kan man göra och hur kan man utnyttja det här. Jag tror att man hittar jättemycket samarbete som även gör att det blir en trevligare arbetsplats, vi kan utnyttja varandras hög- och lågsäsonger och hjälpa varandra.

Även Bo Selerud, vd på Hushållningssällskapet och HS konsult, tror att samarbetet bolagen emellan kommer att utvecklas i och med flytten.

– Det kommer ju att stärkas. Vi har ju flera samarbeten redan i dag, men det kommer bli ännu bättre, säger han och tillägger:

– Vi kommer kunna koppla ihop spannmål- och växtodlingssidan på ett bättre sätt. Sen har vi olika kunder vilket innebär att vi kommer kunna hjälpa lantbruket och landsbygden i Örebro med omnejd ännu mer och bli starkare.

– Det känns jättekul, det har kommit så mycket folk. Det är så roligt för det är människor som träffar varandra som inte har träffats på länge. Det blir en mötesplats det tycker jag är jättejättekul. Man blir stolt, och vill visa upp hur fint här är. Så det är jättekul, säger Frökontrollens vd Matilda Lönnemark, om invigningen av de nya lokalerna. Foto: Isabella Odmark

Sparar tid

Matilda Lönnemark, vd på Frökontrollen, berättar att företaget flyttade in i de nya lokalerna

redan i juli och att de är mycket nöjda med de nya lokalerna.

– Det är mycket mer lättarbetat, vi känner redan nu att vi sparar tid för att det är lättarbetat. Vi sparar våra kroppar när vi inte har massa trappor att bära saker i och slipper lyfta kartonger, för nu kan vi använda vagnar. Så det känns fantastiskt, säger Matilda och berättar att de var med och designade det nya kontoret.

– Det enda som fanns var fyra ytterväggar och några pelare, men resten har vi själva ritat upp hur vi ville ha det. 

Att flytta ihop bidrar enligt Matilda till att företagen knyts ihop mer och kan dra mer nytta av varandra.

– Dels har vi samma kunder, så kan vi slussa kunder mellan oss. Sen ser vi framför oss gemensamma projekt i framtiden, där våra olika kompetenser kan komma till nytta.

Frökontrollen som är ett delägt dotterbolag till Hushållningssällskapet utför analystjänster till lantbruk i hela Sverige, med huvudverksamhet inom analys och certifiering av utsäde. Arbetet i de nya lokalerna är redan i gång och Khaled som jobbar på frökontrollen visar pågående grobarhetsanalyser. Foto: Towe Johnson

Mat från länet

Maten är tillagad av Niklas och Anna Edgren från Egastronomi. På menyn stod bland annat rotfruktsterrin på rödbeta, majrova, morot och selleri, en potatiskrokett med kryddost och svensk rapsgris på surdegsbröd med äppelkompott.

– Det var ett önskemål från Hushållningssällskapet att alla råvaror skulle vara svenska. Jag jobbar även i vanliga fall så mycket som möjligt med lantbrukare runt omkring, i alla fall halvårsvis, så nu blir det mycket kål och rotfrukter!

En riktig höjdare under dagen var maten som Niklas och Anna Edgren från Egastronomi stod bakom. Råvarorna är svenska och många av ingredienserna kommer från gårdar i närområdet, som bland annat Källsprångs Går, Berga Gård, Jannelunds Gård och 30 tum farm. Foto: Towe Johnson

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 27 november 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste