Gefleortens mejeri läggs ner

Efter två år som ägare av Gefleortens har Arla inte lyckats vända de finansiella utmaningarna. Nu har styrelsen tagit ett inriktningsbeslut om att lägga ned mejeriet.

Arla går ut med inriktningsbeslutet att lägga ner Gefleortens mejeri, bara två år efter att kooperativen gick samman. Foto: Arla

Arlas styrelse har tagit beslutet om att lägga ner Gefleortens mejeri efter en lång tid av finansiella utmaningar. Mejeriets 45 fast anställda fick beskedet under onsdagen och fackliga förhandlingar är inledda.

Tufft under lång tid

Bakgrunden till beslutet är enligt Arla ökad konkurrens och efterfrågan på nya typer av livsmedel på marknaden, bland annat specialiserade produkter som Gefleorten i dag inte kan producera. En investering i en ny maskinpark skulle i dagsläget bli för stor, menar de.

– Utmaningarna för Gefleortens mejeri har varit tuffa under en lång tid och vi har inte lyckats vända dem. Jag kan från mitt hjärta säga att det var ett dystert besked att ge. Dock är jag glad att vi säkrat en långsiktig avsättning där Arla hämtar all den mjölk gårdarna producerar, säger Patrik Hansson, Arlas Sverigechef, i ett pressmeddelande.  

Krävs investeringar

När de båda bondekooperativen 2017 gick samman var målet att säkra en långsiktig trygghet för de bådas medlemmar och att avsättningen för mjölken från Gefleortens medlemmar skulle säkras, något som behövdes för att bönderna runt Gefleortens skulle kunna driva sina gårdar vidare.

Mejeriet har runt 45 fast anställda som under onsdagen fick besked om mejeriets nedläggning. Foto: Gefleortens mejeri

– Ledningen på Gefleortens mejeri har lett ett effektiviseringsprogram där man minskat både antalet produkter och antalet medarbetare. Men tyvärr har vi inte lyckats att öka försäljningen från Gefleortens. För att göra produktionen lönsam så skulle det krävas mycket stora investeringar vilket inte skulle generera ett högre mjölkpris till ägarna, säger Patrik.

Arlas högsta fokus nu, enligt Patrik, är att hjälpa medarbetarna att komma vidare i arbetslivet.

– Vi kopplar till företagshälsovården, startar upp omställningsprogram med TSL och med Trygghetsrådet.

Varumärket finns kvar

Bönderna kommer även i framtiden fortsätta leverera sin mjölk till Arla och varumärket Gefleorten kommer att finnas kvar. Däremot kommer mjölken att paketeras i ett annat mejeri tillsammans med mjölk från andra gårdar, uppger Arla.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 27 november 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste