Ekologisk vetevodka från Lantmännen

Från och med december kan du köpa Lantmännens egen ekologiska vodka på Systembolaget och på utvalda restauranger. Vodkan tillverkas av vete från Västergötland. 

Nu finns Lantmännens egen vetevodka producerad av vete från västgötaslätten att beställa på Systembolaget. Foto: Lantmännen

Det är på åkrar runt Lidköping som Lantmännens medlemmar odlar veten som utgör basen i den nya svenska vodkan som ska ha smak av tropisk frukt och ljust bröd.

– Detta är en mycket spännande lansering. Spannmål är grunden till allt som Lantmännen gör, men det här är första gången som Lantmännen tillverkar vodka under eget varumärke. Tack vare Lantmännen Reppes kompetens inom hållbar förädling av vete och tillverkning av dryckessprit, i kombination med lokalproducerade råvaror från våra svenska lantbrukare i regionen, kan vi erbjuda en helt unik produkt på marknaden, säger Magnus Kagevik, chef Division Energi på Lantmännen, i ett pressmeddelande.

Lantmännens destilleri Reppe, som är en del av Lantmännens energidivision, grundades redan 1876 är ett av de största destillerierna i norden. Fabriken finns i Lidköping och där förädlas vete för tillverkning av produkter till livsmedelsindustrin.

– I fabriken tar vi vara på hela vetekornet, som fraktioneras ut till olika ingredienser och produkter såsom stärkelse, gluten och dryckessprit och på så sätt går inget av vetet till spillo. Vår tillverkningsprocess ger också slutprodukten en renare smak, säger Magnus Kagevik.

Buteljering, försäljning och distribution sker i samarbete med Mackmyra och vodkan kommer säljas under namnet Lantmännen Vetevodka. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 november 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste