Variabelt däcktryck minskar markpackning

Trelleborgs nya CTIS-teknik justerar däckens lufttryck utifrån vilket arbete som ska utföras och utifrån lastad vikt. Allt genom att föraren matar in data i en display innan körning.

Hjul- och däcktillverkaren Trelleborg demonstrerade det nya CTIS+ Inside på Agritechnica i Hannover. Systemet innebär att däcktrycket kan regleras automatiskt beroende på hur lasten ändras. Foto: Towe Johnson

Nya CTIS+ som lanserades på Agritechnica i Hannover är ett tillverkarintegrerat system, vilket möjliggör att däcktrycket kan ökas eller minskas med en knapptryckning direkt från traktorns hytt. Genom justerings-funktionen kan föraren själv instruera systemet att anpassa trycket enligt en rekommendation.

CTIS+ Inside kommer finnas på marknaden i slutet av 2020. Systemet uppgraderar traditionella funktioner för CTIS-system som redan finns på marknaden. Foto: Towe Johnson

Ett integrerat system

Lufttrycket för varje däck kontrolleras genom grenrör som är installerade på varje inre fälg och en programvara (TLC) samt en styrenhet (MCU). När däcktrycket ska minskas instruerar TLC-programvaran i MCU-enheten hjulventilen att släppa däcktrycket enligt de rekommenderade värdena.

Det nya systemet är ett helt integrerat system utan yttre delar eller rör som sticker ut från hjulet. Detta gäller både för bak- och framaxel. Det rekommenderade samt det verkliga däcktrycket kan ses och justeras från hyttmonitorn efter att maskinen har konfigurerats med programvaran och beroende på vald funktion.

Den nya tekniken som är ett samarbete med Dana Incorporated, möjliggör ett anpassat lufttryck du själv kan justera. Foto: Trelleborg

Ökad bördighet

Fördelarna, menar Trelleborg är minskade kostnader för bränsle och däckslitage med upp till 20 procent och en positiv inverkan på både traktorns effektivitet och jordens bördighet. Rätt däcktryck minskar markpackningen, vilket gynnar rötternas tillväxt och det biologiska livet i jorden och kan därmed ge en ökad bördighet och produktivitet.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 november 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste