Årets ullbaggar utvecklar landsbygden

När årets ullbaggegala ägde rum i mitten av november i Åre prisades vinnarna av Landsbygdsnätverkets Ullbaggepris. En av vinnarna var Renodlat, ett odlingsprojekt i Gällivare som inspirerat till och ökat den lokala livsmedelsproduktionen.

Årets vinnare av Ullbaggepriset samt konferencier Terese Bengard. Syftet med priset är att lyfta framgångsrika investeringar eller projekt som har fått stöd genom landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet eller genom Leader. Foto: Niclas Vestefjell

Ullbaggepriset delas ut i fem kategorier till företag och projekt som har stått för landsbygdsatsningar på olika sätt. Galan äger rum i samband med Landsbygdsnätverkets nätverksträff, som i år hade temat ”Tillsammans når vi målen för livsmedelsstrategin och landsbygdspolitiken” och arrangerades i Åre. 

Cora Karlsson tog emot ullbaggepriset i kategorin Nya affärsmöjligheter på landsbygden på årets Ullbaggegala för sitt projekt Renodlat. Trots projektets avslut 2019 lever många odlingsaktiviteter kvar och Cora odlar i dag yrkesmässigt med leveranser till restauranger i Norrbotten, skriver Landsbygdsnätverket. Foto: Niclas Vestefjell

En av de fem vinnarna av årets Ullbaggepris var projektet Renodlat som kammade hem priset för Nya affärsmöjligheter på landsbygden.

Bakom satsningen står Cora Karlsson som under två år har genomfört ett tiotal olika aktiviteter för att öka kunskapen om matproduktion och få fler att börja producera mat i Gällivare, en kommun med en i dag begränsad matproduktion, skriver Landsbygdsnätverket. Projektet har drivit alltifrån kollektiv potatisodling och andelshönserier till kommunal strategi för lokal livsmedelsproduktion.

Vann gjorde även Bygdeägt AB i kategorin Smarta lands- och kustbygder, Sommarkul i Ungas delaktighet i landsbygdsutveckling, Steget före i Nyanländas delaktighet i landsbygdsutveckling och Fjordguiderna i Nya affärsmöjligheter i blå näringar.

 

Juryns motivering för Renodlat

” Renodlat och Cora Karlsson hjälper till att starta allt från små hönserier till kryddodlingar i arktiska växthus. Detta och mycket mer har man med stor framgång lyckats med så långt norrut som i Gällivare kommun i Lappland! Här odlas 10 mil ovan polcirkeln och en mil norr om odlingsgränsen. Renodlat producerar med högsta kvalitet maxade mikrogrönsaker med minsta avtryck på moder jord. Med väl genomtänkta målgrupper och med ett brinnande engagemang har projekt Renodlat fått fler händer i jorden, återuppväckt intresset för såväl odling som lokal mat och skapat konkreta resultat som kommer att leva vidare under lång tid.”

Källa: Landsbygdsnätverket

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste