En jordmån att växa i

I ett varmt och fuktigt växthus på Högbo Bruk träffar Jordbruksaktuellt Stefan Johansson, den drivande personen bakom projektet ”Made in högbo” och integrationsprojektet Eko-Växthus. Här frodas mer än bara växter.

 

I dag odlas det olika typer av sallater och örter i det uppvärmda växthuset. Möjligheten finns att sälja på fler ställen, men allra helst ska folk komma till platsen.
– Jag tycker ju folk ska komma hit för att uppleva alltihop. Annars blir det plötsligt ett varumärke bland alla andra i en butik. Man ska komma hit och känna och förstå vad det faktiskt handlar om när man köper det, säger Stefan. Foto: Towe Johnson


Stefan Johansson är köks­chef på Högbo Bruk, platsen där flera aktörer inom livsmedelskedjan förenas och utvecklas i en verksamhet. Det växthusprojekt som Stefan berättar om startade utifrån ett behov från gårdens restaurang samt ett integrationsprojekt med Sandviken kommun.

När Stefan började på Högbo 2006 fanns inte kopplingen mellan jord och bord, i dag 16 år senare ser det helt annorlunda ut. Stefans visioner om att ta tillvara på gårdens resurser sammanföll med ett behov från arbetsmarknaden samtidigt.

– När ett par personer kom till kommunen från Burma och behövde komma ut i arbetslivet så fanns tanken hos kommunen att Högbo är en lämplig plats, att här finns jordmånen för att de här människorna ska kunna växa, komma in i arbetslivet och lära sig språket.

Stefan berättar hur allting sammanföll, med både behov och kunskap.

– De här människorna som kom är ifrån en jordbruksbygd i Burma och man är van vid att odla. Vi behövde kunskaperna, så möjligheterna fanns till att göra något stort.
 

Stefan Johansson är kökschef på Högbo Bruk och berättar om projektet ”made in högbo”.

Framgångsrikt samarbete

Pengar från EU:s landsbygdsfond och länsstyrelsen söktes och växthusbygget påbörjades 2011 och stod klart 2012. I dag är det tre växthus med ett fjärde på gång och personalen som började 2012 är kvar än i dag som ansvariga för odlingarna.

I dag görs det mesta i växthusen för hand och sedan ett par år tillbaka finns också en stor frilandsodling. Uppvärmningen av det ena växthuset kommer från spillvärmen som tas från den pelletsvärmare som värmer upp hela brukets byggnader.
 

Eko-Växthusprojekt är ett samarbetsprojekt mellan Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Länsstyrelsen Gävleborg, Arbetsförmedlingen, Sandvikens kommun, Hofors kommun och Högbo Bruk Ab. 

Använda allt

Högbo är själva den enda konsumenten av allt som produceras på gården. Allt kött från gården går till restaurangen eller så säljs det förädlat i gårdsbutiken. Detta både möjliggör och kräver nära kommunikation.

– Vi är ju med och styr vad vi ska odla och vilka djur vi ska ha. Vi har driftsmöten med jämna mellanrum med alla de som sköter djuren, odlingarna, förädlingen och köket.

Med så många verksamheter krävs också en viss logistik för framhållningens skull, berättar Stefan.

– Vi har kommit fram till att det bästa sättet är att så och skörda lika mycket, sen är det upp till oss i köket att ta hand om det. Det kan vara så att vi har jättemycket sallat när vi inte har så mycket gäster men då får man hitta på något med den.

Hela projektet ”made in högbo” bygger på att man använder allt det som blir.

– Man kan inte bara välja en liten del av grisen eller säga att nu vill vi inte ha mer morötter för nu har vi annat på menyn. Varsågod att använd det vi odlar och skördar! Så det är ju ett annat sätt att tänka än vad vi gjorde förut.

Många i drift

I primärproduktionen är det i dag ungefär 17 stycken som jobbar, många fler än om det varit ett företag som skulle driva och bära sig själv, menar Stefan.

Tanken med projektet var att det skulle odlas sådana grödor som kan gå ut i de stora mängderna på buffén.

– Så vi bestämde oss för att odla storbladig sallat, småbladig sallat av olika sorter, örter och tomat. Sen blev det här växthuset också ett drivhus för frilandsgrödorna.

Respekt för råvaran

Även lammen och grisarna är en stor del av det tankesätt som nu präglar hela verksamheten på Högbo.

– När vi nu kommer med det här köttet från lammen som gått här och betat till kockarna så finns det en respekt för råvaran. Man hanterar inte den hur som helst med en klackspark. Då fattar man vilken kraft det finns i det här när man känner råvaran från början. Och man vet vilka det är som drivit upp djuren och vilket jobb det är som ligger bakom. Det är otroligt mycket värt, säger Stefan.

Fem ton grönsaker

När vi befinner oss på Högbo Bruk är fortfarande kålen kvar i landet och även jordärtskockorna ska tas upp i dagarna.

– Ungefär fem ton skördas från frilandsodlingarna säsongsvis och nästan alla grönsaker i restaurangen vid den här tiden är härifrån.

Stefan berättar om ganska tunga leriga jordar som inte alla grödor funkar lika bra i medan det är ypperligt för vissa, kunskap som kommit med tiden.

– Efter varje säsong så sitter vi ner tillsammans, köksmästare och trädgårdsmästare, och ser vad som har gått bra och mindre bra och så hittar vi på lite nya saker. Det är extremt priviligierat att va krögare på ett sånt här ställe.

Förutom grönsaksproduktionen och djuren finns även ett ysteri, charkuteri och tunnbrödsbageri på området.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 30 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste