Traktorstatistik november: De små är de stora vinnarna

Det är de små märkena och modellerna som är de största vinnarna. Så ser det ut när vi summerar statistiken över antalet inregistrerade traktorer till och med november i år.

Antalet inregistrerade traktorer ökade med dryga 16 procent i november jämfört med samma månad i fjol. Kanske är det slutet på högkonjunkturen som så sakteliga närmar sig när det gäller försäljningen av traktorer över 3 ton. Om utvecklingen på försäljningskurvan håller i sig kan branschen i sin helhet blicka tillbaka på ett 2019 som blir nästan lika bra som föregående år. Vid november månads utgång hade försäljningen sedan årsskiftet sjunkit med knappa tre procent jämfört med samma period 2018, alla märken sammanräknade. 

McCormick femdubblade sin försäljning hittills i år jämfört med motsvarande period 2018. Bilden - McCormick X8-serien.  Foto: McCormick

Till de stora vinnarna, både för november månad och hittills i år, hör de små märkena och de små traktorerna – Kubota som fyrdubblade sin försäljning i november jämfört med samma månad i fjol och McCormick som femdubblade sin försäljning hittills i år jämfört med motsvarande period 2018. Båda märkena sålde under tio maskiner i fjol och kommer sannolikt inte upp i det antalet i år heller.

De märken som åstadkommit störst försäljningsökning sett till antalet maskiner under november respektive hittills i år är:

New Holland som sålde 18 fler traktorer i november än samma månad i fjol och då framför allt i de lägsta effektklasserna.

Massey Ferguson som hittills i år sålt 115 fler traktorer än samma period förra året och då framför allt i de lägre effektklasserna men även i de högsta effektklasserna.

John Deere har behållit greppet som klassledare men ser ut att tappa omkring tio procent i försäljning om trenden håller i sig fram till årsskiftet. Undantaget är framför allt traktorer i de lägsta effektklasserna, där även John Deere ökat försäljningen märkbart. 

John Deere toppar fortfarande försäljningsstatistiken. John Deere 8400R är en av de populäraste modelerna. Foto: John Deere

Nästan hela försäljningsökningen på marknaden hittills i år återfinns bland traktorer upp till 123 hästkrafter, där försäljningen antingen ökat eller varit oförändrad i samtliga effektklasser.

Trots minskande traktorförsäljning totalt så ser vinnarna ut att bli fler än förlorarna. Till och med november i år hade åtta av fjorton traktormärken ökat sin försäljning.

Till de stora förlorarna hör Deutz som hittills i år minskat sin försäljning med mer än en tredjedel jämfört med samma period i fjol.

Även Valtra har tappat rejält, med dryga 400 sålda maskiner hittills i år. Det motsvarar en försäljningsminskning med drygt en tredjedel jämfört med samma period i fjol.

Läs traktorstatistiken för oktober: MF vinnare på krympande marknad

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 02 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste