Vem vågar satsa grönt?

Regeringen lyckas inte leverera långsiktiga spelregler för svenskt jordbruk. Inte ens på det område som tycks ligga dem närmast om hjärtat får de till det. Precis som 2017 står regeringen nu naken och blir svaret skyldig om spelreglerna för biobränslen till fordon. Det är bedrövligt dåligt.

 

I många av EU:s medlemsstater kan lantbrukarna känna viss tillförsikt i att politikerna aldrig skulle låta EU-beslut ge hur galna konsekvenser som helst. Med erfarenhet av Sveriges riksdags undfallenhet för myndigheters extremtolkningar och snabba implementering av EU-regler, vågar vi inte hoppas på sunt förnuft. Vi behöver tydliga spelregler.

Rena biobränslen och bränslen som till absolut största delen består av biobränslen till exempel E85 och HVO100, på byråkratiska hopklumpade i beteckningen höginblandade biodrivmedel, är undantagna från viss skatt. Utan detta undantag skulle biodrivmedel vara mycket dyrare än de som huvudsakligen har fossilt ursprung.

År 2017 var vi i samma läge. I sista minuten kom då besked om förlängt skatteundantag. Nu är vi här igen. Det blev ytterst tragikomiskt när Miljöpartiet nyss gick ut och sa att de ville införa bidrag för konvertering av bensinbilar till etanol. Vill de lura bilägarna eller har de noll kontroll till och med på sin egen politik?

Bakgrunden till att EU vill plocka bort skattereduceringen för biodrivmedel är att de inte vill se drivmedel konkurrera om åkerarealen med livsmedel och fodergrödor. De vill att biodrivmedlen ska vara gjorda av avfall. Det förslår dock inte långt i den omställning som samma politiker beslutat om. Jordbruksgrödor går det att odla mer av, avfall är svårare att odla.

Det är extremt väl känt att tydliga och långsiktiga spelregler är mycket viktiga för att personer och företag ska våga investera. Likväl misslyckas regeringen, förvisso även EU, gång efter annan med att ge oss långsiktiga spelregler.

Det finns både lantbrukare, åkerier, entreprenadföretag och enskilda personer som gått före och satsat på 100 procent biobränsle till sina fordon. Jag vågar lova att de flesta av dem kommer att återgå till fossila bränslen om skatteundantaget för så kallade höginblandade biobränslen inte permanentas. Prisskillnaden skulle bli enorm.

Redan idag skadar regeringens oförmåga att ge oss tydliga spelregler för omställningen till biobränslen. Få är de som vågar investera i biobränsleproduktion eller omställning till användning av biobränslen, när förutsättningarna är högst oklara.

Man kan bli upprörd över avsaknad av bidrag till viss verksamhet, men mest upprörd blir jag när regeringen misslyckas med det enklaste och tillika viktigaste, för att istället dutta med bidragsprojekt och detaljer. Regeringens viktigaste uppgift för vår bransch är att stötta och peppa landets lantbruksföretagare, att med ett positivt synsätt bidra till en positiv utveckling.

Att inta en positiv, möjliggörande attityd och att sätta långsiktigt tydliga regelverk kostar ingenting. Men det gör en väldig skillnad.
 

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades onsdag den 04 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste