Ny smart tork från Tornum

På Agritechnica var det världspremiär för Tornums nya kontinuerliga tork Rex, som både har integrerad dammhantering och nya smarta funktioner för att klara kallt väder. 

 

Tornums exportchef Hanna Bjuke och vd Jerker Funnemark fanns på plats på Agritechnica för att visa upp företagets nya tork Rex. Foto: Isabella Odmark 


Tornum Rex har tillkommit i huvudsak efter behoven som företaget sett på exportmarknaden. 

– Den har inbyggt damm­hanteringssystem för att minska föroreningar i luften ut från torken, för att inte få damm över hela anläggningen, och i huvudsak för dem som torkar majs. För majs har små skal på sig som är svåra att skilja bort, berättar Hanna Bjuke, exportchef på Tornum. 

Tornums nya tork Rex hade världspremiär på Agritechnica.Foto: Tornum

Undvika kondens

Torken är isolerad vilket gör att den går att köra under en lång period på vintern. 

– På många marknader torkar man från oktober fram till januari, och har man värme på insidan och kallt på utsidan så bildas kondens och det vill vi undvika och därför är den isolerad.  

Hanna berättar att man även valt att bygga in transportören för utmatningen. 

– Om man sätter dit en transportör som inte klarar kapaciteten på torken så tar det stopp där och så blir det strul, så för att plocka bort ett problem där så har vi en inbyggd transportör. 

För att göra torken lättare att rengöra har man flänsarna på utsidan. 

– På alla våra andra torkar har man flänsarna inåt, men här har vi vänt dem utåt så att man får en helt slät insida. Det hänger ihop med isoleringen, för kondens och damm är en dålig kombination. 

Skonsam uppvärmning

En annan nyhet är en förvärmningsfunktion högst upp i torken. 

– Vi dämpar värmen högst upp i torken så när man torkar majs eller annan gröda som är väldigt kall så kan man sänka temperaturen högst upp och så får man lite skonsammare uppvärmning. Värmer man för fort så är det risk att det blir sprickor i skalen, och då stör man spannmålen och det blir kanske foder istället för utsäde, berättar Hanna.

Styrs med IDC

Torken styrs med Tornums Intellegent Drier Control, IDC, vilket gör att torken kan kontrolleras både från kontrollrummet men också på distans. 

– Det är för att möjliggöra för den som är ansvarig för anläggningen att både vara nära i operatörsrummet och styra, monoterera och kontrollera systemet. Eller så tar man det på distans där man anser sig ha det mest bekvämt, säger Tornums vd Jerker Funnemark. 

Systemet är till för att underlätta och göra arbetet enklare och snabbare. 

– Man kan lägga in förvalda recept på hur man vill att torken ska gå för det man ska torka, exempelvis för majs. Då plockar man bort lite felkällor om man är trött eller har bråttom, säger Hanna och fortsätter: 

– Sen håller systemet med hjälp av sensorer koll på torkprocessen hela tiden, och ser till att du exempelvis inte övertorkar.  

Fyra meter bred

Den minsta torken av den här modellen är fyra meter bred, och ungefär på 36 ton vete i timmen, vilket enligt Hanna gör att den passar bäst på lite större gårdar eller hos handlare.  Men hon passar även på att välkomna intresseförfrågningar på mindre modeller, och säger att om det finns en efterfrågan kan det vara något som blir aktuellt i framtiden. 

– Vi anpassar många av våra produkter efter kundens önskemål. Oavsett om det är tid, storlek eller liknande. Så det finns ett stort mått av kundanpassning i det, tillägger Jerker. 

Torken hade världspremiär på Agritechnica och efter nyår ska det finnas priser framme. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 05 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste