Nyheten som bokstavligen höjde sig över mängden

En teleskoplastare med ett helt nytt hyttkoncept hör till de främsta ögonbrynshöjarna bland Fendts nyheter.

 

Fendts stora monter i hall 20 drog stor publik redan första mässdagen, innan Agritechnica öppnat för allmänheten. Fendt hade också flera nyheter att visa upp.

Nykomling i Slicer-serien

Slicer: Fendt har utvidgat Slicer-serien med en frontmonterad variant – Slicer FQ, en tallriksslåtter för mellanstora och stora mjölkgårdar. Slicer FQ har en arbetsbredd på 3.6 meter och kan både köras ensam och i kombination med butterfly.

Den tredimensionella markföljsamheten gör att Slicer FQ alltid arbetar tätt intill marken. Maskinen har en pendelvinkel på 20 grader och automatisk hydraulisk tiltning, från -6 till +15 grader.


Fendt Twister

Twister: Fendts nya serie hövändare Twister har trepunktsupphängning samt fyra, sex eller åtta rotorer som kan användas för olika arbetsuppgifter. 

Twister har upp till 8,6 meters arbetsbredd och då klarar ändå traktorer på under 100 hk av redskapet.

Rotorhastigheten kan sänkas med en nattsträngläggningsväxellåda (tillval) som är lämplig när man ska bilda nattsträngar på stora ytor.

Twister är utrustad med automatiskt säkerhetsstopp med integrerat frihjul. Säkerhetsstoppet bryter kraften om maskinen lyfts över inställd vändtegshöjd. De självcentrerande korslänkarna skyddar drivningen mot skador.

Ny lastarvagn

Tigo: Framsidan på Fents nya stora lastarvagn ser ut som ett tråg av en speciell anledning. Överbyggnadens lutande utformning ger bättre utsikt över lastutrymmet. Vagnen finns med lastutrymmen på mellan 31 och 41 m3 (DIN) för PR-modellerna och 38 till 54 m3 (DIN) för XR-modellerna.

Överbyggnaden är tillverkad helt i stål med tätt placerade stöttor som är direkt skruvade i den underliggande chassiramen och bultade i profilramen ovan, för att göra vagnen så kompakt och stabil som möjligt.

Här följer hytten med upp

Cargo T955: Fendt har bestämt sig för att vara med och slåss även i teleskoplastarsegmentet, och man gör entré med besked. Med Cargo T955 gör Fendt premiär med marknadens första teleskoplastare där hytten dessutom följer med teleskoparmen upp.

Hytten kan följa med teleskoparmen upp till max 4,25 meters höjd, men vid standardmässig körning är hytten på 3,6 meters höjd.

Cargo T955 är inte en nyutvecklad maskin utan ett resultat av att Fendt inlett samarbete med den tyska maskintillverkaren Sennebogen, som tillverkar maskinen och som har bland annat talaskopkranar och teleskoplastare i sitt produktsortiment.

Cargo T955 går att få med olika däckvarianter. Under nästa år utlovas också fler nya modeller av teleskoplastare från Fendt.

Lastredskapet når max 8,5 meters höjd och klarar då upp till 5,5 tons last. Maskinens tjänstevikt är 11,5 ton och för framdriften står en fyrcylindrig turbodiesel från Fiat Powertrain som ger 140 hästkrafter och 630 newton­meter.

 

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 05 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste