9,5 miljarder ska delas ut i december

Nu är det dags för slututbetalningar av jordbrukarstöden, och under december månad ska totalt 9,5 miljarder kronor delas ut.

Den sjätte december påbörjar Jordbruksverket slututbetalningarna av årets Jordbrukarstöd. Foto:  Mostphotos

Med start i morgon, den sjätte december, påbörjar Jordbruksverket utbetalningarna av årets resterande jordbrukarstöd. Redan samma dag ska hela 7,5 miljarder delas ut, och resten av utbetalningarna kommer ske löpande under kommande fredagar. Det är bland annat gårdsstödet, förgröningsstödet och stöd till unga jordbrukare som utbetalningarna gäller.

Innan årsskiftet

Enligt jordbruksverket kommer minst 95 procent av lantbrukarna hinna få sina stöd utbetalda innan december är slut.

– Länsstyrelsen har gjort ett väldigt bra arbete med handläggningen och därför kan vi betala ut nästan 10 miljarder kronor innan årsskiftet, precis enligt plan, säger Patrik Alenfelt, sektionschef på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

I oktober påbörjades delutbetalningar för kompensationsstöd, miljöersättningar samt ersättningar för ekologisk produktion, som uppgick till en summa på två miljarder.

Ansökan 2020

Redan nu finns preliminära datum för ansökan om jordbrukarstöd nästa år, och enligt Jordbruksverket planerar man att öppna e-tjänsten SAM Internet den femte februari och det preliminära datumet för sista ansökningsdag är satt till den åttonde april.

– Nästa år blir det inte några stora förändringar i stöden som vi vet om just nu, vilket är en stor fördel för den som söker jordbrukarstöd, säger Patrik Alenfelt.

Stöd som betalas ut under december:

  • Gårdsstöd
  • Förgröningsstöd
  • Nötkreatursstöd
  • Stöd till unga jordbrukare
  • Djurvälfärdsersättningar
  • Kompensationsstöd
  • Ersättningar till ekologisk produktion
  • Miljöersättningar

Källa: Jordbruksverket

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 05 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste