Helhetstänk på J-O Brink-dagarna

I början på november samlades över 230 personer på Hooks Herrgård utanför Jönköping för att delta när J-O Brink dagarna gick av stapeln för andra gången. Temat var hållbar lönsamhet och fokus låg bland annat på det unga djuret, byggnader och ensilering.

 

Det var över 230 personer som deltog på årets J-O Brink-dagar. J-O Brink dagarna har gått av stapeln en gång tidigare, för två år sedan, och många av årets besökare var även på plats då. Foto: Isabella Odmark


Bland deltagarna fanns nästan hela Norden representerat och det var lantbrukare, rådgivare och andra representanter från branschen på plats. Temat för dagarna var hållbar lönsamhet i ett varierande pris. 

– Förr var vi vana att mjölkpriset var ganska stabilt. Då var priset tre kronor, och så gick det kanske upp tre öre eller ner sju. Nu kanske priset också är tre kronor i snitt, men det kan variera en krona upp och ner, och det blir en helt annan värld att leva i som ställer helt andra krav, säger Jan-Ove Brink, ägare av J-O Brink, och fortsätter: 

– Om jag bygger ett stall och vet att mjölkpriset kommer vara stabilt på tre kronor, så vet jag exakt vad bygget får kosta. Men om priset också kan vara 2,30 kronor, då kan kostnaden inte vara samma. Då måste vi tänka nytt. 
 

Jan-Ove Brink och Charlotte Åkerlind, dagens moderator, är på plats och presenterar föreläsarna och hjälper till att översätta de engelska presentationerna.

Kunskap utifrån

Jan-Ove berättar att en av anledningarna till att man valt att arrangera eventet är att det ska vara ett tillfälle att dela kunskap och ta in ny kunskap utifrån. Han säger att han känner att man i Sverige ofta tittar lite för mycket på just Sverige, och är lite för dåliga på att ta in all den kunskap som finns i andra länder.

– Med de här dagarna vill vi göra annorlunda, vi vill titta på omvärlden. Vi har bara någon promille av alla kor i världen, så det måste finnas någon annan som också kan kor. Vi träffar mycket duktiga människor, som har samma tänk som vi, och då vill vi ta hit och lyssna på dem med öppna öron, säger Jan-Ove och fortsätter: 

– Det behöver inte betyda att allt är perfekt men det finns massor med saker som vi kan lära, och samtidigt skapa ett event där folk dessutom har roligt och trevligt! 

Charlotte Åkerlind, dagens moderator, säger att det dessutom är viktigt för att vi ska kunna nå målen i livsmedelsstrategin.

– Vi i norden har frisk mark, friskt vatten, jätteduktiga lantbrukare och vall passar vårt klimat. Så då är det ju tokigt om vi inte utnyttjar det. Det är en styrka att vara verksam i norden, men vi kan hämta kunskap utifrån. Vi behöver inte bygga hjulet själva, säger hon.
 

David Kammel är professor vid University of Wisconsin-Madison och specialiserad på byggnader. Han säger att byggnaderna ska ses som ett verktyg i gårdens managementplan, och att det vid nybyggnation är viktigt att se till att det finns plats för framtida utbyggnader.

Från flera länder

Av föreläsarna kommer två från USA, en från England och en från Sverige. Dagens första föreläsare är Dave Davies, forskare från England, och i hans föreläsning ligger fokus på ensilering. Jan-Ove säger att många kan grunderna i ensilering, fastän man kanske inte alltid förstår sambanden.

– Då kan man tendera att runda hörnen lite, men med ensilering så går det inte att runda hörnen. Jag tror att om vi kan använda mer egenproducerat foder så blir vi mer konkurrenskraftiga. Men då måste vi kunna göra grovfodret rätt, säger Jan-Ove. 

– Grovfodret är basen, vi ska producera mer lokalt och dra ner kraftfodret. Ett grovfoder kan även vara helsäd, men det måste ensileras rätt. Det är det viktigaste, säger Charlotte.
 

I England driver Dave Davis företaget Silage Solution och har forskat på våm- och ensileringsmikrobiologi i över 20 år. Dave säger att det är viktigt att fokusera på detaljerna i ensileringsprocessen och tipsar om att skörda tidigt, packa snabbt och noga samt ta många prover från olika delar av silon då det kan vara stora skillnader i näringsinnehållet.

Bygg för framtiden 

Dagens andra föreläsare David Kammel, professor vid University of Wisconsin-Madison från USA, uppdaterar deltagarna om byggnader, hur man ska bygga för kornas bästa och få en uthållig och lönsam produktion. 

– Jag tror vi har haft en tradition här i Sverige av att bygga för komplicerat, men ändå inte tillräckligt bra för djuren, säger Jan-Ove.
 

Robert Corbett, USA, har jobbat som veterinär i 40 år. Robert säger att kalvar som är tunna vid födseln är ett tecken på brister i kons foderstat under sinperioden. Fem veckor innan kon kalvar påbörjar kon sin kommande laktation, får hon då för lite protein och energi i fodret kan det även leda till minskad råmjölksproduktion. Tillräckligt med mjölk och bra foder ger bra tillväxt vilket gynnar mjölkproduktionen i framtiden och minskar kostnaden per kilo tillväxt.

Skapa en helhet

Som avslutning på första dagen ger Robert Corbett, veterinär från USA, tips om hur man på bästa sätt tar hand om djuren från de är kalvar tills de själva ska kalva.  

– Det finns mycket forskning som visar att om de fungerar bra hela den tiden så kommer de både bli billigare att föda upp och de kommer producera bättre när de blir stora, säger Jan-Ove.

– Man kan inte bara gå in en dag och säga nu ska du prestera, och så ha glömt bort dem innan, tillägger Charlotte.

Evenemangets sista föreläsare är svenska Robert Nilsson, HKScan, som knyter ihop säcken genom att lägga till den ekonomiska aspekten. 

– Det är inte en punktinsats som behövs, utan det är ett helhetstänk. Det är därför vi har föreläsare som fyller luckorna i helheten. Ofta fokuserar vi bara på foderstaten, men för att den ska bli bra behövs att allt det här andra runt omkring fungerar, avslutar Charlotte.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Ska vi ha lantbruk i hela Sverige?

Krönika: Norrbotten i mitten av april. Stora vårbruksekipage rullar förbi, ett efter ett. Ja inte utanför mitt fönster alltså, utan på Instagram. Utanför fönstret är det fortfarande snö och vårbruket är långt borta. Denna tid på året känns de stora skillnaderna i förutsättningar för jordbruk vi har på olika platser i landet som tydligast. Ibland känns det som att vädret försöker säga till oss lantbrukare här i norra Sverige att vi kanske skulle byta bana. Så jag kan inte låta bli att fundera, ska vi verkligen ha lantbruk i hela Sverige?

 

Kommentera