”Jag behöver vara en duktig säljare”

För tre år sedan tog John Oskarsson över avelsbesättningen med rasen Simmental på gården Änga i Landsbro. I företaget ligger fokus på lönsamhet och kvalitet, och John har i år utsetts till Årets Nötköttsföretagare i Jönköping.

 

På gården Änga i Landsbro utanför Jönköping driver John Oskarsson, här med sonen Elias i famnen, företaget Änga Simmental. Basen i företaget är den renrasiga avelsbesättningen med Simmental. Foto: Isabella Odmark


Avelsbesättningen på Änga har funnits sedan 1980, då Johns företrädare Allan Ekstrand började importera djur och starta upp besättningen. När John tog över driften köpte han de femtiotal kor som fanns på gården, och har i dag runt 85 kor som kalvar. 

– Nu är byggnaderna fulla, så nu får det inte bli större. Nu vill jag rulla på och få ekonomi i det jag har. 
 

John blev i år utsedd till Årets nötköttsföretagare i Jönköping. 
– Det är häftigt, det är ett bevis på att man gjort något bra och att man driver något som är intressant. Det är ett kvitto på att man kan fortsätta som man gör, säger John. 

Två sidor

Förutom djuren köpte John även alla maskiner och inventarier, men gården arrenderar han. 

– Jag äger inget själv vad gäller mark eller byggnader och sånt, så jag är 100 procent beroende av min jordägare. 

John säger att det finns två sidor av att själv inte äga gården. 

 – Att äga något är ju alltid det bästa, då betalar man inte till någon annan. Sen har jag väldigt god relation med min jordägare, så vad som ska investeras i brukar alltid lösa sig. Annars kan det vara ett problem, säger han och fortsätter: 

– Fördelen är att om jag någon gång skulle känna mig nöjd på det här så säljer jag djur och maskiner, för det går ju alltid att sälja, och sen kan jag göra något annat. Jag står inte med en gård som är värd jättemycket pengar och kanske har jättemycket skulder på den. Men drömmen är ju att äga något, och jag tror jag har riktat in mig på att jag ska vara i den här branschen. Det är svårt att tänka sig något annat. 
 

John berättar att uppföljning är en viktig del av arbetet för att veta vilka moderdjur och tjurar man ska behålla, och vilka tjurar man ska köpa in. Han säger att det också gäller att få upp ett intresse för gården.

Fokus på lönsamhet

John blev i år utsedd till Årets Nötköttsföretagare i Jönköping, och berättar att han har som målsättning att driva ett lönsamt och bärkraftigt företag.

– Jag vill ha ett starkt lönsamhetsfokus i mitt företag, och sen ska det vara kvalitet. Det vill både jag och kunderna ha. Det ska även vara ordning och reda, säger John och tillägger: 

– Sen är det mycket med att starta ett företag, det är många delar som ska höra ihop och stämma. Att man glömmer saker ibland, det är nog mer regel än undantag. 

För att nå målen försöker han fokusera på att minska arbetsmoment som tar mycket tid och sånt som är tungarbetat, ett exempel är att han satsar på enkla staket med trästolpar och bara en eltråd. 

– Det är enkelt att röja under och enkelt att få fram ström. Kalven kan springa igenom men ofta så vill de ju tillbaka, och då är fördelen att de kommer tillbaka. Det är sällan vi har några kalvar ute på vift. Har du flera trådar så sliter de ju ofta av någon. Den här tråden syns väldigt bra också, den blir nästan som en liten reflex. Vi lagar inte alls mycket staket. 

Genom att dra vatten i pem-slangar är många beten nu självförsörjande på vatten, vilket sparar både kostnader, tid och stress.

– Vi har en gård som ligger mot Vetlanda, och jag räknade ut att vi körde vatten dit för ungefär 40 till 50 tusen kronor på en sommar. Det är inte lönsamt över huvud taget. Så vi köpte grejer för cirka 4 000 kronor och nu är det självförsörjande på vatten där. 
 

Gårdens stamtjurar har John normalt mellan tre till fyra år, i år har han haft sex stycken.

Mycket registrering

John berättar att arbetet med en avelsbesättning är relativt likt att ha en vanlig besättning, men att mycket handlar om registrering och uppföljning. Bland annat ska födelsevikt och vikt vid 200 dagars ålder registreras. 

– Det är mycket 200 dagarsvikten som vi marknadsför, och den ska helst ligga upp mot 400 kilo. Det är ett bevis på att kalven har kunnat växa på kons mjölk och betestillgång.

Enligt John är rasens främsta egenskap att de har en hög avvänjningsvikt eftersom korna har väldigt mycket mjölk. Dock sägs det att rasen har haft lite sämre kalvningsegenskaper, men det är inget som han har märkt av.

– Kalvningsegenskaperna är riktigt bra på Simmental och blir bara bättre. Så de är väl konkurrenskraftiga mot de andra raserna. 

John berättar att kon är en väldigt viktig del i avelsarbetet, men att alla parametrar är lika viktiga för att det ska stämma.

– Ibland, när man har lyckats med allt, så blir det riktigt bra! 

Lynnet är viktigt

Bra lynne är något som värderas högt på gården.

– Lynne jobbar vi jättemycket med. Vi har liggbås och skrapgångar, så vi skrapar hos tjurarna två gånger per dag och då märker vi direkt om det är någon som sticker ut. De får inte många chanser fören de är på slaktlistan. Det går väldigt fort att försumpa ett rykte vad gäller lynne, säger John och fortsätter:

– Det kan alltid hända grejer ändå, men i grunden ska de ha bra lynne!

Nytt blod

Genom seminering, ofta efter rekommendationer från avelsrådet i Simmentalföreningen, och inköp av nya tjurar får John in nytt blod i sin besättning. 

– Sen finns det vissa linjer i besättningen som det inte finns så mycket av, då får man ta tillvara på dem, säger John och fortsätter:  

– Desto fler kalvar man har, desto större utbud måste man ha på olika fäder och linjer. För om någon köper en tjur, och så tre år senare så kommer de tillbaka och har då från alla linjer. Det funkar ju inte. Det måste in nytt blod hela tiden. 

Prövas i Gunnarp

Nere i Gunnarp i Skåne pågår årets tjurprövning för fullt, och John har två stycken tjurar med. Han berättar att de som blir auktionsgodkända säljs på en auktion i slutet på prövningen.

– För att bli godkända ska de växa ett visst antal gram per dag, och sen blir de även exteriör- och veterinärbedömda. Går de igenom så är de auktionsgodkända och får säljas. 

– Det är också en bra marknadsföring, går det bra där nere så brukar det visa sig på försäljningen här hemma. 

John berättar att man exteriört kollar mycket på ben, för att djuren ska hålla. 

– Det ska ju vara ett snyggt djur över lag, man kollar kroppshållning, benställning, klövar och testiklar. 

Skillnad i försäljning

Något som skiljer sig mycket mot att ha en vanlig besättning är försäljningen, då John oftast säljer ett djur åt gången. 

– Jag behöver vara en duktig säljare, det trodde jag skulle vara min största utmaning för det är jag inte i grunden. Men det har funkat jättebra, säger han och fortsätter: 

– Än så länge har jag blivit av med godkänt många tjurar om året tycker jag. Av ungefär 35 tjurkalvar förra året gick åtminstone närmare 30 till avel. 

Förra årets torka har påverkat försäljningen, dock tror John att den största utmaningen kommer vara i år. 

– Förra året hade folk pengar till att köpa en tjur, men i år tror jag man håller igen investeringar även på tjursidan men jag hoppas att det drar igång nu när EU-bidragen delas ut. 

 

Änga Simmental

Drivs av: John Oskarsson

Ålder: 26 år

Antal djur: Cirka 85 kalvande

Antal anställda: Allan jobbar kvar på gården, plus en anställd på 50 procent samt extra vid behov. 

Övrig verksamhet: Maskinstation och bemanning på industri, som dock är under avveckling.

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 07 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste