Stort intresse för svensk startup

Den digitala plattformen Local Food Nodes har på bara några år gått från pilottester till att äntra marknaden. En tjänst för matproducenter och konsumenter att hitta varandra, med färre mellanhänder och ett utökat verktyg för administration och försäljning.

 

Local Food Nodes, startup-projektet som möjliggör möte mellan matproducent och konsument via så kallade nodes (utlämningsplatser) söker nu finansiering via crowfunding-plattformen Kickstarter för att bygga ut sin mobilapp samt göra den internationellt gångbar. Foto: Local Food Nodes


Nu ska den lokala matappen bli internationell. Det är målet med den digitala plattform som i dag används kostnadsfritt av 445 producenter och 6 700 konsumenter runtom i landet, bland annat av flertalet Rekoringar där den administrativa nyttan varit stor, skriver organisationen. 

Local Food Nodes grundades i Röstånga, Skåne, 2017 i samband med att Albin Ponnert, plattformens grundare, gjorde en förstudie om småskalig konsumentstödd matproduktion för organisationen ”Hela Sverige ska leva”. Efter att de första lokala pilottesterna gjorts släpptes en sajt med tillhörande pilotapp.

– Jag ville hitta en möjlighet att föra samman matproducenter med konsumenter, utan mellanhänder, säger Albin i ett pressmeddelande. 
 

Albin Ponnert är intiativtagaren bakom Local Food Nodes och är själv en småskalig odlare belägen i mellersta Skåne. Foto: Local Food Nodes

Kickstarter finansiering

Plattformen har den sista månaden lanserat en så kallad crowdfundingkampanj via tjänsten Kickstarter, där privatpersoner och organisationer kan vara med och finansiera satsningen som ska utveckla tjänsten, något som visades sig vara ett lyckat koncept. 

Och responsen har varit stor från hela världen, meddelar plattformens grundare Albin Ponnert efter mindre än fyra veckor. 

– Kampanjen har just nu samlat in 210 000 kronor och är över första målet.

Bland finansiärerna finns såväl privatpersoner som företag både utomlands som i Sverige, bland annat Ridgedale Permaculture, Bosarps gård samt Torfolk gård som valt att gå in med donationer. 

Som en webbutik 

I dag fungerar tjänsten som en open-source plattform för lokala matproducenter och konsumenter att hitta varandra och hantera beställningar. Målet är att den ska utvecklas för att kunna användas av producenter som en anpassningsbar webbutik. 

Startup-projektet drivs av en ekonomisk förening och bygger på att täcka ett efterfrågat behov, något som har utvecklats i dialog med användarna, skriver Local Food Nodes, som eftersträvar att bidra till att styra om matproduktionen till mer hållbara metoder.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 09 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste