Lantmännen schabblar med havre

Debatt: Förra året, 2018, betalade Lantmännen ett pris på grynhavre på 2,40 kronor per kilo. I år erbjuder de 1,50 kronor.

Thomas Bergman ställer sig kritisk till sänkningen av årets pris på grynhavre. Foto: Mostphotos

Då var det brist på havre i Sverige på grund av dålig skörd. I dag är det fortfarande brist och mycket goda möjligheter till export. Kanada som är vår stora konkurrent på världsmarknaden har fått en skörd med stora kvalitetsbrister. Att sälja grynhavre med dålig kvalitet går inte. Sverige är känt för fin grynhavrekvalitet och årets skörd är bra.

Efterfrågan på havreprodukter till humankonsumtion ökar hela tiden eftersom havrens hälsobringande effekter påvisas alltmer av forskningen. Konsumenterna är med oss och var redan förra året beredda att betala ett bra pris för havreprodukter.

Fazer kommer att bygga en havrekvarn i Lidköping. Det ger ytterligare efterfrågan på svensk havre. Tanken att det skulle komma båtar uppför Göta älv över Vänern till Lidköping är orealistisk. Vi har möjlighet att ta ut ett bra pris för svensk havre.

Lantmännen betalar idag för godkänd Barnmatshavre ett odlarpris på 25 öre upp på grynhavrepriset. Hela tanken bakom detta är fel. Det är som om försäljningschefen på BMW skulle prissätta sin BMW med utgångspunkt från priset på Volkswagen. Barnmatshavre är en exklusiv produkt med stora krav på renhet, DON-värde och kadmiuminnehåll och bör prissättas som en exklusiv vara. Allt annat är dålig affärsmässighet.

Inte heller grynhavre bör prissättas med utgångspunkt från foderhavre. Foder säljs och köps av bönder. Grynhavre säljs till marknad och konsument. Förra året var marknaden beredd betala ett pris på motsvarande 2,40 kronor. Inget tyder på att marknaden i år är sämre, tvärtom. Men självklart när marknaden ser att Lantmännen nu betalar 1,50 för grynhavre så tar de möjligheten att betala ett lågt pris till Lantmännen.

Årets pris på grynhavre och barnmatshavre motiverar inte till ökad odling. Bönderna i Sverige behöver och förtjänar ett bättre spannmålspris. Att inte ta ut det pris som marknaden är beredd att betala är fel. Sänkningen av årets pris på grynhavre var helt omotiverad och beror endast på affärsmässigt schabbel

Thomas Bergman

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste