Driver hela vägen ut

Krones nya Easy Cut frontslåttermaskin var en av silvermedaljörerna på Agritechnica. Med världens första hopfällbara rotorslåttermaskin möjliggörs en arbetsbredd på 4,04 meter.

Krones nya EasyCut F 400 CV Fold har ett innovativt hopfällningssystem med en arbetsbredd på 4.04 meter. Foto: Towe Johnson    

– Den här har en framtid jag tror på, just för att man kan köra så brett som möjligt utan att förstöra fälten, du får en mindre bränsleåtgång och ökar effektiviteten i fält, säger Bertil Andersson, försäljningsansvarig för Krone i montern på Agritechnica.

Kraften i sidled

– Det här är verkligen positivt och kommer innebära ökad effektivitet för lantbrukaren, säger Bertil Andersson försäljningsansvarig för Krone. Foto: Towe Johnson

EasyCut F 400 CV Fold, har en hydrauliskt och sekvensstyrd hopfällning av tallrikarna som styrs direkt från hytten.

- Man har tagit samma balk som man har på alla Krones slåttermaskiner. I drivningen till balken så har man matningen ut till varje tallrik från satelitdrevet. Det ger en rak linje där man flyttar kraften i sidled från drivningen och utåt.

Flyttas en drivning via till exempel remmar så innebär det även en förlust i kraft enligt Bertil. Här är drivningen hela vägen ut utan att den delas.

– Systemet bygger också på Krones koncept med Safecut, så när du kör emot en sten på en tallrik så snurrar den tallriken upp automatiskt utan att förstöra den närliggande tallriken. Och sen i fält kan du ta av fyra skruvar, veva ner den på gängarna igen och slå in en ny så är du hemma igen.

Överlappning

Fördelen menar Bertil handlar om en kombination för framtiden.

- I dag är man begränsad att köra tio meter bak och 3.60 fram, och då kan du inte gå ut bredare för då får du en remsa. Har du fyra meter så kan du köra fullt ut på tio meter, även om det är lite svängiga förhållanden i fältet så det blir det inte spill när du svänger.

Maskinen testkörs under 2020 och kommer finnas på den svenska marknaden för säsongen 2021.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vart tog sunt förnuft vägen?

Krönika: Man funderar en hel del vid flyghavresökandets långa dagar, promenerandes på fälten. Förnöjsamhet råder över grödornas tillstånd just i år, det ser bra ut så här långt. Det räcker ju inte för att nå framgång, men det ger förnöjsamhet just för stunden. Vi måste ha bättre villkor för näringen, tjäna mer pengar för att kunna göra nödvändiga investeringar och generationsväxla. Vad är det egentligen som går trögt, vad behöver förbättras och vad är den svenska modellen? 

 

Kommentera