Renare betor och minskat spill

Största nyheten, rent bokstavligt talat, på teknikmässan i Hannover stod den tyska maskintillverkaren Ropa för. Ropa Tiger 6S är betupptagaren som ska minska onödigt spill med sensorer på knivarna. 

Ropas Tiger 6S var en av nyheterna på årets Agritechnica i Hannover. Betupptagaren utmärker sig bland annat för de sensorer som nu sitter både på plogar och knivar. Foto: Towe Johnson

Om scener från filmerna Transformers finns på din näthinna så är det inte långt ifrån upplevelsen att stå framför Ropas nya Tiger 6S. Den sexradiga betupptagaren med automatisk höjdjustering får maskinhallarna i Hannover att verka till synes små.

– Ropa har nu tagit fram ett system med sensorer som känner djupet för varje rad exakt så den kan justeras därefter. Sensorerna kallas R-contour och kan ställa in plogen utifrån vart marken är någonstans, berättar Robert Wilhelmsson, säljare från Edenhall i Ropas monter.

Känner för varje rad

Betesupptagaren är redan nu såld i ett par exemplar i Sverige inför den kampanjen som nu körts. – Den mindre varianten, som är i princip samma maskin men den är tvåaxlad, har vi sålt en till Kristianstad, en till Helsingborg och även en renslastare till Betfrakt, säger Robert Wilhelmsson, säljare på Edenhall mekaniska verkstad AB. Edenhall är återförsäljare av ropas maskiner och håller till i Vallåkra, söder om Helsingborg. Foto: Towe Johnson

– Förr hade man gemensam djupautomatik för alla sex raderna vilket kunde ställa till det om betorna växte högt. Men nu har vi istället att den känner av för varje rad.

Varje plog är individuellt upphängd i ett hydrauliskt system och signalerna från ultraljudssensorn ställer in kolven för rätt höjd. Föraren behöver därmed inte justera mer än nödvändigt.

- Du får ställa vilken nivå och hur djupt du vill köra när du börjar, sen så följer den själv marken. Nu kör man ofta i grödan med breda däck, då blir marken lägre i dessa spår och plogen går automatiskt lite djupare för att få upp alla betorna.

Mindre spill

Sensorerna på kniven har Ropa behållit och kan numera även ställa in djupet på slaghacken.

– Innan ställde vi in höjden utifrån det här gamla klassiska; att de högsta betorna ska vara färdigputsade och med lite nacke på de andra, säger Robert och fortsätter:

– Men nu följer den själv så att du får samma putsning hela vägen och då tar kniven lika mycket på alla betor, vilket innebär mindre förluster.

Priset för just den maskin som visades under mässdagarna ligger på ungefär 550 000 euro. Tillverkningen sker strax norr om München, där Ropa en gång startade sin verksamhet.

Motorn är en Volvo Penta, extra kul menar Robert när de säljs i Sverige och reservdelar finns lättillgängliga. Hästkrafterna ligger på 780, på både den stora och den mindre varianten, vilket innebär att behovet av Adblue inte blir lika stort, men som från och med 2020 är ett måste och därför finns även på denna maskin.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 13 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste