Lemken breddar inte bara i blått

På årets Agritechnica fanns Lemkens nyheter inte bara i blått, och de största nyheterna får vi vänta lite på i Sverige.

Nya stora hybridkultivatorn Koralin är utrustad med både tallrikar och pinnar. Foto: Isabella Odmark

Under Agritechnica lanserades nya hybridkultivatorn Koralin med en kombination av både tallrikar och pinnar. Med två tallriksrader och pinnar med gåsfotsskär blir ogräsbekämpningen med nya Koralin pålitlig även där det finns mycket stubbrester och halm. Tack vare tallrikarnas effektiva uppluckring av marken kan pinnarna enkelt bearbeta marken och slitaget på gåsfötterna minskar. 

Symmetrisk placering

De 35 centimeter breda gåsfötterna är placerade i tre rader med en pinndelning på 30 centimeter och ett 2,5 centimeters överlapp med varandra. Gåsfötterna finns även med spetsar i hårdmetall, vilket ger längre livslängd. Pinnarna fästs på ramen med hjälp av ett fjädrande överbelastningselement som säkerställer stabilitet och att arbetet blir jämt över hela ytan.

En flerradig harv kan ersätta rollern för effektivare ogräsbekämpning. Arbetsdjupet är mellan två till tio centimeter och Koralin kommer finnas i arbetsbredderna 6,6 meter och 8,4 meter.

– Det är en stor maskin, vi pratar traktorer på 250 till 300 hästkrafter och uppåt. Den är för större gårdar och kanske en del maskinstationer, säger Mats Jönsson, försäljningsagent för Lemken i Sverige, och tillägger att Koralinen inte kommer komma till Sverige fören tidigast 2021 eller 2022.

–  Det går att använda många olika typer av utrustning, den är ställbar i alla bredder och styrningen med kameran gör den är väldigt exakt, berättar Mats, om radhacken från Steketee. Foto: Isabella Odmark

Breddar med rött

Med förvärvet av företaget Steketee breddade Lemken sitt sortiment, och på Agritechnica visade de upp en röd radhacka med styrsystemet IC-Light. Radhackan fungerar i alla grödor och jordarter. Beroende på gröda och grödans storlek vid bearbetning går den att rusta med olika tillbehör som exempelvis gåsfötter, fingerhjulsrensare, vingskär och L-skär.

Ökad precision

Det aktiva styrsystemet IC-Light ska ge ökad precision och exakthet. Med hjälp av kameror som kan läsa av två till tre rader anpassas maskinen i sidled så att redskapet hamnar rätt i raden. Styrsystemet är en egen enhet och går därför att koppla framför olika maskiner, exempelvis framför radhackor men även exempelvis bandsprutor.

Med hjälp av kameror ger styrsytemet IC-Light en precision på bara ett par centimeter. Foto: Isabella Odmark

Redskapet kopplas då till toppstången och lyftarmarna, men man kan även koppla redskapet direkt på styrenheten.

– Det är själva styrenheten med kameran som är nyckeln till att den går att styra i sidled, och du kan sätta vilket redskap som helst efter. Du kan ha ett till spannmål, ett till sockerbetor och ett till morötter, men du har samma styrenhet.

Dubbelt upp med växtskyddsputor

På mässa visade Lemken även upp två helt nya växtskyddssprutor. Det är den självgående sprutan Nova, med en tankkapacitet på 4 800 till 7 200 liter och en arbetsbredd på 24 till 39 meter. Preparatpåfyllaren rymmer 55 liter. Styrsystemet är Lemkens MegaSpray CCI 800 or CCI 1200 terminal.

På Agritechnica lanserade Lemken två helt nya växtskyddssprutor. Den nya självgående sprutan Nova utsågs till vinnare i kategorin Växtskydd på Machine of the Year. Foto: Isabella Odmark

Spårbredden är flexibel mellan 1,8 till 2,3 meter. Hydraulisk justering finns som tillval. Markfrigången är 1,2 meter och för mycket höga grödor finns ett hydrauliskt lyftsystem som höjer chassit till max 1,6 meter.

Även bogserad

Lemken visade även upp nya bogserade sprutan Orion, som Mats tror kommer blir mer aktuell i Sverige. Tanken rymmer mellan 4 000 till 6 000 liter och arbetsbredder finns mellan 24 till 39 meter. Med Lemkens styrsystem MegaSpray kan sprutan styras både på själva redskapet, via Opus-terminalen, och via en ISOBUS-terminal i hytten.

Ny frösålåda

​SeedHub är Lemkens första egna frösålåda för fånggrödor och oljeväxter som också går att kombinera med olika jordbearbetningsredskap.

– Vi har testat och kört den hela hösten, och lantbrukarna är jättenöjda. Vi använder den när vi sår exempelvis oljeväxter, man kör en gång och så sår man samtidigt, berättar Mats, om nya frösålådan SeedHub. Foto: Isabella Odmark 

Med hjälp av en fläkt transporteras utsädet till spridarplattorna, vilket ger en exakt applicering av utsädet på de enskilda delbredderna, även vid stark vind. Tack vare två stycken doseringsaxlar, en för fina och en för grova frön, kan frösålådan användas till alla typer av grödor.

Mats Jönsson är försäljningsagent åt Lemken i Sverige. Foto: Isabella Odmark

Utsädesmängd och fläkthastighet kan enkelt justeras från terminalen i hytten. Kalibrering kan med en sensor ske direkt på redskapet och en indikator för fyllnadsnivån talar om för föraren när frölådan börjar bli tom.

Två storlekar

SeedHub finns i två storlekar, en 200 liters med elektrisk fläkt som är anpassad för kultivatorer och mindre tallriksharvar. Den större 500 liters varianten har hydraulisk fläktdrift och är ett bra komplement till Lemkens tallriksharv Rubin 10 eller kultivatorn Kristall. Möjligheten att så fånggrödan samtidigt som stubbearbetning minskar kostnader och spar arbetstid.

 

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 13 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste