Veckans nyheter

Vd-byte på Varaslättens Lagerhus

Varaslättens Lagerhusförenings vd har sagt upp sig sig. Ordförande i föreningen går in som tillförordnad vd tills rekryteringen av ny vd är klar.

Läs mer
Med goda utsikter efter utbildning

Att utvecklas på arbetsplatsen är av stor vikt och även det som ofta kan brista, menar Therese Åström som läser till Agrotekniker på Biologiska yrkeshögskolan i Skara. 

 

Läs mer
Teknik – ett framtidsjobb

Alice Broo läser till Agrotekniker på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara och tror att i takt med lantbrukets utveckling så skapas också nya jobb. 

 

Läs mer
”Svårt att hitta personal”

Med få sökande till lantbruksutbildningar idag är det svårt att hitta rätt kompetens till lantbruksföretag. Mikael Franzén på Franzéns Lantbruk tror att lärlingsutbildning är en väg att gå.

 

Läs mer
”Det är de mjuka värdena som skapar produktivitet”

Hur möter vi bristen på arbetskraft och rätt kompetens? Vi har pratat med Annika Bergman som jobbar med personal- och ledarskapsutveckling inom de gröna näringarna med sitt bolag Agromind.

 

Läs mer
Tradition möter innovation på SM i mathantverk

Efter rekordmånga anmälda och med ett växande intresse för Eldrimners produkttävling korades medaljörer från norr till söder. Landets största mötesplats för mathantverkare intog i år Högbo bruk i Sandviken.

Läs mer
Nu börjar utbetalningarna av jordbrukarstöden

I dag har Jordbruksverket påbörjat delutbetalningar av jordbrukarstöd för 2019.

Läs mer
Förlängda utbildningar på SLU

Utbildningarna ska bättre avspegla studenternas kunskaper och färdigheter, menar Regeringen som nu beslutat att förlänga vissa utbildningar på SLU.

Läs mer
”Kommunikation är en nyckelfaktor”

Bättre samverkan i forskningsprojekt leder till mer tillämpbar forskning och bättre utnyttjande av forskningsmedel, detta enligt en ny rapport. 

 

Läs mer
Trätoindex solrosor och att programmera videon

Krönika: Index är intressant. Jag kanske använder ordet lite slarvigt, men jag ser det som ett mätinstrument, en skala där det är lätt att få perspektiv på en given position jämfört med tidigare. Jag har mina index i huvudet. Det är det nog fler som har.

Läs mer
Överens om avtal för Brexit

Storbritannien och EU har kommit överens om ett avtal för Brexit. Om avtalet godkänns planerar Storbritannien att lämna EU redan den 31 oktober, detta rapporterar SVT.

Läs mer
Framtiden oviss för Sveriges sista friska almmiljöer på Gotland

På Gotland har man i tio års tid framgångsrikt bekämpat almsjukan. Nu hotas öns alla almar om inte mer pengar skjuts till från myndigheterna. Bekämpningen är utsiktslös, menar Naturvårdsverket som tvekar inför att skjuta till mer pengar.

 

Läs mer
2019 – ett ovanligt svagt år för äppelodling

I början av sommaren rapporterades det om frost under blomningsperioden och en oro för dålig äppelskörd. Nu är skörden av äpplen i Skåne i full gång och Jordbruksaktuellt har pratat med Äppelriket om prognosens utgång. 

 

Läs mer
Här är reglerna du bör ha koll på

Har du skaffat ny farmartank? Glöm inte att informera kommunen, och glöm inte att du även är ansvarig för att tanken inspekteras regelbundet.

Läs mer
Hallå där Isabella Odmark, nygammal reporter på Jordbruksaktuellt!

Isabella Odmark är uppväxt på hästgård utanför Örebro och utbildad husdjursagronom. Hon är ordförande för LRF Ungdomen i Örebro och har tidigare jobbat som reporter på Jordbruksaktuellt. Nu är hon tillbaka! 

 

Läs mer
Klardiesel: inga bevis för lägre bränsleförbrukning

Vissa påstår att den ger högre effekt. Klart är i alla fall att blankdieseln minskar risken för bakterietillväxt i tanken. Viktigt är också hur dieseln hanteras.

 

Läs mer
Minskad antibiotika­användning bland mjölkkor

Antalet mjölkkor som behandlats med antibiotika har halverats sedan 2001, visar en ny rapport från Växa. Idag behandlas endast 12 av 100 mjölkkor någon gång under året. 

 

Läs mer
Universitetet som glömt sitt namn

Krönika: Hösten 2015 är ingen gladare än mig över att börja veterinärprogrammet på Sveriges lantbruksuniversitet. Här kommer jag träffa likasinnade som brinner för djurvälfärd och matproduktion. Fyra år senare är glädjen inte lika stor. Jag är trött, besviken.

Läs mer
Han tar över som jordbrukskommissionär

Efter två utfrågningar godkände EU-parlamentets jordbruksutskott polska Janusz Wojciechowski som ny jordbrukskommissionär.

Läs mer
Nyhléns Hugosons utökar i norr

Kött- och charkproducenten Nyhléns Hugosons har investerat i nya lokaler i Skellefteå, och utökar i och med köpet sin verksamhet i området. 

 

Läs mer
Netto noll för Arlas ekosortiment

Arla höjer ambitionen i klimatarbetet, och lanserar nu nytt sortiment från sina ekologiska gårdar med netto noll i klimatavtryck. 

 

Läs mer
Spanjorerna äter mer griskött

I Spanien stiger konsumtionen av griskött. Ökningen drivs framförallt av det frysta sortimentet.

 

Läs mer
”Vissa stöd kan det finnas pengar kvar i”

Finns det fortfarande pengar att söka och vilket stöd passar mig? Louise Darius, ekonomirådgivare på Hushållningssällskapet i Östergötland, berättar om stödläget idag, tipsar om hur du hittar nya stöd att söka och vad som är viktigt att tänka på när man ansöker.

 

Läs mer
Biogas och agroforestry på Trägsta mjölkgård

I kulisserna av Oviksfjällen och Storsjön ligger Trägsta mjölkgård. Familjeföretaget med kretsloppstänk och med årsplaner som viktigaste redskap – såväl för ekonomi som för miljö.

 

Läs mer
Vem är nästa Vallmästare?

Tävlingen Årets Vallmästare är tillbaka efter ett års uppehåll, och fram till den första november kan du nominera nya kandidater.

Läs mer

Senaste