Veckans nyheter

Översvämningarna påverkar jordbruket

Regnen och översvämningarna som drabbat de södra och västra delarna av landet utgör ett hot mot både livsmedelsproduktionen och miljön.
– De ökade väderomkastningarna hotar på sikt både livsmedelsproduktionen och miljön, säger Markus Hoffman, vattenexpert på LRF, i ett pressmeddelande.

Läs mer
Sverigepremiär för ny androidbaserad skärm

Trimbles nya androidbaserade skärm GFX-350 har nu haft premiär i Sverige. Skärmen kan även kombineras med helt nya antennen NAV 500.

 

Läs mer
HKScan minskar förlusten

HKScans åtgärder börjar ge effekt och förlusterna minskar. Orsaken är framförallt att det nya kycklingslakteriet i Finland börjar få upp farten och producera enligt plan.

 

Läs mer
DLG:s omsättning passerar 70 miljarder

Danska DLG visar en stark återhämtning från det torkdrabbade 2018 och visar en stark försäljning samt rörelseresultat för 2019, men vinsten sjönk. Det är verksamheterna i Tyskland som både lyfter och sänker.

 

Läs mer
Satsningen Smart Agtech ska utveckla lantbrukstekniken

SmartAgri etablerar tillsammans med Agtech 2030 nya samarbetsplattformen Smart Agtech. En satsning för att hitta bättre sätt att stödja utveckling av teknik inom lantbrukssektorn.  

Läs mer
Landshypotek ökar utlåningen

Landshypotek ökar utlåningen till både lantbruk och bolånekunder. Resultatet rensat för fastighetsförsäljning stiger dock inte.

 

Läs mer
Danish Agro växer, men Tyskland sänker vinsten

Danish Agro fortsätter att växa och ökade ­omsättningen under 2019. Rörelseresultatet följer med uppåt medan resultatet innan skatt faller, pressat av tyska böter.

 

Läs mer
Svenska Foder lyfter resultatet

Svenska Foder minskar omsättningen men mer än fördubblar rörelseresultatet. Bakom resultatförbättringen ligger både ett mer gynnsamt år men också program för kostnadskontroll som ger resultat.

 

Läs mer
Stora översvämningar i södra Sverige

Efter den rikliga nederbörden har flödena stigit på många håll, framförallt i södra Sverige där det råder översvämning på många håll. För Lagan gäller fortsatt en klass 3-varning för extremt höga flöden, medan läget förbättrats i Nissan

Läs mer
Mässor och lantbruksdagar att ha koll på 2020

Här listar vi några av de stora jordbruksmässorna och lantbruksdagarna under året, som är öppna för allmänheten. 

Läs mer
Året rivstartade för Claas

Med nästan tio gånger så många sålda maskiner i januari jämfört med samma månad i fjol har Claas fått en riktigt bra start på 2020. Även John Deere och MF gjorde betydligt bättre i januari jämfört med förra året.

 

Läs mer
Olivoljan tydliggör bluffen

Vi är på tok för godtrogna och våra myndigheter står inte upp för svensk mat, svenska livsmedelsproducenter eller ens svenska konsumenter. Det är en tydlig slutsats av Livsmedelsverkets olivoljerapportering förra veckan.

Läs mer
Ökat värde av honungsbin

Värdet av honungsbinas pollinering i odlade grödor ökar och tre grödor står för 75 procent av det totala värdet. Det konstateras i en uppdaterad rapport från Jordbruksverket.

Läs mer
Låg förekomst av antikroppar mot salmonella

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har under hösten 2019 tillsammans med Jordbruksverket genomfört en nationell tankmjölksundersökning för antikroppar mot salmonella. Resultatet visade en fortsatt mycket låg förekomst.

Läs mer
Härodlad ärta på menyn

På Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda provlagas rätter på gråärt från Slätte Gård som en del av regionens arbete mot mer närproducerade måltider och minskad klimatpåverkan.

Läs mer
Jord och skog bland de branscherna med mest dödsolyckor

Arbetsmiljöverket har på uppdrag av regeringen analyserat arbetsolyckor som lett till dödsfall under 2018 och första halvåret 2019. Analysen visade att jord- och skogsbruk är några av de mest drabbade branscherna.

Läs mer
Uppåt för Arlas konventionella mjölk

I mars höjs Arlas a contopris för konventionell mjölk medan priset för ekologisk mjölk ligger kvar på samma nivå.  

Läs mer
Stor tågstrejk drabbar lantbrukarna i Kanada

Lantbruket i Kanada drabbas hårt när godstransporterna med tåg inte rullar på grund av strejk. 

Läs mer
Silvernivå för Svenskt Sigill i global referensstandard

The Sustainable Agriculture Initiaive Platform som vill driva utvecklingen mot ett hållbart jordbruk har utvärderat Svenskt Sigills regler och klassat dem enligt FSA 2.1 silvernivå.

Läs mer
Kalk är positivt för jordens kemi

Kalk skapar förutsättningar för en bättre skörd, bidrar till ökad biologisk mångfald och ger jorden bättre tillgång till luft och vatten. 

 

Läs mer
Check på arbetsvillkoren inom bär- och grönsaksodling

Många odlare av grönsaker och bär kommer under 2020 att behöva certifiera sina företag inom arbetsmiljöområdet. Jordbruksaktuellt var med när MOEK, Mellansvenska odlares ekonomiska förening, med hjälp av HS Certifiering höll kurs kring det hela. 

 

Läs mer
Nativebanner - Svenska Foder AB

Kan vi minska grovfoderförlusterna i form av bland annat varmgång, gör det att vi sparar pengar. Om vi dessutom får ett kvalitativt grovfoder som djuren äter, ger det precis den stabilitet i produktionen som vi vill åt." Det säger Per Skyggeson, Skygge Gårdöster om Tvååker i Halland. Familjen Skyggeson bedriver en mjölkproduktion med fokus på kvalitet och stabilitet.

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste