Veckans nyheter

Tar sig an det omöjliga

Med en passion för trasig elektronik och problemlösning som drivkraft ger sig Rikard Bosnjakovic på problem som många anser inte går att lösa. Den senaste tiden har det blivit fler och fler uppdrag från lantbruket. 

 

Läs mer
Läs mer
SLU ändrar upplägg för agronom- och jägmästarexamen

Styrelsen för Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har beslutat att från läsåret 2021–2022 ska de program som leder till agronom- och jägmästarexamen anpassas efter Bolognamodellen, vilket innebär ett treårigt kandidatprogram som kompletteras med en tvåårig master.

Läs mer
quiz-test
Läs mer
Gudmundsgården – en liten gård med stor verksamhet

Sabine och Ralf Tebaay driver Gudmundsgården utanför halländska Slöinge med 20 hektar mark och 16 anställda. – Vi är Hallands minsta levande gård. Det finns ingen annan självförsörjande gård med mindre hektarantal. Samtidigt är vi en av de största arbetsgivarna inom lantbruk i Halland med flest anställda per hektar. Nästan som i Kina, säger Ralf Tebaay och skrattar.

 

Läs mer
Tillverkar kraftfoder av tall och gran

Norsk barrskog ska bli en av ingredienserna i kraftfoder till mjölkkor. Syftet är att kunna ersätta importerad melass i kraftfodret och öka den norska självförsörjningsgraden.

 

Läs mer
Skärpta regler hos KRAV

Från och med nästa år skärper KRAV sina regler. Bland annat gällande hur mycket fosfor och kväve som får spridas med syftet att minska läckage av växtnäring och utsläpp av växthusgaser från ekologiska jordbruk. Samtidigt inför man en ny regel om beräkning av klimatpåverkan på större lantbruk.

Läs mer
Så rätt i tiden

Krönika: Åt lufttorkad fänkålssalami från svensk rapsgris i helgen. Kärleken var total, något av det godaste jag smakat bland charkdelikatesser och det finns fler lufttorkade produkter att njuta inser jag efter en snabb undersökning på nätet. 

Läs mer
Bättre skydd mot buller med aktiv brusreducering

Guardio introducerar nya hörselkåporna Auris som är utrustade med aktiv brusreducering för bästa resultat. 

 

Läs mer
Världspremiär för växelplog

Med en världspremiär av franskt slag höll Nordfarm lantbruksdagar i Norrköping. Den nya Rover 50 är lättare i vikt men bibehåller styrkan. 

Läs mer
Ny kompaktlastare från Avant

Hög lyftkapacitet men med en mindre motor. Nya kompaktlastaren Avant 735 lanserades under Nordfarms digitala mässa. 

Läs mer
Ökad flexibilitet med digital mässa

Med ett fyllt mässfält och flera maskinnyheter så öppnade Nordfarm upp för lantbruksdagar på hemmaplan i Norrköping.

Läs mer
Jämtlandsgården växer med samarbete

Slakteriet Jämtlandsgården utökar samarbetet med HKScan och kommer därmed öka slakten. Tillväxten innebär även mer lokal förädling via slakteriet.

Läs mer
Fältvandring naturbetesmark häst/får/nöt

Fältvandring i Västra Grysta med särskild fokus på häst i naturbetesmark, men även andra djurslag.

Läs mer
Fåren och ullproduktionen

Digital föreläsning om hur bland annat avel och utfodring påverkar ullens kvalitet. 

Läs mer
Andelsjordbruk - nya sätt att sälja

Digital kurs i att bedriva andelsjordbruk

Läs mer
Fältvandring fröblandningar som gynnar pollinatörer

Vid fältvandringen tittar vi på ettåriga och fleråriga fröblandningar för pollinatörer, och pratar om hur de kan kombineras med förgröningsstödet.

Läs mer
Fältvandring kultursorter

Fältvandring - grönt kulturarv i framtidens lantbruk

Läs mer
Kurs om månfaldsbryn

Praktiskt kurs om skogs- och åkerbryns utformning, skötsel och nytta

Läs mer
Extra miljoner till fler utbildningsplatser

Fler utbildningsplatser behövs för att möta utbildningsbehovet i de gröna näringarna därför beslutar regeringen nu om ytterligare en coronasatsning till SLU.

Läs mer
Tillfälle att förbättra kunskapen om produkterna

På grund av corona tvingades Borgeby Fältdagar att ställa in, men trots detta var det aktivitet på mässområdet under de tilltänkta dagarna i slutet på juni. Swedish Agro Machinery hyrde området och anordnade internutbildning med tema vall för säljare och servicetekniker.

Läs mer
Norrmejerier säljer Gainomax

Hälsoföretaget Midsona förvärvar varumärket Gainomax från Norrmejerier. ”Ligger helt i linje med vår strategi mot 2030”, menar Anders Fredriksson, vd på Norrmejerier.

Läs mer
Varningsklockan har ringt

krönika: Kommer förståelsen att öka för vår inhemska och lokala livsmedelproduktion när Corona är över? Tur i oturen fortsätter matproduktionen relativt obehindrat, det finns inget annat alternativ. Antingen kör man på för fullt eller inte alls, för inom lantbruket finns inget mellanting som är hållbart någon längre tid. Jag tycker det ska bli intressant att följa vad som händer fram­över. Jag diskuterade just detta häromdagen med en god vän och pensionerad bonde. I vårat samtal var han ganska övertygad om att det kommer svänga till det bättre ganska snart. Jag var lite mer skeptisk till just det. Jag är rädd att när stormen blåst över rullar det mesta tillbaka till de gamla hjulspåren.    

Läs mer
Nativebanner - Yara AB

För lite tillgängligt fosfor, kalium och mangan kan hämma bestockning, rotutveckling och övervintring.  

Läs mer
Nativebanner - Yara AB

För lite tillgängligt fosfor, kalium och mangan kan hämma bestockning, rotutveckling och övervintring.  

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste