Veckans nyheter

T7 HD – smart toppmodell från New Holland

Lantbruksmaskintillverkaren New Holland presenterar nu sin nya toppmodell i traktorserien T7 med T7 HD. Förutom en helt ny hytt har T7 HD också nya funktioner för uppkoppling och precisionslantbruk.

Läs mer
Näringsanalys direkt i tröskan

Med systemet NutriSense, som belönats med silvermedalj i lantbruksmässan SIMA:s innovationstävling, erbjuder New Holland ökade möjligheter att optimera verksamheten. Sensortekniken ger direkt information om spannmålsskördens kvalitet vilken som användas för ökad lönsamhet vid försäljningen.

Läs mer
Fortsatt hög brandrisk - brandsläckningsplan till Umeå

Till följd av den mycket höga brandrisken i norra Sverige och de många skogsbränderna i delvis svårtillgänglig terräng har MSB nu valt att stationera två brandsläckningsplan i Umeå. Där fick de börja jobba direkt.

Läs mer
”Viktigt att prioritera insådden”

I en av demoodlingarna på Brunnby gård möter vi växtodlingsrådgivaren Line Strand. Här berättar hon mer om olika tidpunkter, skyddsgrödor och metoder för valletablering i skyddsgröda. 

 

Läs mer
Enklare klippning med ny redskapsarm

Tillsammans med danska GreenTec presenterar YstaMaskiner nu den nya redskapsarmen FOX för montering på traktorers trepunktslyftar och kompaktlastare. Med en enkel och robust konstruktion ska FOX passa för kant- och stolpklippning inom jordbruk och entreprenad.

Läs mer
Antalet får på Island blir färre

Antalet får minskar kraftigt på Island och brytpunkten då antalet människor för första gången kommer vara fler än fåren närmar sig.

Läs mer
Bygger fönster mot underjorden

Forskare på Lunds universitet är först med ny teknik som med hjälp av mikrochipp kan studera underjordiska ekosystem. ”Som ett fönster mot underjorden”, säger forskaren Edith Hammer.

Läs mer
Snabbaste inplastaren på marknaden

Krone lanserar nu sin första rundbalsinplastare som enligt företaget är den snabbaste enarmsinplastaren på marknaden. Med sina stora valsar kan EasyWrap 150 hantera balar på upp till 1 600 kilo.

Läs mer
”Vi måste alla hjälpas åt”

Diflufenikan är en viktig hörnsten för många i ogräsbekämpningen, men är samtidigt listat som särskilt förorenande ämne i vattenmyndighetens föreskrifter. På Borgeby Fältdagar berättade Jordbruksverket mer om det omtalade ämnet. 

 

Läs mer
Brisfläktar kyler korna på Bollerup

När den skånska sommarvärmen började påverka mjölkkorna på Bollerup Naturbruksgymnasium negativt fattades ­beslutet att investera i fläktar för att skapa en bättre miljö. I maj sattes de två nya brisfläktarna av tillverkaren Munters upp i stallet.

 

Läs mer
Sunt förnuft ger säkra foderråvaror

Det drar ihop sig till skörd. Men hur stor är egentligen risken att oönskade smittor så som afrikansk svinpest (ASF) eller Salmonella choleraesuis ska spridas från vildsvin till tamgrisar via halm och spannmål? 

 

Läs mer
Risk för vattenbrist

Mindre nederbörd och höga temperaturer gör att SMHI utfärdar risk för vattenbrist i grundvattenmagasin för stora delar av landet den kommande månaden.

Läs mer
Varnar för skadegöraren i potatis

Larver av karantänskadegöraren koloradoskalbagge har nyligen upptäckts i ett potatisfält i Skåne. Nu uppmanas alla potatisodlare i området att vara extra vaksamma.

Läs mer
Tufft för vårsådda grödor i Nordamerika

De vårsådda grödorna på de nordliga slätterna i USA samt i Kanadas prärieprovinser har det tufft med torrt och varmt väder. Vårvete, vårraps och havre uppges vara hårt drabbade

 

Läs mer
Långsiktig prognos pekar på nordiskt elöverskott

En långtidsprognos för elprisutvecklingen som sträcker sig fram till år 2035 har presenterats. I prognosen förutspås oförändrade priser fram tills 2030 då priserna väntas sjunka.

 

Läs mer
Sverige ingår globalt samarbete för biologisk mångfald

Tillsammans med ett 60-tal andra länder ansluter sig Sverige till en global koalition för att öka ambitionerna i arbetet med biologisk mångfald. Bland annat vill man se fastställda globala mål för 30 procent skydd av land och hav.

Läs mer
Landshypotek Bank: Historiskt stark tillväxt

Fler kunder och ökade volymer gör att Landshypotek Bank upplever det starkaste halvåret i bankens historia. En tillväxt som gett ett starkt rörelseresultat, visar siffrorna i delårsrapporten.

Läs mer
Prispress på spannmålen

Skörden på norra halvklotet är igång och sätter press på spannmålspriserna.

 

Läs mer
Löfvens obegripliga svek

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven valde att inte tillsätta någon ny landsbygdsminister när han tack vare Centerpartiets till synes numera ovillkorade stöd, fick chans att återigen bilda regering. Valet att avskaffa landsbygdsministerposten tog branschen på sängen. Med all rätt. Vi är nu det enda land i EU och ett av de få i världen där livsmedels- och bioenergiförsörjningen inte föräras en egen minister. Hur tänkte han? 

 

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste