Storskalig lagring av solenergi

Det har nog inte undgått någon svensk denna kalla vinter: nedstängningen av ännu en kärnkraftreaktor, utan att varken ha byggt motsvarande ny väderoberoende produktionskapacitet eller ny överföringskapacitet för el från Norrland, har haft effekt. Elpriset har rusat, elimport har tidvis behövts och fossil reservkraft har fått aktiveras. De innovativa argumenten för varför detta inte är ett problem, trots att elbehovet framgent spås öka kraftigt, haglar från regeringens företrädare och supporterklubben. 

Kommentera 0 kommentarer

Lantbruket förtjänar ett åtgärdsprogram som är rimligt  

Krönika: Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram inför kommande cykeln 2021-2027 är ute på samråd. Deras uppdrag går bland annat ut på att visa hur Sverige ska komma till rätta med de problem som finns i/kring våra vattenmiljöer. Som vattenrådgivare förväntas jag att läsa och granska åtgärdsprogrammen och alla tillhörande dokument i sömmarna för att komma med relevanta åsikter från mitt perspektiv.

Kommentera 0 kommentarer

Jordbruket behöver kemi – för miljön och framtidens skull

Debatt: Antalet människor förväntas uppnå tio miljarder år 2050. Produktionen från jordbruk behöver därför öka med 60 procent, samtidigt som den totala ytan av brukbar åkermark per capita kommer att fortsätta minska. I denna kontext försvårar EU:s nya strategi ”Farm to Fork” för konventionella jordbruk samtidigt som den lyfter mindre effektiva odlingsmetoder som kräver odlingsytor Sverige inte har.

 

Kommentera 0 kommentarer

Vi måste skriva vår egen historia

I många sammanhang är media och många politiker väldigt måna om att påtala hur stor andel av en grupp människor som är skötsamma. När det kommer till svenskt jordbruk och skogsbruk är intresset från desamma sjukligt stort att uppmärksamma de få som misskött sig. Av någon anledning är det plötsligt inte intressant att nämna att de som missköter sig är en försvinnande liten andel och att de redan jagas med ljus och lykta.

 

Kommentera 0 kommentarer

Ett viktigt frö att så!

Krönika: I takt med att dagarna blir allt längre ökar energinivåerna successivt i alla växtodlande lantbrukare. Växtodlingsplan finns som regel på pränt, gödseldepåerna är fyllda, och maskinerna är servade och redo för kommande vårbruk. ”- Same procedure as last year?” Ja, tyvärr blir det ofta så. Men varför inte passa på att utmana sina egna förutsättningar avseende växt­odling? Min förhoppning är att redan nu så ett litet frö som kanske kan gro lagom till vårens alla insatser och åtgärder.

 

Kommentera 0 kommentarer

När allt kommer till kritan – spelar det någon roll?

Krönika. ”Så som det är får det väl vara ett tag, för jag vet att det vänder en dag” sjunger Franska Trion i låten Harry Belafonte från 2017. Texten skulle kunna passa in på den rådande situationen i samhället. Låten har såklart inte med corona att göra men textraden kan appliceras i andra sammanhang. Ibland får man gilla läget men inte glömma att också reflektera över vad som går att påverka. Kanske finns det nya möjligheter, men vad förväntar sig marknaden?

 

Kommentera 0 kommentarer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste