Läsartoppen de senaste 7 dagarna

Här visas våra mest populära nyheter under den gångna veckan eller månaden. Välj om du vill se topplistan för de senaste 7 dagarna eller för de senaste 30 dagarna.

Lantmännen förvärvar verksamhet i Skåne

Lantmännen har tecknat avtal om att förvärva AB Hjalmar Möllers lantbruksverksamhet, och inväntar nu godkännande från Konkurrensverket. Planen är att Lantmännen även kommer arrendera den tillhörande spannmålsplattan.

Läs mer
 
Provokativt prioritera giftigare mat

Regeringen vill redan nu, i preventivt syfte, göra det möjligt att i kristid slopa gränsvärden för bekämpningsmedelsrester i livsmedel. Detta överraskande pressmeddelande överrumplade.

 

Läs mer
 
Statistik - Massey Ferguson startar året på topp

Det blev en röd start på året då Massey Ferguson hamnade högst upp på listan av inregistrerade traktorer. Av de totalt 107 traktorerna kom 24 från tillverkaren.

Läs mer
 
Arla sänker mjölkpriset för andra gången i år

Minus 31,2 öre per kilo mjölk, så mycket sänks priset i februari som Arla bönderna får betalt för sin mjölk. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk. 

Läs mer
 
Nytt hönsstall och dubblad ekoproduktion

I slutet på 2021 beslutade sig bröderna Billy och Christoffer tillsammans med deras pappa Mikael Gilbertsson för att bygga nytt hönsstall för 36 000 ekologiska höns på Mörby gård i Odensbacken. Och bara dryga året senare är produktionen i full gång.

 

Läs mer
 
Nya partiledaren välkomnas inte av alla

Under en extrainsatt partistämma på torsdagen röstade Centerpartiet fram sin nya partiledare. Men redan på stämman möttes valet av den nya partiledaren Muharrem Demirok av intern kritik. 

Läs mer
 
Sju miljoner färre grisar

Den tyska grisproduktionen fortsätter att minska. Under de sista tio åren har den krympt med en fjärdedel.

Läs mer
 
Stort biogasprojekt på norra Öland

FALK Biogas AB består av 50 lantbrukare som har gått samman i ett projekt om att tillsammans driva en biogasanläggning som ska tillverka fordonsgas. I mitten av december stod det klart att finansieringen var löst.

 

Läs mer
 
”Vetenskapliga ostar” av mjölk från SLU:s försöksgård

På SLU:s försöksgård Röbäcksdalen i Umeå har Norrmejerier tillsammans med SLU producerat ”vetenskapliga ostar” av typen Västerbottenost. Målet med studien har varit att undersöka om bakterierna som finns i gräs överförs via grovfodret till mjölken och den resulterade osten.

Läs mer
 
Prisas för sin satsning på gotländska chips

Redan på gymnasiet fick Oliver Lundberg från Gotland upp ögonen för chipstillverkning, och 2018 drog startade han tillsammans med sin syster Emelie upp Gotlandschips. I år tilldelas han Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling för sin satsning.

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste