Läsartoppen de senaste 7 dagarna

Här visas våra mest populära nyheter under den gångna veckan eller månaden. Välj om du vill se topplistan för de senaste 7 dagarna eller för de senaste 30 dagarna.

Husqvarnas lanserar ny generation av kraftiga motorsågar

Nu kommer Husqvarnas nya motorsågar 560 XP Mark II och 562 XP Mark II. Den nya generationen motorsågar är utvecklad på en helt ny plattform. Fokus har varit manövrerbarhet, hanteringsförmåga och ökad produktivitet under utvecklingen av de nya sågarna.

Läs mer
 
Mjölkpriset ner ytterligare

Priset på mjölk till Arlabönderna sjunker även under juni månad. Det är en minskning på nästan två kronor sedan det nådde rekordnivån i december förra året.

Läs mer
 
Dubbel nytta av klöver i havrefält

Genom att kombinera odling av baljväxter, som klöver, med spannmål går det att hämma ogräs, öka den biologiska mångfalden och främja ekosystemtjänster i jordbruksmarken. 

Läs mer
 
”Det har varit ett jättemärkligt år”

Idag den 26 maj, håller Sveriges Spannmålsodlarförening (SpmO) sin riksstämma i Stockholm. Och enligt Johan Karlzén, föreningens ordförande är stämman en viktig mötesplats.

Läs mer
 
Årets Silverbillen går till Per Frankelius

Silverbillen, den Jordbrukstekniska föreningens pris för framstående insatser rörande teknikutvecklingen i svenskt jordbruk tilldelas i år Per Frankelius, innovationsledare i Agtech 2030.

Läs mer
 
Dags att trimma vallen

Krönika: ”Det tar jag sist” eller ”det får vänta till slutet” är vanliga förekommande citat när det pratas insådd med lantbrukare mitt i brinnande vårbruk. Det är ett tankesätt som jag önskar att vända till ”det tar jag först” eller ”det tar jag i början”. 

 

Läs mer
 
Försörjningsförmågan – ett viktigare mervärde

Länge var det låg miljöpåverkan, god djurvälfärd och en låg antibiotikaanvändning som toppade de svenska mervärdena inom livsmedelsproduktionen. Men nu har dessa fått sällskap av försörjningsförmågan och beredskapsperspektivet.

Läs mer
 
Bättre klövhälsa med kompostbädd

På Otterslättens lantbruk har man byggt ett nytt stall med kompostbädd. Även om det hittills varit en hel del utmaningar, ser man stora fördelar med klövhälsan bland mjölkkorna. 

 

Läs mer
 
Nya krafter ska styra SGF mot framtiden

Drygt 200 grisnördar samlades bland imponerande glaskonstverk i Kosta de sista dagarna i maj, i samband med Sveriges Grisföretagares (SGF) årsstämma. Även om branschen upplevt rejäla marknadsrelaterade utmaningar de senaste åren så gick det inte att ta miste på framtidstron, och flera yngre grisföretagare var på plats. Föreningens nye ordförande, Johan Eriksson, är dock en veteran i grissammanhang. 

Läs mer
 
”Grisbranschen är rolig att vara i”

Saker och ting blir inte alltid som man tänkt sig, men det kan bli väldigt bra ändå. Det vet 28-årige Erik Petersson på Kvarnhorva gård, som redan hunnit prova på flera ­olika produktionsinrikt­ningar inom gris och som gärna skulle se att fler unga får upp ögonen för branschen.

 

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera