Läsartoppen de senaste 7 dagarna

Här visas våra mest populära nyheter under den gångna veckan eller månaden. Välj om du vill se topplistan för de senaste 7 dagarna eller för de senaste 30 dagarna.

Läget på Öland är allvarligt

Skördarna ser fina ut runtom i landet och det ser ut att bli ett bra år vad gäller grovfoder. Men på Öland är betesmarkerna och vallarna brunbrända och situationen är i nivå med torkan ifjol. Länsstyrelsen i Kalmar meddelar att ”det finns ingen buffert kvar för i år”.

Läs mer
 
”Maskinstationer är en viktig kugge i dagens lantbruk”

Roger Paulsson driver en maskinstation i Örmatofta utanför Kristianstad. Han har varit med under de senaste decenniernas utveckling av lantbruket och ser både gott och ont med rationaliseringen. – Jag hade inte startat upp en sådan här verksamhet om jag hade varit 25 år idag. Det handlar om för stora kapital och kapital ska man ha respekt för, säger han.

 

Läs mer
 
Gråärt och åkerböna på Årets Kock

Att lyfta lokala livsmedelsproducenter med innovativa livsmedel och mäta smakupplevelsen, det är målet när kockelever bjuder besökare på Årets Kock på gråärt och åkerböna.

Läs mer
 
Mjölkkons klimatroll

”Räds inte en rapande ko”, menar Astrid Kander från Lunds universitet, som benade ut metanutsläpp i förhållande till klimatgaser, ett uppskattat inslag på NMSM:s seminarium. Bilden av animalieproduktionens klimatpåverkan behöver få en mer nyanserad bild, men främst behöver branschen klargöra den, anser hon.

 

Läs mer
 
Åhmans Traktorcentrum köper skogsmaskinverkstad

Åhmans Traktorcentrum har förvärvat Motorcentralen i Rydsnäs AB, som är en verkstad inriktad på skogsmaskinservice.

Läs mer
 
Lantmännen och Yara satsar på fossilfritt

Tillsammans startar Lantmännen och Yara upp ett nytt pilotprojekt med målet att skapa världens första fossilfria livsmedelskedja. Målet med det nya samarbetet är att minska klimatpåverkan och kunna erbjuda mer hållbara livsmedel.

Läs mer
 
Kinas ambassadör på besök hos svenska livsmedelsproducenter

Ökad handel i fokus när Lantmännen, HKScan samt Kött och Charkföretagen bjöd in Kinas ambassadör Gui Congyou till en studieresa om svensk livsmedelsproduktion.

Läs mer
 
Motorrengöring förebygger dyra driftsstörningar

Genom att reagera med kolet i soten gör den ren motorns förbränningsrum. Nu satsar allt fler verkstäder på motorrengöring med hjälp av vätgas.

 

Läs mer
 
Ny studie om dikornas vinterutfodring

Nya forskningsresultat från SLU visar att det behövs alternativ till sent skördat vallfoder för att dikornas konsumtion och hull ska hållas nere.

 

Läs mer
 
Inget år är det andra likt

Krönika: Som växtodlare behöver man gärna kunna mycket om växternas egenskaper och ha så kallade gröna fingrar. Om man dessutom har ett intresse för natur och väder så är det ingen nackdel. 

Läs mer

Senaste