Läsartoppen de senaste 7 dagarna

Här visas våra mest populära nyheter under den gångna veckan eller månaden. Välj om du vill se topplistan för de senaste 7 dagarna eller för de senaste 30 dagarna.

Löfvens obegripliga svek

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven valde att inte tillsätta någon ny landsbygdsminister när han tack vare Centerpartiets till synes numera ovillkorade stöd, fick chans att återigen bilda regering. Valet att avskaffa landsbygdsministerposten tog branschen på sängen. Med all rätt. Vi är nu det enda land i EU och ett av de få i världen där livsmedels- och bioenergiförsörjningen inte föräras en egen minister. Hur tänkte han? 

 

Läs mer
 
Eniga jordbruksministrar i Bryssel

EU:s jordbruksministrar ger stöd för både handlingsplanen för ekologisk produktion och medborgarinitiativet om förbud mot burhållning. Måndagens jordbruksråd i Bryssel var det första under Sloveniens ordförandeskap.

Läs mer
 
Snabbaste inplastaren på marknaden

Krone lanserar nu sin första rundbalsinplastare som enligt företaget är den snabbaste enarmsinplastaren på marknaden. Med sina stora valsar kan EasyWrap 150 hantera balar på upp till 1 600 kilo.

Läs mer
 
Prispress på spannmålen

Skörden på norra halvklotet är igång och sätter press på spannmålspriserna.

 

Läs mer
 
Sverige ingår globalt samarbete för biologisk mångfald

Tillsammans med ett 60-tal andra länder ansluter sig Sverige till en global koalition för att öka ambitionerna i arbetet med biologisk mångfald. Bland annat vill man se fastställda globala mål för 30 procent skydd av land och hav.

Läs mer
 
Långsiktig prognos pekar på nordiskt elöverskott

En långtidsprognos för elprisutvecklingen som sträcker sig fram till år 2035 har presenterats. I prognosen förutspås oförändrade priser fram tills 2030 då priserna väntas sjunka.

 

Läs mer
 
Brisfläktar kyler korna på Bollerup

När den skånska sommarvärmen började påverka mjölkkorna på Bollerup Naturbruksgymnasium negativt fattades ­beslutet att investera i fläktar för att skapa en bättre miljö. I maj sattes de två nya brisfläktarna av tillverkaren Munters upp i stallet.

 

Läs mer
 
Säkrad medicintillgång om gränserna stängs

Ett beredskapslager av medicin till lantbruksdjur behövs för att säkra livsmedelsförsörjningen inför framtida kriser. Det föreslår nu flera myndigheter i en rapport till regeringen.

Läs mer
 
Bygger fönster mot underjorden

Forskare på Lunds universitet är först med ny teknik som med hjälp av mikrochipp kan studera underjordiska ekosystem. ”Som ett fönster mot underjorden”, säger forskaren Edith Hammer.

Läs mer
 
Tufft för vårsådda grödor i Nordamerika

De vårsådda grödorna på de nordliga slätterna i USA samt i Kanadas prärieprovinser har det tufft med torrt och varmt väder. Vårvete, vårraps och havre uppges vara hårt drabbade

 

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste