Läsartoppen de senaste 7 dagarna

Här visas våra mest populära nyheter under den gångna veckan eller månaden. Välj om du vill se topplistan för de senaste 7 dagarna eller för de senaste 30 dagarna.

Prissänkningar på gödning

Priserna på gödning i Europa och Sverige har sänkts ifrån vårens toppnoteringar. Bakom sänkningar ligger ett lägre naturgaspris och en svalare efterfrågan från lantbruket.

Läs mer
 
Arla kompenserar kostnadsökningarna på gårdsnivå

Från och med juni höjer Arla priset till mjölkbönderna för deras mjölk med 51,5 öre till 557,9 öre per kilo för konventionell mjölk och till 619,4 öre per kilo för ekologisk mjölk.

Läs mer
 
Stigande kostnader pressar regionalt mejeri

Det dalsländska mejeriet Dalsspira tappade omsättning under första kvartalet. – Handelns osunda prisstrategi gör lokala produkter orimligt dyra, säger vd Mikael Olsson.

Läs mer
 
Claas satsar på tillväxt genom att ta bort redskapskategori

CLAAS kommer att investera cirka 400 miljoner kronor under de närmsta åren i återuppbyggnaden av Bad Saulgau-anläggningen i Tyskland. Målet är att anpassa produktionskapaciteten för att möta den ökande efterfrågan och den framtida tillväxten för företaget.

Läs mer
 
”Sänk momsen på hållbar mat”

För att öka takten i den gröna omställningen vill Axfood att momsen på hållbar mat sänks eller tas bort helt. Något de menar skulle gynna både miljön, konsumenterna och lantbrukarna.

Läs mer
 
Utmanade byggprocess med lyckat slut i sikte

Johanna och Torbjörn Eriksson på gården Blankbacken utanför Katrineholm har byggt sedan 2019, när de tog över efter Torbjörns föräldrar. För drygt ett år sedan stod den senaste roboten färdig och det gamla systemet med uppbundna kor var ett minne blott. Men bygget har kantats av utmaningar.

 

Läs mer
 
Den ekologiska maten tappar andelar

Försäljningen av ekologisk mat i dagligvaruhandeln minskade med 5,5 procent under första kvartalet 2022, jämfört med samma period 2021. Ny rapport visar att det är svårt för konsumenter att välja ekologiska alternativ.

Läs mer
 
HKScan vill se högre avräkningspriser

Ökad försäljning och ökad förlust är resultatet av HKScans första kvartal i år. Koncernchef Tero Hemmilä konstaterar att företagets avräkningsnoteringar måste höjas ytterligare för att skapa lönsamhet och att handeln behöver reagera snabbare på kostnadsökningar.

Läs mer
 
Remissvar: Nej till produktionstak för gårdsförsäljningen

I sitt remissvar gällande utredningen om gårdsförsäljning säger Sveriges Oberoende Bryggerier nej till några av de begränsningar som föreslås.

Läs mer
 
Ett sätt att få bättre kontroll över situationen

I osäkra tider med både väder- och prissvängningar kan det vara väl värt att investera i en spannmålstork och god lagringskapacitet.

 

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste