Läsartoppen de senaste 7 dagarna

Här visas våra mest populära nyheter under den gångna veckan eller månaden. Välj om du vill se topplistan för de senaste 7 dagarna eller för de senaste 30 dagarna.

Årets skånska nötköttsföretagare är utsedda

Johanna och Mårten Rasmusson, Bosarps Gård i Blentarp blev Årets skånska nötköttsföretagare. Temat för året var ”Unga lantbrukares mål- och uppföljning av nötköttsproduktion”.

Läs mer
 
Lantmännens skördeprognos: Rejäl återhämtning - skörden ökar med 75 procent

Årets spannmålsskörd ser ut att bli god, en absolut nödvändighet för många lantbrukare som drabbades hårt av fjolårets torka och värme. Enligt Lantmännens prognos kommer den svenska skörden av spannmål, oljeväxter och trindsäd vara större än 5-årssnittet.

Läs mer
 
Västmanlands län leder spannmålsodlingen

Även om företag som odlar spannmål sjunker, ökar den genomsnittliga arealen spannmål i Sverige. Det visar Jordbruksverkets undersökning av strukturutvecklingen mellan 1989-2018.

Läs mer
 
JCB har satt nytt brittiskt hastighetsrekord med Fastrac
Läs mer
 
Olika uppfattningar om olaglig utsättning av vilt på Öland

I Ölandsbladet förra veckan, kunde man läsa om att LRF gjort polisanmälningar beträffande olaglig utsättning av vilt på Öland. Jägarna på Öland ställer sig nu kritiska till detta, då de anser att man bör vårda de arter som nu finns på ön.

Läs mer
 
Från sockerbetor till durumvete

Krönika: Ekologisk odling på mulljord (eller myr som vi kallar jordtypen på Gotland), är det något att satsa på? Det frågade jag mig innan växtodlingsåret 2014 började då jag startade upp som växtodlare.

Läs mer
 
Kreativa lösningar krävs för utveckling

Krönika. Lantbruk i sig är ett finurligt yrke som har gjort en enorm och snabb utveckling. Jag minns när jag var liten och åkte i pappas John Deere 7710. Tekniken som fanns då var inte i närheten av hur den ser ut i dag och lantbruksentreprenaden ser inte heller ut på samma sätt.

Läs mer
 
HKScan handlas under nyemissionskursen

HKScan har länge kämpat för att få stopp på förlusterna. I juni slutfördes den senaste nyemissionen till kursen 1,6 euro per aktie. 

Läs mer
 
Kär knöl har många namn…

… och många odlingssätt. 
Potatis var fokusgröda på årets Borgeby Fältdagar. Blastavdödning, val av sorter, demonstrationer av nya potatismaskiner och potatis under torkstress var några av de saker som visades upp under dagarna. 

 

Läs mer
 
Vatten – rätt insats på rätt plats

Efter förra årets torka var intresset för vattenhantering på Borgeby extra stort. Men vad händer egentligen med grödor som torkstressas och hur tar man tillvara på vatten på bästa sätt?

 

Läs mer

Senaste