Läsartoppen de senaste 7 dagarna

Här visas våra mest populära nyheter under den gångna veckan eller månaden. Välj om du vill se topplistan för de senaste 7 dagarna eller för de senaste 30 dagarna.

Glyfosatförbud – vilka är alternativen?

Inte många är svaret, vilket gör frågan om förbud av glyfosat besvärlig för lantbruket. Ett förbud av ämnet leder i praktiken till ett förbud mot världens mest använda ogräsmedel, men i dagsläget saknas likvärdiga alternativ ifall tillståndet för glyfosat inom EU inte förlängs efter 2022.   

Läs mer
 
Vill se ordentliga krafttag mot vildsvin

Vildsvinens framfart och förstörelse av grödor för lantbruket blir allt mer ohållbar och nu ställer LRF en rad krav på myndigheterna.

Läs mer
 
Agrotekniker attraktiva på arbetsmarknaden

Eleverna Albin Johansson och Jakob Thorberg går Agroteknikerutbildningen på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara. Redan innan examen i vår har båda fått jobb som växtodlingssäljare.

Läs mer
 
Mer än hälften av alla stödberättigade har inte ansökt om torkstöd

Med bara ett par dagar kvar på ansökningstiden har bara omkring 18 000 av landets runt 45 000 stödberättigade lantbrukare ansökt om krisstöd hos Jordbruksverket. Ansökan är öppen till den 20 maj.

Läs mer
 
Ny spannmålsanläggning invigd

Lantmännen har invigt en ny spannmålsanläggning i uppländska Hargshamn. I samband med det tog man även emot den första spannmålsleveransen från en gård i Gimo.

Läs mer
 
Jag vågar tala om framstegen

Jag är en stadsunge. Min karriär i de gröna näringarna tog sin början med agronomutbildningen på 90-talet. Sen har det blivit väldigt mycket gröna näringar. Att ha rötterna i en Stockholmsförort är ofta en tillgång, även i mitt arbete i de gröna näringarna.

Läs mer
 
Finalister i gårdstävling

Juryn för Landshypoteks tävling ”Din gård, din möjlighet” har nu utsett sex finalister bland 142 sökande.

Läs mer
 
Forskares förslag för minskat matsvinn

Ungefär en tredjedel av all producerad mat slängs. Nu har SLU forskaren Ingrid Strid med några kollegor tagit fram tio rekommendationer för hur Sverige ska kunna minska matsvinnet.

Läs mer
 
Rekordmycket höstvete

Höstens gynnsamma väder gjorde att många valde att så höstvete. Enligt preliminära siffror från Jordbruksverket är årets areal den största sedan mätningarna började 1916.

Läs mer
 
Mer avkastning och bättre sjukdomsresistens med ny höstvetesort

Scandinavian Seed meddelar att man under Borgeby Fältdagar kommer lansera den nya höstvetesorten Informer. Den nya sorten ska ha flera styrkor och fungera bra för både bröd, foder och stärkelse.

Läs mer

Senaste

Kravet på yrkeslivserfarenheten får aldrig försvinna

I skrivandet stund är det den 1 maj och här på Alnarp har den traditionsenliga karnevalen precis genomförts. I dag har jag spelat fotboll, haft kuddkrig på stocken och utkämpat slaget om Plaskan tillsammans med mina älskade samojeder och de där ändå rätt trevliga skåningarna i andra laget. Och såklart åkt i karnevalståget ihop med det ena konstigare fordonet efter det andra, som det ägnats en vecka åt att för det första få att starta, ryka så mycket som möjligt och låta högre än bilen bredvid. 

Kommentera