Läsartoppen de senaste 7 dagarna

Här visas våra mest populära nyheter under den gångna veckan eller månaden. Välj om du vill se topplistan för de senaste 7 dagarna eller för de senaste 30 dagarna.

”Hold on little girl...”

Krönika: Hon har väl knappast undgått någon, denna lilla flicka som reser med båt och tåg världen över för att göra klimatets röst hörd, Greta. Fint och fantastiskt på många sätt. Hon vill att beslutsfattare i världen ska göra något drastiskt för att stoppa klimatförändringarna som blivit allt påtagligare. Man behöver inte vara agronom, forskare eller hjärnkirurg för att koppla dessa till fossila utsläpp, industrialism och globalisering. Däremot är inte alla överens om vad dessa beslutsfattare bör göra. 

Läs mer
 
Vinnarna i Machine of the Year 2020

På agritechnica presenterades vinnarna i de olika kategorierna för Machine of the Year 2020. Här är hela listan med pristagare.

Läs mer
 
En krångellista för livsmedelsstrategin

Under årets SM i mathantverk och Saerimner möttes Jordbruksverket, Miljö- och jordbruksutskottet och Eldrimner för att diskutera mathantverkets plats i livsmedelsstrategin. Jordbruksaktuellt har pratat med Christina Nordin, Bodil Cornell och Kristina Yngwe.

Läs mer
 
Dags att ta livsmedels­beredskapen på allvar

Krönika: Mitt intresse för historia har gett mig insikt för hur viktigt det är med inhemsk matproduktion som även någotsånär skall fungera vid en kris eller ett krig. Dagens “just in time”-tänk vad gäller livsmedel kommer aldrig fungera om någonting störs i kedjan från jord till bord. 

Läs mer
 
Lyckat Agritechnica i Hannover

När Agritechnica, jättemässan för jordbruksteknik och växtodling, ikväll lördag stängde efter sex dagars mässa kunde arrangören DLG summera besöksantalet till 450 000. 

Läs mer
 
Prisad ostkaka från Berga Gård

SM i mathantverk: Från Berga Gård, i Fjugesta utanför Örebro, kommer Karolina och Lisa Schneider som var med och tävlade med ostkaka och glass tillverkade av ägg från den egna gården.

 

Läs mer
 
Ny instegsmodell från Trimble

En fortsatt satsning på android-baserade pekskärmar ger kostnadseffektiva lösningar för autostyrning.

Läs mer
 
Vad händer med lånesatsningen till unga lantbrukare?

I våras gick EU-kommissionen och Europeiska investeringsbanken (EIB) ut med ett låne­paket på en miljard euro till unga jordbrukare. Jordbruksaktuellt har pratat med tre banker om hur lånesatsningen har gått i Sverige.

 

Läs mer
 
Ny stor satsning hos SydGrönt

Det blir både en ny fabrik med rotfruktstvätteri och flera nya klimatstyrda långtidslager när SydGrönt tar nästa steg i satsningen på Foodhills i Bjuv.

 

Läs mer
 
Morgondagens traktor från Steyr

På Agritechnica presenterades nya Steyr-konceptet som innehåller lösningar för framtidens traktorer.

Läs mer

Senaste

Vår bransch behöver ett marknadslyft och en positiv säljångest

Krönika: Konsumenten köper inte svenskt och lokalproducerat av barmhärtighetsskäl, man köper det för att man förstår och gillar det. Men, kostar det mycket mer, då är det inte så säkert att den svenska varan åker ner i korgen ändå. Trots att man kanske har råd. Det läggs mycket mindre pengar på mat idag än för 50 år sedan. Här kommer behovet av försäljning, förhandlingsförmåga och ett generellt marknadslyft i branschen in.

Kommentera