Veckans nyheter

Så blev fördelningen till riksdagens utskott

M, L, KD och SD har kommit överens om hur fördelningen av posterna i riksdagens utskott ska se ut den kommande mandatperioden

Läs mer
Nya natura 2000 områden - hot mot landsbygden

Debatt: Länsstyrelsen i Kalmar har fått i uppdrag att föreslå nya Natura 2000 områden. Mellersta Götalands Jordägareförening anser att länsstyrelsen har gått alltför långt i sina strävanden. Föreningen bejakar skydd av natur och arbetar för den biologiska mångfalden i våra marker. Frågan är bara hur detta bäst uppnås och på vilket sätt.

 

Läs mer
Fokus på fossiloberoende lösningar för spannmålstorkning

I mitten på september anordnade Agroväst Gröna Möten ett seminarium om klimat­investeringar inom lantbruket, med fokus på fossilfria lösningar för spannmålstorkar. Information om Klimatklivet samt tips från leverantörer stod på schemat för dagen. 

 

Läs mer
Framtidens hållbara tekniklösningar från John Deere

Under början på september bjöd John Deere in till ”John Deere Sustainability day” i Magdeburg, Tyskland. Här hölls flera presentationer om nyutvecklad modern teknik med innovativa lösningar för ett mer hållbart, resursbesparande och lönsammare jordbruk.

 

Läs mer
Dubbelt så dyr i el i september

September blev en ny rekorddyr månad för Sveriges elkonsumenter. Prisuppgången är i flera områden 100% jämfört med samma månad 2021. 

Läs mer
Här produceras, torkas och lagras tiotusentals ton utsäde

Att växtodla 2 450 hektar hör inte till vanligheten i Sverige, men i Skåne utanför Lund finns Björnstorps & Svenstorps Gods där marken brukas flitigt. Här finns en enorm tork- och lagrings­anläggning som tar hand om tre Claas-tröskors ständiga leveranser av spannmål­ ­under skördetid.

 

Läs mer
EU:s energiministrar överens om åtgärder för att sänka elpriset

På ett möte i Bryssel har EU:s energiministrar i dag kommit överens om flera åtgärder som kan bidra till att sänka de höga elpriserna. Det rapporterar Sveriges Radio.

Läs mer
Passa på att tanka idag

I natt försvinner den tillfälliga skattesänkningen på diesel och bensin. Det innebär att dieseln från midnatt kommer bli nästan två kronor dyrare vid pump.

Läs mer
Det är stabilt

Krönika: Skog och mark är tryggt, frågor på det? I oroliga tider funderar alla på vad som ska hända med värdet på deras fastigheter. Inflation, högre räntenivåer och höga elpriser som påverkar den löpande kostnaden är bara några faktorer som påverkar värdet på fastigheterna runt om i landet. Men finns det skillnader i hur olika fastighetstyper påverkas av vad som händer i omvärlden?

 

Läs mer
Stor efterfrågan på gödningsmedel

Tillgången på gödningsmedel inför vårbruket är svår att överblicka. På Lantmännen köper man kontinuerligt in vad man kommer över, för att möta den höga efterfrågan från lantbrukarna. 

 

Läs mer
Studiebesök för ökad lönsamhet i ekologisk produktion

Vill du komma igång eller utöka din verksamhet? Kom och ta del av andras erfarenheter på Tjörn.

Läs mer
Subventionerar energipriser 2,2 biljoner kronor

Sverige blir allt mer ensamt om att inte hjälpa privatpersoner och företag med de skenande energikostnaderna. 

Läs mer
Tero Hemmilä lämnar vinstvarnande HKScan

Efter tre och ett halvt år på posten som HKScans vd kliver nu Tero Hemmilä av. Det meddelar koncernen i ett pressmeddelande. 

Läs mer
Uppåt för konventionell mjölk

För åttonde gången i år höjer Arla priset för konventionell mjölk den 1 oktober. Dock är priset för ekologisk mjölk oförändrat.

Läs mer
Beviljas lån på 300 miljoner för bygge av cirkulär mineralgödselanläggning

Bolaget Cinis Fertilizer vill anlägga en produktionsanläggning för cirkulärt och fossilfritt mineralgödsel söder om Örnsköldsvik. Nu har de tecknat låneavtal med Nordea och det statliga bolaget Svensk Exportkredit, SEK.

 

Läs mer
Nya regeringens viktigaste utmaning

Det svenska valet 2022 förändrar kraftigt svensk politik. I den mest turbulenta tiden sedan i alla fall oljekrisen 1973, tillträder en ny regering. Men vilken är nya regeringens viktigaste utmaning?

 

Läs mer
En demomaskin från JCB stulen och återfunnen

Agro Maskiner i Skåne hade under början av veckan en JCB teleskoplastare ute hos en kund på demokörning. Dagen efter att kunden tagit emot maskinen fick Ingvar Persson, försäljningsansvarig på Agro Maskiner Billesholm ett samtal om att maskinen var borta.

Läs mer
Stiftelsen Lantbruksforskning får ny vd

Den första december tillträder livsmedelsagronomen Mathilda Hollertz som ny vd på Stiftelsen Lantbruksforskning.

Läs mer
#jordbruksbilden

Visa oss din gård och din verksamhet och få chansen att bli publicerad i Jordbruksaktuellt och på vår Instagram. Följ oss under namnet Jordbruksaktuellt och märk din bild med #jordbruksbilden.

Läs mer
McHale presenterar Fusion 4-serien

Vid årets världsmästerskap i plöjning på Irland presenterade och visade McHale upp sin nya serie av kombipressar. I den nya serien ingår tre kombipressar som alla utvecklats för användarvänlighet, förarkomfort och prestanda, menar McHale.

Läs mer
Så mycket av den totala förbrukningen produceras i Sverige

Enligt siffror från Jordbruksverket ökade de svenska marknadsandelarna för griskött förra året, medan andelen för bland annat ägg sjönk.

Läs mer
Att inte utveckla är att avveckla 

Krönika: Så var de två åren på agroteknikerutbildningen till ända. Jag har gått från att vara en person med ganska svagt självförtroende till en som numera vet att jag kan exakt det jag bestämmer mig för. Det är jag tacksam att utbildningen gett mig. Utöver det har jag lärt mig otroligt mycket, viktigast av allt är nog hur jag tar reda på det jag vill veta på ett bra sätt. 

 

Läs mer
Nativebanner - Syngenta Nordics A/S
Läs mer
Nativebanner - Syngenta Nordics A/S
Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste