Veckans nyheter

Först med svenska rädisor i stor skala

För andra året odlar bröderna Mattias och Jonas Sandberg på Plantahagens växtodling i Skåne rädisor åt Grönsaksmästarna. 

 

Läs mer
Liten stad stort helvete

Krönika: Det spanska uttrycket ”pueblo chico infierno grande” kommer från titeln på en mexikansk tv-serie från slutet av nittiotalet och betyder som rubriken lyder; liten stad stort helvete. På samma sätt som vissa svenska fraser är tänkvärda, kan man finna dessa även i andra språk. Rubriken lockar till eftertanke – hur påverkar vår omgivning oss, inte minst som kunder?

 

Läs mer
EU-kommissionen vill halvera användningen av växtskyddsmedel

Under torsdagen la EU-kommissionen fram ett nytt förslag om att halvera användningen av växtskyddsmedel i EU till 2030.

Läs mer
Odramatisk årsstämma för Sveriges Grisföretagare

Trots att branschen just nu går igenom ett sällan skådat stålbad så var stämningen på topp när Sveriges Grisföretagare (SGF) höll årsstämma i ett soligt Sunne den 20 juni. Ordförande Mattias Espert fick förnyat förtroende och Cissi Klasson valdes in i styrelsen. 

Läs mer
Rekordhöjning av betpriset

Betodlarna och Nordic sugar har gjort en ny överenskommelse, som bland annat innebär en rekordstor ökning av betpriset.

Läs mer
”Vi har lyckats få den känslan som vi vill skapa”

I högsommarvärmen, den 21 juni, var det återigen dags för Slätte gård att ta emot de intresserade lantbrukarna för att mingla med branschkollegor, utställare och lyssna på föredrag.

Läs mer
Minskning i antalet ekologiskt hållna djur

329 900 av Sveriges nötkreatur var ekologiskt hållna under 2021, vilket var något färre än 2021. För både får och lamm samt värphöns minskade antalet för tredje året i rad. 

Läs mer
Utbetalningsplan för nästa CAP

Vid årsskiftet träder nästa CAP-reform i kraft, och nu har Jordbruksverket och länsstyrelserna fastslagit den utbetalningsplan som kommer att gälla för perioden.

Läs mer
Minskade skördar för eko

Under 2021 uppgick skörden av spannmål som var godkänd för försäljning med ekologisk märkning till 310 200 ton. Det var 26 procent mindre än året innan. Man såg även en minskning för ärtor och matpotatis.

Läs mer
Låt inflationen amortera dina lönsamma investeringar

De flesta investeringar hade man velat göra i fjol. Nu när kostnaderna för det mesta stigit kraftigt kan det kännas lite bittert att behöva slanta upp. Men låt inte eftertankens kranka blekhet vara din affärsutvecklings-coach.

 

Läs mer
Ny utredning ska stärka svensk bioekonomi

I dag beslutade regeringen att tillsätta en ny utredning med målet att ta fram förslag till en strategi för en hållbar, konkurrenskraftig och växande svensk bioekonomi.

Läs mer
De kan bli Årets Klimatbonde

Nu presenterar Svenskt Sigill sex gårdar som har chansen att bli Årets Klimatbonde. Bland de nominerade finns bland annat både en grisbonde som slutat köpa sojafoder och en spannmålsbonde som satsar på kretsloppsfokus.

Läs mer
På ostfronten mycket nytt

Krönika: När jag åt på en restaurang i Stockholm för några år sedan presenterades det svenskt kött, med svenska grönsaker och en fin historia kring alla ingredienser. När vi kom till osten var den fransk med förklaringen att det inte fanns svensk ost av samma kvalitet att få tag i. Jag tolkade det som inget annat än en krigsförklaring mot de svenska gårdsmejerierna. En trendspaning är att den här attityden lyckligtvis verkar förändras hos restauranger från att servera ”äkta europeiska ostar” till lokala hantverksostar.

Läs mer
Få kontroll över din vattenkvalitet

Som en del i LRF-projektet ”Ökad konkurrenskraft i trädgårdsnäringen vid ­extremväder” kan man som grönsaksodlare gå gårdsnära kurser. En av dem handlar om vattenkvalitet och hålls av Jonas Jönsson som till vardags jobbar med grönsaksrådgivning på HIR Skåne och är en av sex rådgivnings­experter inom projektet.

 

Läs mer
En av Sveriges största musikfestivaler Lollapalooza satsar på svenskt kött

Festivalen Lollapalooza går av stapeln på Gärdet i Stockholm 1-3 juli där förutom musiken även maten står i fokus i år. Festivalbesökarna garanteras svenskt kött på det särskilda området ”Kullen” vilket är möjligt efter ett samarbete tillsammans med Sverige-märkningen och branschorganisationen Svenskt Kött.

Läs mer
Uppföljning av koloradoskalbagge drabbat fält

I juli förra året hittades larver av koloradoskalbaggen i en ekologisk potatisodling i Skåne. Nu ska ytterligare uppföljande kontroller göras.

Läs mer
Så vill partierna verka för jordbruket

Valet närmar sig med stormsteg. Söndagen den 11 september är det dags att göra sin röst hörd. Men hur ser riksdagspartierna på svenskt jordbruk och hur vill de att de gröna näringarna ska utvecklas framåt? Det får du reda på i Jordbruksaktuellts valenkät 2022!

Läs mer
Mjölkveckan 2022

Under veckan kommer man diskutera möjligheter och utmaningar för svensk mjölkproduktion, olika utvecklingsvägar och hur forskningen kan bidra till utvecklingen.

Läs mer
Vill minska oro med ökad kunskap

På ett år utförs drygt 3 000 djurskyddskontroller på nötkreatur i Sverige. Enligt Växa skapar kontrollerna ofta en oro hos lantbrukare, och för att minska oron har man tagit fram ett material med tips på hur man som djurhållare kan förbereda sig inför en kontroll. 

 

Läs mer
”Vi säljer smak”

I skånska Sjöbo ligger Eriksgården. Med en ­odlingsyta på 24 hektar och 200 ­odlingstunnlar är det ett av Sveriges största bärodlings­företag. Tidig och lång säsong, kvantitet men framför allt är det smaken som är det viktiga, menar Rickard Bergkvist.

 

Läs mer
Food power – mat och makt

Sällan har vi skådat en så massiv mediabevakning av världens livsmedelsproduktion som nu. Med kriget i Ukraina har fokus hamnat på tillgången av mat och den politiska vikten av att säkerställa den.

Läs mer
Prisnedgång för mjölk i höst

En inbromsning för efterfrågan på mjölkprodukter förväntas leda till sjunkande mjölkpris på världsmarknaden under hösten.

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste