Veckans nyheter

Flytgödselspridaren som övergett plåten

Finska Agronic sticker ut i produktbruset med sin nya flytgödselspridare – FG-serien.

 

Läs mer
Ny metod tar till vara på mer av skörden

Svinn eller en till skörd? En ny metod för grönsaksodlare utvecklad av forskare i USA kan öka skörden med upp till 20 procent.

 

Läs mer
Vår bransch behöver ett marknadslyft och en positiv säljångest

Krönika: Konsumenten köper inte svenskt och lokalproducerat av barmhärtighetsskäl, man köper det för att man förstår och gillar det. Men, kostar det mycket mer, då är det inte så säkert att den svenska varan åker ner i korgen ändå. Trots att man kanske har råd. Det läggs mycket mindre pengar på mat idag än för 50 år sedan. Här kommer behovet av försäljning, förhandlingsförmåga och ett generellt marknadslyft i branschen in.

Läs mer
Vad händer med lånesatsningen till unga lantbrukare?

I våras gick EU-kommissionen och Europeiska investeringsbanken (EIB) ut med ett låne­paket på en miljard euro till unga jordbrukare. Jordbruksaktuellt har pratat med tre banker om hur lånesatsningen har gått i Sverige.

 

Läs mer
Lyckat Agritechnica i Hannover

När Agritechnica, jättemässan för jordbruksteknik och växtodling, ikväll lördag stängde efter sex dagars mässa kunde arrangören DLG summera besöksantalet till 450 000. 

Läs mer
Förprövningens vara eller inte vara

Alnarps Grisdag hade val av inhysningssystem som tema och en av punkterna på agendan var huruvida förprövningen är nödvändig och uppfyller ett gott syfte eller om den mest är onödig, kostsam och krånglig.

 

Läs mer
Mjölk och ost på rumänska

På gården De la Ferma i rumänska Transylvanien har framgångsrik förening av gamla traditioner med moderna produktionsmetoder gjort det egna ostmejeriets ostar till en försäljningssuccé.

 

Läs mer
Morgondagens traktor från Steyr

På Agritechnica presenterades nya Steyr-konceptet som innehåller lösningar för framtidens traktorer.

Läs mer
Hannover fylldes av teknikentusiaster

Hade du inte möjlighet att närvara på Agritechnica får du här ett smakprov av vad som fanns att uppleva på världens största mässa för lantbruksteknik.

Läs mer
Rester från åkern blir fiskfoder

Hållbart och cirkulärt fiskfoder med hjälp av insekter ska leda till minskad belastning på havens fiskbestånd, detta i ett nytt projekt av Axfoundation och SLU. 

 

Läs mer
Dags att ta livsmedels­beredskapen på allvar

Krönika: Mitt intresse för historia har gett mig insikt för hur viktigt det är med inhemsk matproduktion som även någotsånär skall fungera vid en kris eller ett krig. Dagens “just in time”-tänk vad gäller livsmedel kommer aldrig fungera om någonting störs i kedjan från jord till bord. 

Läs mer
En krångellista för livsmedelsstrategin

Under årets SM i mathantverk och Saerimner möttes Jordbruksverket, Miljö- och jordbruksutskottet och Eldrimner för att diskutera mathantverkets plats i livsmedelsstrategin. Jordbruksaktuellt har pratat med Christina Nordin, Bodil Cornell och Kristina Yngwe.

Läs mer
Ny stor satsning hos SydGrönt

Det blir både en ny fabrik med rotfruktstvätteri och flera nya klimatstyrda långtidslager när SydGrönt tar nästa steg i satsningen på Foodhills i Bjuv.

 

Läs mer
Mindre mikroplaster med bionedbrytbar marktäckningsduk

Marktäckningsduk gjord av bionedbrytbar plast ska minska tidskrävande plastinsamling på åkern och reducera mikroplaster i jorden.

 

Läs mer
Fyra sorters chark från Bjärhus Gårdsbutik

SM i mathantverk: Hos Bjärhus Gårdsbutik förädlas både grönsaker och kött som säljs i butiken och den egna restaurangen. På SM tävlade man bland annat med en leverkorv från gårdens egna lamm. 

 

Läs mer
Lamm från Bitterna till årets SM

SM i mathantverk: För Ulf Engström på Backagården är det mathantverk för hela slanten. När årets SM i mathantverk ägde rum var han med och tävlade med två av gårdens produkter på lamm. 

 

Läs mer
Flarkenkorv och rullande gårdsbutik

SM i mathantverk: Från Edgården och Grisbilen var Anniqa E Nygård och Benjamin Edström med och tävlade för fjärde gången i årets SM för att få bedömningar på sina produkter.

 

Läs mer
Prisad ostkaka från Berga Gård

SM i mathantverk: Från Berga Gård, i Fjugesta utanför Örebro, kommer Karolina och Lisa Schneider som var med och tävlade med ostkaka och glass tillverkade av ägg från den egna gården.

 

Läs mer
Branschdagar gris 2020
Läs mer
Ny instegsmodell från Trimble

En fortsatt satsning på android-baserade pekskärmar ger kostnadseffektiva lösningar för autostyrning.

Läs mer
Mathantverkets plats i livsmedelsstrategin

En krångellista, ny handlingsplan och vikten av ett nationellt centrum för mathantverket, det diskuterades när Saerimner och SM i mathantverk invigdes i mitten av oktober på Högbo Bruk. 

 

Läs mer
Willys lyfter Axfoods resultat

Axfoods resultat för tredje kvartalet är 57 miljoner kronor bättre än förra året. Ökad försäljning i Willysbutikerna lyftyer hela koncernen.

 

Läs mer
Vinnarna i Machine of the Year 2020

På agritechnica presenterades vinnarna i de olika kategorierna för Machine of the Year 2020. Här är hela listan med pristagare.

Läs mer

Senaste

Vår bransch behöver ett marknadslyft och en positiv säljångest

Krönika: Konsumenten köper inte svenskt och lokalproducerat av barmhärtighetsskäl, man köper det för att man förstår och gillar det. Men, kostar det mycket mer, då är det inte så säkert att den svenska varan åker ner i korgen ändå. Trots att man kanske har råd. Det läggs mycket mindre pengar på mat idag än för 50 år sedan. Här kommer behovet av försäljning, förhandlingsförmåga och ett generellt marknadslyft i branschen in.

Kommentera