Veckans nyheter

Isbränna - risk för ett ekonomiskt bakslag

Den milda vintern kan ställa till problem på flera håll i norra Sverige. Långt liggande istäcken utgör en risk för att fält kan behöva läggas om och i värsta fall leda till foderbrist.

Läs mer
Störst effekt på lättare jordar

Alvluckring används för att bearbeta packningar i marken, och öka rötternas tillgång på näring, vatten och syre. Intresset för bearbetningsmetoden går i vågor, och just nu märks ett ökat intresse. 

 

Läs mer
15 miljoner till hållbar fiskodling

Forsknings- och utvecklingsprojektet AkvaCirkulär tilldelas 15 miljoner kronor från Familjen Kamprads stiftelse för fortsatt utveckling av hållbar fiskodling. 

 

Läs mer
MaskinExpo 2021

Stor utomhusmässa för entreprenadmaskiner med tillbehör, vägunderhåll, park och grönytemaskiner, verktyg mm.

Läs mer
Lära längs vägen

Det ser inte mycket ut för välden nu – men vänta bara! Flera hundra parceller ligger i startgroparna, de flesta bruna och anonyma, andra med höstsådda grödor som börjar ta ny fart. Det här är den första av tre artiklar som följer demoodlingarna på Borgeby Fältdagar – ett mångfacetterat lantbruk i miniatyr. Slutprodukten ses i slutet på juni, men längs vägen finns så mycket mer att lära. 

 

Läs mer
På Källsprångs gård växer både kål och idéer

I Åsbro, södra Närke, driver Maria och Anders Östlund Källsprångs gård sedan trettio år tillbaka utifrån ramverket ekologiskt och närodlat. Här skördas 1 000 ton grönsaker varje år till butik och förädling. 

 

Läs mer
Förbjuder sammankomster med fler än 50 personer

Under fredagens pressträff meddelade statsminister Stefan Löfven att alla sammankomster med fler än 50 personer förbjuds.

Läs mer
Dags att söka till höstens utbildningar

Snart är det dags att söka vidareutbildning inom de gröna näringarna. Jordbruksaktuellt har här listat några nya utbildningar och några utbildningar som du kanske inte visste fanns. 

Läs mer
Ny tävling ska lyfta värdet av friska odlingsjordar

För att göra en insats för att rädda oersättliga odlingsjordar drar LRF och SLU RådNu tillsammans igång tävlingen SM i nedbrytning. 

 

Läs mer
Jordbearbeta med nyheter från Väderstad

Vårbruket 2020 är i startgroparna, och hos Väderstad hittas flera nya tillskott till säsongen. Bland annat en ny harv, en ny djupgående spets och en större CrossCutter Disc. 

 

Läs mer
Gård i västra Polen drabbad av ASF

Under vintern blev afrikansk svinpest (ASF) på vildsvin i västra Polen ett faktum. Nu bekräftar polska myndigheter att viruset även påvisats i en tamgrisbesättning i regionen. 

Läs mer
Regeringens stöd till svenska småföretag

Regeringen presenterar ytterligare åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet, efter en överenskommelse med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Läs mer
Nytt i sortimentet hos Case IH

Case IH introducerar en ny serie med Quadtrac- och Steigertraktorer som kommer bli tillgängliga på den europeiska marknaden under andra halvan av året.

 

Läs mer
”För tidigt att ropa faran över”

Jordbruksaktuellt skrev i förra numret om de åtgärder som utförts för att minska förekomsten av rotgallnematoderna Meloidogyne chitwoodi och Meloidogyne fallax i drabbade områden. Men trots att åtgärderna varit lyckade kan det vara riskabelt att anta att riskerna är över. 

 

Läs mer
Bästa branschen!

Krönika: Enskilda näringsidkare som bedriver jordbruk, skogsbruk eller fiske tillhör den bransch som har högst överlevnadsgrad bland nystartade företag. Detta konstaterar Tillväxtanalys, myndigheten som har regeringens uppdrag att analysera och utvärdera svensk tillväxtpolitik, i sin rapport ”Uppföljning av 2014 års nystartade företag – tre år efter start” som kom i slutet av ­januari.

Läs mer
Lidl uppmanar svenska bönder att höra av sig

I ett försök att hjälpa den svenska livsmedelsbranschen och går nu Lidl Sverige ut och uppmanar svenska bönder att höra av sig för att få till nya samarbeten för att klara utmaningarna som kommer av corona.

Läs mer
Uppåt för mjölkpriset

Arlas a contopris för både konventionell och ekologisk mjölk höjs i april med 2,58 öre per kilo.  

Läs mer
Personalpool för livsmedelsnäringen

Livsmedelsakademin startar personalpool för att rekrytera in permitterad och friställd personal från andra industrier till livsmedelsnäringen, där det finns ett stort personalbehov.

Läs mer
Mat-och vingård satt i konkurs

På sin hemsida meddelar Flädie mat- och vingård att verksamheten upphör den 31 mars på grund av den rådande situationen med corona.

Läs mer
Sorterna att odla i norr

Ett nordligare klimat kräver sina sorter. Nu publicerar Hushållningssällskapet en ny lista med sorter som föreslås för grönsaksodling i norra Sverige. 

 

Läs mer
Kortsiktiga krafttag, långsiktiga… ?

Sällan har det varit så ledsamt att få rätt. När jag den tredje mars skrev förra ledaren förutsåg jag en storm i antågande, men inte kunde jag föreställa mig denna tromb.

Läs mer
Corona tvingar Paradiset i konkurs

Som ett resultat av corona-pandemin har matvarukedjan Paradiset i Stockholm nu satts i konkurs. Företagets grundare och vd Johannes Cullberg ser ingen möjlighet att finansiera verksamheten framåt.

Läs mer
64 miljoner till forskning om hållbara livsmedelssystem

Ett nytt forskningsprogram med fokus på ett hållbart och resilient livsmedelssystem har beviljats 64 miljoner kronor. Med mål uppsatta till 2030 och 2045 ska nya strategier utvecklas av ett brett forskarteam.

Läs mer
Fossilindustrin står för betydligt högre metanutsläpp än tidigare beräknat

Ny studie visar att fossil­industrins utsläpp av den kraftiga växthus­gasen metan är betydligt större än vad som tidigare uppskattats. 

 

Läs mer
Råvara till handsprit från Lantmännen Reppe

Stor brist på handsprit i Sverige gör att Lantmännen Reppe i Lidköping, som producerar vodka, nu planerar att öka sin produktion för att bistå med råvara till produktionen av handsprit.

Läs mer
Nativebanner - Syngenta Nordics A/S

Vill man som lantbrukare komma åt den prispremie som maltkorn ger, gäller det att ha höga kvalitetsambitioner vid varje odlingsinsats från sådd till skörd – och även därefter. Noggrannhet med både odling och lagring är nyckeln till framgång och lönsamhet i maltkornsodling!

Lantbrukaren Ebbe Persson är en av många lantbrukare som har maltkorn på ca 25 % av gårdens areal. Väl medveten om att det är kvaliteten som avgör slutpriset, har han fullt fokus på att värna om den hela säsongen. Laureate från Syngenta som Ebbe odlar, heter den nya maltkornssorten som har alla möjligheter att bli maltkornsodlares favorit.

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste