Veckans nyheter

Dags att prata mer – inte mindre

Krönika: För över ett år sedan skrev jag min första krönika här i Jordbruksaktuellt. Den behandlade på ett kritiskt sätt jämställdhetsfrågor inom jordbrukssektorn och avslutades på en positiv not med förhoppning och stor förväntan på min egen generations förnyade synsätt som skulle göra oss sällskap i klivet ut i arbetslivet. Ett år senare tvingas jag påbörja terminens sista krönika i ett dystrare manér. 

Läs mer
Effektivare odling med stöd av Freja

På Borgeby 2018 träffade Jordbruksaktuellt Isak Nielsen, vd och grundare av företaget AgriOpt, för första gången. Då var företaget i start-up fasen och mitt i utvecklingen av en prototyp. Nu har de precis lanserat första versionen av deras digi­tala assistent Freja på marknaden.

 

Läs mer
På rätt plats i rätt tid

En ökad kontroll med hjälp av satellitbilder kan innebära minskad miljöpåverkan och sparade pengar. På en fältträff i Bjuråker i östra Hälsingland stod precisionsodling på schemat. 

 

Läs mer
Vill se enklare och kraftfullare landsbygdsprogram

Jordbruksverket har lämnat ett förslag till regeringen om ny utformning av landsbygdsprogrammet 2021–2022. Målbilden i förslaget är ett smalare och kraftfullare landsbygdsprogram, med fokus på jordbruket och hållbar matproduktion och tydliga prioriteringar av miljö- och djurväldfärdsersättningar. 

Läs mer
Koll på regelverket med Miljöhusesyn

Många är de regler och föreskrifter som lantbrukare har att följa. Verktyget Miljöhusesyn kan vara en god hjälp på traven för att få koll på läget. 

 

Läs mer
Tysk minister vill införa djurvälfärdsskatt

Tysklands livsmedels och jordbruksminister, Julia Klöckner, vill inför en djurvälfärdsskatt på kött. Kött ska inte få säljas till underpris i Tyskland.

 

Läs mer
Nytt projekt för ökad säkerhet

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, söker nu deltagare till ett nytt forskningsprojekt med målsättning att utveckla och få fler att använda skyddsanordningar på fyrhjulingar. Målet är att minska antalet personskador och dödsfall kopplade till fyrhjulingsolyckor.

Läs mer
Låg kunskap om fossilfri el

En ny undersökning visar att varannan småföretagare i Sverige har koll på vad fossilfri el innebär, och knappt var tredje har ett fossilfritt elavtal idag.

Läs mer
Nya regler för tyska slakterier

Coronautbrott bland utländsk arbetskraft som tvingade tyska slakterier att tillfälligt stänga har fått den tyska regeringen att ändra lagstiftningen. Från 2021 förbjuds bemanningsföretag på tyska slakterier.

 

Läs mer
EU sänker skördeprognos

EU-kommissionen sänker återigen sin prognos för veteproduktionen inom unionen. Även produktionsprognosen för raps sänks medan majs höjs.

 

Läs mer
Nu går vi in i skördemarknaden

Tröskorna har börjat att rulla i spannmålsfälten på norra halvklotet, skörd 2020 har inletts. I samband med att vi går över till notering för den nya skörden sker en del justeringar.

 

Läs mer
Stryp blodflödet

Vi i jordbruket är GP, Göteborgs-Posten, ett stort tack skyldiga. Genom en fin granskning av djurrättsaktivismen har de satt ljuset på den helt orimliga möjlighet det svenska samhället ger en liten klick livsstilskriminella, att förstöra livet för hederliga företagare och deras anhöriga.

Läs mer
Ny generation tallriksredskap från Horsch

Horsch har presenterat en helt ny generation Joker RT på svenska marknaden, ett bogserat tallriksredskap med arbetsbredd på fem, sex eller åtta meter.

Läs mer
Ny strängläggare från Krone

Krone presenterar nya strängläggaren Swadro TC 1250 med fyra rotorer och fokus på enkelhet och användarbarhet.

Läs mer
Framtidstro hos ekologiska lantbrukare

Enligt Ekologiska Lantbruksbarometern 2020 planerar 37 procent av de tillfrågade ekologiska lantbrukarna att göra betydande investeringar de kommande tre åren. Många satsar även på försäljning direkt till konsument.  

Läs mer
Handbok för blivande fårägare

Länsstyrelsen på Gotland har tagit fram en ny handbok för blivande fårägare. Boken riktar sig till nybörjare och innehåller tips och råd och vad som är viktigt att veta när man beslutat sig för att skaffa får.  

Läs mer
Stordragaren fick ner harven på djupet

1700 hektar växtodling krävde en stordragare. När danska lantbruksföretaget Agrifos hade tagit sin nya Claas Xerion i bruk kunde de plötsligt börja utnyttja sin djupharv fullt ut.

Läs mer
Privat, Företag och Lantbruk – Varför då?

Krönika: Som lantbrukare är vi vana vid att våra rådgivare på banken har samma eller liknande bakgrund som vi själva. De har utbildning inom vårt område och följer branschen, marknaden och utvecklingen på samma sätt som vi. Att ha rådgivare med den kompentensen är något som vi kan dra stor nytta av och använda för att utveckla våra företag. Andra typer av företag, som exempelvis elektriker, frisörer och klädbutiker, har inte samma förmån att deras rådgivare har samma specifika kompetens.

 

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste