Veckans nyheter

Inget år är det andra likt

Krönika: Som växtodlare behöver man gärna kunna mycket om växternas egenskaper och ha så kallade gröna fingrar. Om man dessutom har ett intresse för natur och väder så är det ingen nackdel. 

Läs mer
Motorrengöring förebygger dyra driftsstörningar

Genom att reagera med kolet i soten gör den ren motorns förbränningsrum. Nu satsar allt fler verkstäder på motorrengöring med hjälp av vätgas.

 

Läs mer
Traktorförsäljningen i USA ökar

Den årliga försäljningen av traktorer i USA ökar något. Trots en nedgång under juli 2019 jämfört med samma månad 2018 är det uppåt för den årliga försäljningen.

 

Läs mer
Teleskoplastare med traktordetaljer

Case IH Farmlift har många bra detaljer när det gäller komfort, detaljer som man annars bara hittar hos traktorer. Däremot kunde maskinerna ha varit utrustade med lite mer automatik enligt de danska maskintestarna i PowerGear.

 

Läs mer
”Maskinstationer är en viktig kugge i dagens lantbruk”

Roger Paulsson driver en maskinstation i Örmatofta utanför Kristianstad. Han har varit med under de senaste decenniernas utveckling av lantbruket och ser både gott och ont med rationaliseringen. – Jag hade inte startat upp en sådan här verksamhet om jag hade varit 25 år idag. Det handlar om för stora kapital och kapital ska man ha respekt för, säger han.

 

Läs mer
Läget på Öland är allvarligt

Skördarna ser fina ut runtom i landet och det ser ut att bli ett bra år vad gäller grovfoder. Men på Öland är betesmarkerna och vallarna brunbrända och situationen är i nivå med torkan ifjol. Länsstyrelsen i Kalmar meddelar att ”det finns ingen buffert kvar för i år”.

Läs mer
Gråärt och åkerböna på Årets Kock

Att lyfta lokala livsmedelsproducenter med innovativa livsmedel och mäta smakupplevelsen, det är målet när kockelever bjuder besökare på Årets Kock på gråärt och åkerböna.

Läs mer
Lantmännen och Yara satsar på fossilfritt

Tillsammans startar Lantmännen och Yara upp ett nytt pilotprojekt med målet att skapa världens första fossilfria livsmedelskedja. Målet med det nya samarbetet är att minska klimatpåverkan och kunna erbjuda mer hållbara livsmedel.

Läs mer
Ny studie om dikornas vinterutfodring

Nya forskningsresultat från SLU visar att det behövs alternativ till sent skördat vallfoder för att dikornas konsumtion och hull ska hållas nere.

 

Läs mer
Norsk robot ska underlätta slåttern

En liten smidig självgående robot tror norska forskare kan hjälpa landets lantbrukare att få in höet mellan regnskurarna.

 

Läs mer
Nya namn i toppen på Areal

Mats Bygge är ny vd på Areal. Samtidigt övertas posten som styrelseordförande av Henrik Malmborg. 

 

Läs mer
Skördens demoner

Krönika: Fredag mitt i skörden, tröskorna rullar för fullt efter många regndagar. Det går bra, vetet står upp och håller 15,5 procent vatten. Äntligen uppehåll så du kan komma ikapp. Då händer det. Ett missljud, som du ignorerar någon minut, sedan stannar tröskan. Haveriet är större än att du kan laga det själv, och det är redan helg på verkstäderna. Och värst av allt – grannarna fortsätter tröska!

Läs mer
Det ser ljust ut för rapsen

En god skörd, bra efterfrågan och ljusa framtidsutsikter. Den svenska rapsodlingen mår bra, och har möjligheter att växa ytterligare.

 

Läs mer
Claas och Horsch på demoturné

Under september och början på oktober ger sig Swedish Agro Machinery ut på turné för att visa upp sina två premiumvarumärken Claas och Horsch.

Läs mer
Lönsamt Lantbruk - på nästa års Borgeby

Borgeby Fältdagar vill lyfta lantbrukets lönsamhet som blir nästa års tema. ”Det ska vara roligt att prata pengar”, menar arrangörerna bakom mässan.

Läs mer
Stockholm - hela Sveriges matmarknad

Själv­försörjnings­graden i Stockholms län är låg. Länsstyrelsen i Stockholm, Region Stockholm och LRF Mälardalen vill ändra på saken och lanserar nu därför en regional livsmedelsstrategi.

 

Läs mer
Stabil mejerimarknad gynnar Arla Foods

2019 började bra för Arla Foods. Verksamheten levererade kooperativets högsta Arlaintjäning på tre år, förbättrade lönsamheten och redovisar fortsatt tillväxt. Förutom inom dagligvaruhandeln i Europa där man tappar intäkter.

 

Läs mer
Våra goda kommunikatörer visar vägen

Det är så härligt att lyssna till folk som står upp för sin åsikt, som påläst argumenterar för sin ståndpunkt även när den inte är den stora massans övertygelse. Vi har såna personer i svenskt jordbruk.  

Läs mer
Här är ersättaren till ikoniska Land Rover

Den lanserades efter andra världskriget och tillverkades fram till 2015. Nu kommer generation II – som utlovar samma fina terrängegenskaper, i ett toppmodernt skal.

Läs mer
ASF bekräftat i Filippinerna

I ett par veckors tid har Filippinerna väntat på de provsvar som skulle visa om landet har afrikansk svinpest (ASF) eller inte. Nu står det klart; en del av proverna är positiva. 

Läs mer
Nominera till priset Årets Mjölkbonde

För att uppmärksamma drivna och duktiga mjölkproducenter delar Växa Sverige och LRF Konsult ut priset Årets Mjölkbonde, och nu är det dags att nominera kandidater till 2020.

Läs mer
Håll koll på remmarna, Volvoägare!

Äger du en Volvo med märkets egentillverkade dieselmotorer under huven finns det två skäl att göra en extra koll av skicket och servicestatus hos både drivrem och kamrem. Vi förklarar varför.

 

Läs mer
35-årig tröska still going strong

Uttrycket ”gammal är äldst” torde vara träffande för den danska lantbrukaren Kurt Vestergårds dansktillverkade tröska – en Dronningborg D1900 - som precis jobbat ännu en skördesäsong.

 

Läs mer
Tänkbara effekter av ett glyfosatförbud kartlagda

Glyfosat är världens mest använda växtskyddsmedel och i Sverige står glyfosat för en tredjedel av mängden aktiv substans som säljs. Jordbruksverket har undersökt vad ett glyfosatförbud kan innebära för den svenska lantbruksbranschen.

 

Läs mer

Senaste