Veckans nyheter

Försök behålla en del av bufferten i din verksamhet

Även under 2023 väntas fluktuerande priser. Det menar Joakim Larsson, segmentsansvarig för gröna näringar inom SEB. Han tipsar om vad företagen kan göra för att säkra sin lönsamhet. 

 

Läs mer
Välbesökt skogsdag i Grästorp

Kombinationen av vackert vinterväder, Grästorps järnhandel och Axima fick intresserade besökare att flockas till Grästorp.

Läs mer
”Man måste lära sig att förstå att det jag inte kan påverka, det kan jag inte påverka”

På Bjelkesta gård utanför Örsundsbro driver Tina Rudolphson tillsammans med sin man Olav Forsman lantbruksföretag med fokus på växtodling. Genom att rensa sitt eget utsäde och binda räntor och elavtal känner de sig mindre såbara när omvärlden är lite svajig. 

 

Läs mer
Över 100 miljarder utlånade

Landshypotek Bank växer med ökad utlåning till både lantbruk och villaägare. Den totala utlånade volymen är nu uppe i över 100 miljarder kronor. En kraftig ökning för räntenettot lyfter även bankens rörelseresultat rejält.  

Läs mer
Drygt 7,5 miljoner kronor till utvecklingsprojekt för en bättre miljö

Jordbruksverket utlyser 6,5 miljoner kronor till tillämpade utvecklingsprojekt (FOU-projekt) inom jordbruks- och trädgårdsnäringen för miljöförbättrande åtgärder. Drygt en miljon ges också till nya ettåriga FOU-projekt inom ekologisk produktion. 

Läs mer
Stabilt för svensk jordbruksproduktion

Regeringen har gett Jordbruksverket uppdraget att varje månad under 2023 ge en lägesbild för hur svensk jordbruksproduktion och lönsamhet utvecklas. I en första lägesrapport för januari visar det svenska lantbruket stabilitet, trots det oroliga världsläget. 

Läs mer
Weidemanns pristagare lastar 100 procent fossilfritt

Det var under Elmia mässan i höstas som Weidemann visade upp sitt senaste tillskott inom elektrifierade minilastare, Weidemann 1190e. Denna 100 procent eldrivna lastare skulle senare även komma att ta hem förstapris i Farm Machine 2023 i kategorin ”Handling” för sin komfort, smidighet och energieffektivitet.

 

Läs mer
Nya partiledaren välkomnas inte av alla

Under en extrainsatt partistämma på torsdagen röstade Centerpartiet fram sin nya partiledare. Men redan på stämman möttes valet av den nya partiledaren Muharrem Demirok av intern kritik. 

Läs mer
Rätt utsäde ger de bästa förutsättningarna

Det är alltid en bra idé att köpa certifierat utsäde och att säkerställa att det finns tillgång till den sort man vill ha, speciellt om det gäller en specifik sort.  – Bra utsäde är grunden till en bra etablering och en lönsam odling, säger Maria Norén, marknadschef för utsäde och frö hos Lantmännen.

 

Läs mer
Säkerställ dina sorter

Hos Varaslättens Lagerhus känner man sig trygg med att kunna leverera utsäde till alla kunder, och i området uppehåller grynhavre sin dominerande ställning inför våren. Det berättar Karl Delin, vd för Varaslättens Lagerhus.

 

Läs mer
Statistik - Massey Ferguson startar året på topp

Det blev en röd start på året då Massey Ferguson hamnade högst upp på listan av inregistrerade traktorer. Av de totalt 107 traktorerna kom 24 från tillverkaren.

Läs mer
Nedåtgående försäljningsutveckling för ekologisk mat 

Under fjärde kvartalet 2022 minskade försäljningen av ekologisk mat i dagligvaruhandeln med 4,9 procent. Enligt intresseföreningen Ekologiska Lantbrukarna innebär en minskad andel ekologist i handeln en försämring för Sveriges krisberedskap, samt ett ökat hot mot den biologiska mångfalden.  

Läs mer
Få valde att bygga nytt 2022

Under 2022 var det få lantbrukare som valde att investera i en ny stallbyggnad eller göra en ombyggnation. Det visar ny statistik från Jordbruksverket gällande länsstyrelsernas förprövningar av djurstallar.

Läs mer
Bala Agri fyller 40 år

Under 2023 firar Bala Agri 40 år som tillverkande företag i Sverige. I mer än fyra decennier har de tillverkat bland annat vagnar av olika slag, vedmaskiner, produkter för djur & balhantering och nu även Vretens skogsvagnar och vägsladdar.

Läs mer
Hushållningssällskapet instiftar nytt ungdomsstipendium i norr

För att möta framtidens kunskapsbehov i norr och få fler unga att vilja utbilda sig inom de gröna näringarna instiftar nu Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten ett nytt ungdomsstipendium.

Läs mer
Lägesbild över energiförsörjningen

Med anledning av kriget i Ukraina släpper Energimyndigheten kontinuerligt lägesrapporter över energiförsörjningen. I den senaste rapporten som släpptes 31 januari bedöms den svenska energiförsörjningen i nuläget som ansträngd, men stabil.  

Läs mer
Det går inte att fatta fel beslut

Krönika: Brukar du tänka att det här beslutet är det optimala och sedan göra tvärtom? Nej, jag tänkte väl det. Vardagen består av många val och beslut som ska tas. En del sker medvetet och andra utan att du reflekterar över det. Vissa beslut kräver mer underlag än andra och en del går att fatta på den sköna magkänslan. Det senare behöver inte vara fel baserat på dina värderingar, men är inte optimalt i alla lägen.

 

Läs mer
”Vetenskapliga ostar” av mjölk från SLU:s försöksgård

På SLU:s försöksgård Röbäcksdalen i Umeå har Norrmejerier tillsammans med SLU producerat ”vetenskapliga ostar” av typen Västerbottenost. Målet med studien har varit att undersöka om bakterierna som finns i gräs överförs via grovfodret till mjölken och den resulterade osten.

Läs mer
Provokativt prioritera giftigare mat

Regeringen vill redan nu, i preventivt syfte, göra det möjligt att i kristid slopa gränsvärden för bekämpningsmedelsrester i livsmedel. Detta överraskande pressmeddelande överrumplade.

 

Läs mer
Lantmännen förvärvar verksamhet i Skåne

Lantmännen har tecknat avtal om att förvärva AB Hjalmar Möllers lantbruksverksamhet, och inväntar nu godkännande från Konkurrensverket. Planen är att Lantmännen även kommer arrendera den tillhörande spannmålsplattan.

Läs mer
Värphöns i Blekinge drabbade av newcastlesjuka

Utbrott av newcastlesjuka har konstaterats på en gård med 5 000 värphöns i Ronnebytrakten, Blekinge. För att undvika smittspridning har Jordbruksverket infört restriktioner i området.

Läs mer
Arla sänker mjölkpriset för andra gången i år

Minus 31,2 öre per kilo mjölk, så mycket sänks priset i februari som Arla bönderna får betalt för sin mjölk. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk. 

Läs mer
Prisas för sin satsning på gotländska chips

Redan på gymnasiet fick Oliver Lundberg från Gotland upp ögonen för chipstillverkning, och 2018 drog startade han tillsammans med sin syster Emelie upp Gotlandschips. I år tilldelas han Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling för sin satsning.

Läs mer
Danish Crown bantar sin organisation

De danska grisföretagarna har under en längre tid varit frustrerade över en avräkning som släpat efter, jämfört med många andra länders. Därför genomför marknadsledaren Danish Crown nu en omorganisation, som förväntas kosta 150 medarbetare jobbet. 

Läs mer
Uppdaterat EU-initiativ för bevarandet av pollinatörer

EU-kommissionen har presenterat initiativet ”En ny giv för pollinatörer”. Syftet med det reviderade initiativet är enligt EU-kommissionen att vända minskningen av antalet pollinatörer. 

Läs mer
Medborgarinitiativ vill se utfasning av kemiska växtskyddsmedel

2019 startades medborgarinitiativet ”Save the Bees and Farmers”, som bland annat vill se en utfasning av kemiska växtskyddsmedel. I oktober 2022 hade över en miljon underskrifter samlats in och nu har frågan lyfts i Europaparlamentet. 

Läs mer
Sju miljoner färre grisar

Den tyska grisproduktionen fortsätter att minska. Under de sista tio åren har den krympt med en fjärdedel.

Läs mer
Nativebanner - Furab

Båghall AB, ett dotterbolag till FURAB, är ett nystartat företag som tillverkar flyttbara och flexibla båghallar. Båghallarna tillverkas i hållbart svenskt stål och har en unik form som gör att varje kvadratmeter utnyttjas maximalt. Intresset från kunder är redan stort och företaget har fått en flygande start. − Vi har upplevt de här första månaderna väldigt positivt, vi är nästan lite överrumplade faktiskt, säger VD Marcus Furusköld.

Läs mer
Nativebanner - Svenska Foder AB

Spannmålsmarknaden lever sitt eget liv, med egna känslor och egna viljor. Agera följaktligen. Svenska Foders råd till dig som är spannmålsodlare är att teckna en del av din kommande volym för att vara med på tåget och inte tappa tid – och gör det redan idag och få ett kontraktstillägg.

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste