Veckans nyheter

Ökning av maskin- och traktorstölder

Fler maskiner och traktorer efterlyses och mer än hälften kommer inte tillbaka. Fjolåret toppade statistiken gällande stölder både på entreprenad- och lantbrukssidan.

Läs mer
Utfasningen av fossila bränslen kräver statligt stöd

I dag presenterar Lantbrukarnas riksförbund ett nytt hållbarhetsprogram för att öka sin klimatnytta. I programmet ingår det att fasa ut användningen av fossila bränslen fram till år 2030.

Läs mer
Föreslår billigare bilkörning på landsbygden

Det borde bli billigare att köra bil på landsbygden och dyrare i städerna. Det föreslår bland annat IVL Svenska Miljöinstitutet och Chalmers i en ny forskningsrapport.

Läs mer
Pilotanläggning i Umeå vinnare i klimattävling

Startupbolaget Harvest Umeå har vunnit första pris i Uminova Innovations stora klimattävling Energy Solution Challenge och får möjligheten att fortsätta utveckla sin affärsidé.

 

Läs mer
Vad händer i lantbrukssverige under året?

Har du tips på mässor, lantbruksdagar, kurser eller andra event inom de gröna näringarna som du tycker att vi borde ha koll på? Skicka in ditt tips via vår hemsida eller mejla till redaktion@ja.se.

Läs mer
Stor minskning av svenskt matsvinn

Under 2019 minskade matsvinnet med 5047 ton. Mycket beroende på att svenska folket valde att handla mat som annars hade slängts. Det skriver Matsmart i ett pressmeddelande. 

 

Läs mer
Vi behöver vara grå för att det ska bli grönt

Krönika: Ett intressant decennium som slutar med att allt för många av oss både privatpersoner och företag försöker tvätta den smutsiga buken med grönt.

Läs mer
Elever lär sig om lantbruk med Farmer Time

Projektet Facetime a Farmer har blivit Farmer Time, och med över 40 anknutna lantbrukare får drygt 900 elever lära känna en lantbrukare och följa med i arbete på gårdar runt om i Sverige. 

 

Läs mer
Omfattande logistik bakom betornas väg till bruket

Årets betkampanj går mot ett lyckat resultat. Betfrakt i Samverkan NV AB är ett av flera företag som sköter rensning, lastning och transport till landets enda sockerbruk i Örtofta. Att logistiken fungerar smidigt är avgörande när en rekordstor skörd från deras område ska hanteras.

 

Läs mer
Hallå där Olle Ryegård, som arrangerar Ekogalan 2020

Den 30 januari är det dags för årets upplaga av ekogalan som hålls på Grand Hotel i Stockholm.

Läs mer
Final för första treåriga hovslagarutbildningen

Hovslagarutbildningen vid Biologiska Yrkeshögskolan i Skara blev 2017 treårig, och nu har de första eleverna med det nya upplägget examinerats.

Läs mer
Lokalproducerade matkassar från Sjuhärad

Yonni Viel driver Lokalt från Sjuhärad, ett företag där han via sin e-handel säljer lokalproducerade livsmedel och levererar till konsumenter.  Allt för att göra det lättare för fler att äta närproducerat. 

 

Läs mer
Arbetet för bevarandet av svenska kulturväxter trappas upp

Programmet för odlad mångfald – så heter den nationella satsning med en ny strategi för att bevara våra växt­genetiska resurser. Förslaget till programmets innehåll kommer från Jordbruksverket och gäller för åren 2021–2025. 

 

Läs mer
Här är enda laddhybrid-suven med el-dieseldrift

Mercedes har nyligen lanserat laddhybridversioner till två av sina suvar, varav en är i princip marknadens enda suv där elmotorn jobbar tillsammans med en dieselmotor.

Läs mer
Höjda krav från John Deere upprör återförsäljare i Europa

John Deere höjer försäljningskraven på sina återförsäljare. Många återförsäljare i både Europa och USA kommer tvingas sluta med märket, spår flera branschmedier.

Läs mer
Livsmedelskonsumtionen - vad har hänt på 40 år?

Från 1980 och fram tills i dag har mycket hänt med vår konsumtion av livsmedel. Måltider i dag utgörs till större del av förädlade livsmedel och vi dricker mindre mjölk men äter mer mejeriprodukter.

Läs mer
Oförändrat mjölkpris i februari

Inga förändringar i Arlas a contopris för varken konventionell eller ekologisk mjölk i februari.

Läs mer
Årets produktionskalkyler är klara

Varje år lanserar Hushållningssällskapet produktionskalkyler för lantbruksdjur, växtodling och ekonomi baserade på den stora bas av rådgivningserfarenhet som finns inom Hushållningssällskapet. Nu är kalkylerna för Mellansverige år 2020 färdigställda.

Läs mer
Här är experterna som utreder äganderätten

Det är knappt ett halvår kvar tills Skogsutredningen, med uppdrag att bland annat utreda hur äganderätten kan stärkas, ska redovisa sitt resultat. Det är 20 olika experter som jobbar med utredningen.

Läs mer
Energismartare styrning av silon

Danska KL Teknik har tagit fram ett styrsystem för alla typer av tornsilos – Dry Control FL10. Ledordet för styrsystemet är energisnålare torkprocess, vilket man åstadkommer genom e smartare styrning av torkningen.

 

Läs mer
Risk för ökad sjukdomsspridning globalt

Sämre biologisk mångfald kan leda till ökad smittspridning världen över. Det konstaterar SLU i en ny studie.

 

Läs mer
”Vem är det som kör egentligen?”

krönika: Nytt år, nytt decennium och vi går mot ljusare tider. Eller? Året 2020 är då jag kommer ha pluggat färdigt, vad detta nu ska innebära…

Läs mer
ASF allt närmre tyska gränsen

Den afrikanska svinpesten (ASF) i Polen kryper allt närmre Tyskland. Agrarheute rapporterar nu att det påvisats smittade vildsvin bara tolv kilometer från gränsen. 

Läs mer
Intrång på gårdar på Österlen

Polisen varnar för personer som kommer till gårdar på Österlen!

Läs mer
Hencol tar in tio miljoner i nytt riskkapital

Hencol, som har utvecklat ett digitalt beslutssystem för att hjälpa lantbrukare att fatta smartare beslut, har avslutat sin första kapitalrunda som landade på tio miljoner kronor i nytt riskkapital.  

 

Läs mer
Laserskanning för att förutspå översvämning

Med hjälp av laserskanning från flygplan har Lantmäteriet nu färdigställt en höjdmodell över hela Sverige. 

 

Läs mer
Så får du ett energisnålare lantbruk

Greppa Näringen har under flera år samlat information från cirka 800 svenska gårdar för att kartlägga potentialen för energibesparing inom jordbruket.

 

Läs mer
Nativebanner - SMA Mineral AB
Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste