Veckans nyheter

City Gross extrakrona har gett 60 miljoner

En bonusersättning på minst en krona per kilo lamm- och griskött är vad som utlovas av City Gross till uppfödarna.

Läs mer
Regeringen förlänger uppdraget om vattensituationen

I torsdags beslutade Regeringen att länsstyrelserna ska få förlängt uppdrag att kartlägga och analysera vattensituationen i landet.

Läs mer
HKScans förlust minskar

Första halvåret var fortsatt tufft för HKScan, men speciellt i andra kvartalet var förlusten betydligt mindre än motsvarande tid föregående år. 

Läs mer
Västmanlands län leder spannmålsodlingen

Även om företag som odlar spannmål sjunker, ökar den genomsnittliga arealen spannmål i Sverige. Det visar Jordbruksverkets undersökning av strukturutvecklingen mellan 1989-2018.

Läs mer
Olika uppfattningar om olaglig utsättning av vilt på Öland

I Ölandsbladet förra veckan, kunde man läsa om att LRF gjort polisanmälningar beträffande olaglig utsättning av vilt på Öland. Jägarna på Öland ställer sig nu kritiska till detta, då de anser att man bör vårda de arter som nu finns på ön.

Läs mer
Coop prisas för djurvälfärd

Det internationella priset Good Sow Commendation har tilldelats Coop Sverige, för deras arbete med svenskt griskött.

Läs mer
Första kvinnan att leda EU är utsedd

Under tisdagskvällen utsågs Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen till ordförande att leda EU-kommissionen.

Läs mer
HKScan handlas under nyemissionskursen

HKScan har länge kämpat för att få stopp på förlusterna. I juni slutfördes den senaste nyemissionen till kursen 1,6 euro per aktie. 

Läs mer
Årets skånska nötköttsföretagare är utsedda

Johanna och Mårten Rasmusson, Bosarps Gård i Blentarp blev Årets skånska nötköttsföretagare. Temat för året var ”Unga lantbrukares mål- och uppföljning av nötköttsproduktion”.

Läs mer
Lantmännens skördeprognos: Rejäl återhämtning - skörden ökar med 75 procent

Årets spannmålsskörd ser ut att bli god, en absolut nödvändighet för många lantbrukare som drabbades hårt av fjolårets torka och värme. Enligt Lantmännens prognos kommer den svenska skörden av spannmål, oljeväxter och trindsäd vara större än 5-årssnittet.

Läs mer
”Det är inte genom att öka mängden djur som man får lönsamhet, utan det handlar om att göra det bra”

400 tackor som lammar tre gånger på två år. Och att ständigt jobba för att förbättra produktionen. Det är Sabina Perssons mål.

 

Läs mer
Kreativa lösningar krävs för utveckling

Krönika. Lantbruk i sig är ett finurligt yrke som har gjort en enorm och snabb utveckling. Jag minns när jag var liten och åkte i pappas John Deere 7710. Tekniken som fanns då var inte i närheten av hur den ser ut i dag och lantbruksentreprenaden ser inte heller ut på samma sätt.

Läs mer
#jordbruksbilden

Visa oss din gård och din verksamhet och få chansen att bli publicerad i Jordbruksaktuellt och på vår Instagram. Följ oss under namnet Jordbruksaktuellt och märk din bild med #jordbruksbilden.  

 

Läs mer
JCB har satt nytt brittiskt hastighetsrekord med Fastrac
Läs mer
Från sockerbetor till durumvete

Krönika: Ekologisk odling på mulljord (eller myr som vi kallar jordtypen på Gotland), är det något att satsa på? Det frågade jag mig innan växtodlingsåret 2014 började då jag startade upp som växtodlare.

Läs mer
Kär knöl har många namn…

… och många odlingssätt. 
Potatis var fokusgröda på årets Borgeby Fältdagar. Blastavdödning, val av sorter, demonstrationer av nya potatismaskiner och potatis under torkstress var några av de saker som visades upp under dagarna. 

 

Läs mer
Maskinlogg utökas med stöldskydd

På Borgeby Fältdagar presenterade Dataväxt den senaste uppdateringen för deras maskinloggare, Logmaster. Produkten ska nu också kunna fungera som stöldskydd.

 

Läs mer
Enkät: Använder du dig av precisionsodling?

Precisionsodling är ett sätt att använda tillgängliga resurser på effektivast möjliga vis, både tillförda och från marken tillgängliga, för en förbättrad kvalité, ökad skörd och minskad påverkan på miljö. 

Läs mer
Vatten – rätt insats på rätt plats

Efter förra årets torka var intresset för vattenhantering på Borgeby extra stort. Men vad händer egentligen med grödor som torkstressas och hur tar man tillvara på vatten på bästa sätt?

 

Läs mer

Senaste