Veckans nyheter

Export av chips från Gotland

På bara tio månader har de gått från den första försäljningen på Gotland till att nu börja sälja chips till andra länder. De vi pratar om är Gotlandschips. 

 

Läs mer
”Jag gillar utmaningar”

På Lönngården utanför Molkom träffar vi Henrik Lander som förra året tog över ordförandeklubban för Sveriges Nötköttsproducenter, SNP, efter Jan Forssell. Enligt Henrik behöver lönsamheten i branschen öka, och han menar att det krävs bland annat smarta lösningar och ett avräkningspris som går att lita på. 

 

Läs mer
Advokater riktar hård kritik mot åklagaren i slutpläderingen kring Västmanlandsfallet

Försvarsadvokaterna till de tre medåtalade i det så kallade Västmanlandsfallet riktar hård kritik mot åklagaren i sina slutpläderingar. Domen i målet mot Karl Hedin och de medåtalade avkunnas av Västmanlands tingsrätt den 19 mars.

Läs mer
Krav satsar digitalt för ökad tillgänglighet

Med en ny digital plattform och en helt ny app ska det bli lättare att ta del av Krav:s regler. Målet med den digitala satsningen är att reglerna ska bli mer användarvänliga och att det ska bli lättare att hitta det man söker.

Läs mer
Åklagare yrkar på fängelse för Karl Hedin

När den sjätte och sista rättegångsdagen i det så kallad Västmanlandsfallet i dag avgörs står det klart att Åklagaren Lars Magnusson yrkar på minst sex månaders fängelse och företagsbot för den åtalade Karl Hedin. Åklagaren uppger att han aldrig tvivlat på att det bedrivits tjuvjakt på varg.

Läs mer
Ko och kalv tillsammans i mjölkbesättningar

Aktuell forskning om integration av kalvar i skötselsystemet

Läs mer
Mykotoxiner i spannmål - analysmetoder och datalagring

Nya kravens påverkan på handelskedjan för spannmål

Läs mer
Ge kalven en bra start i livet

Så kan du minska smittspridning, hålla kalven frisk och ge den en bra start i livet. Det var fokus på webbinariet ”Nollvision för kalvdödlighet” som Växa Sverige anordnade i början på februari. 

 

Läs mer
Stort söktryck till gröna utbildningar

Västra Götalandsregionen rapporterar om ett stort antal sökande till sina naturbruksskolor i Svenljunga, Sötåsen och Uddetorp. De preliminära ansökningssiffrorna är 25 procent högre jämfört med 2020 vilket tyder på ett ökat intresse för gröna jobb.  

Läs mer
”Det blir slutet för djurhållningen”

Det nya vargreviret i Ulricehamns kommun får kritik av lokala lantbrukare och djurägare som menar att det i princip skulle innebära ett slut för djurhållningen i regionen. Genom ”Brängenuppropet” har över 1200 namnunderskrifter samlats in.  

Läs mer
Distanskurs Marknadsinriktad får- och lammköttsproduktion

Är du intresserad av får- och lammproduktion?

Läs mer
Jägare chockade efter helikopterinsats

En grupp jägare i Dalarna som vistades vid en jaktstuga för att placera ut saltstenar överraskades under helgen av en polisinsats med helikopter och beväpnade poliser på snöskoter. Insatsen beskrivs av jägarna som brysk och polisen är förtegen om händelsen.

Läs mer
Claas utökar CEMOS för traktorer

Claas självlärande förarassistans- och optimersinssystem CEMOS utökas nu till fler funktioner och fler traktormodeller. Det utökade användningsområdet innebär att CEMOS nu kan användas för att optimera arbetet med slåttermaskiner.

Läs mer
Utnyttja betet fullt ut

Trots att det känns som att året precis har börjat är betessäsongen snart här. Jordbruksaktuellt har pratat med Louise Ryberg och Frida Hedin, rådgivare för lantbruksdjur respektive naturvård på Hushållningssällskapet, som ger tips och råd för en lyckad betessäsong för får och lamm. 

 

Läs mer
Valtras A-serie går in i nästa generation

Traktortillverkaren Valtra, som i år firar 70 år, är under utveckling och släpper nu femte generationen av sin populära A-serie i den lägre effektklassen. Traktorerna har fått flera nya funktioner och ett par hästkrafter till. 

 

Läs mer
Kunskapsnav ska förena forskning och lantbruk

Stärka konkurrenskraften på svenska djurgårdar och minska glappet mellan forskning och lantbrukare. Det är målet när Jordbruksverket nu föreslår att ett nationellt kunskapsnav för svensk animalieproduktion inrättas under ledning av forskningsinstitutet RISE.

Läs mer
Claas utökar med Arion 470

Claas traktorserie i segmentet 110–145 hästkrafter får nu en starkare toppmodell när sex traktorer blir sju. Den nya Arion 470 har en effekt på 155 hästkrafter och alla Arion 400-modeller får dessutom steg 5-motor.

Läs mer
Här är John Deeres nya värstingar

John Deere lanserar nu sina nya modeller för 2021 i 9R-serien, med effekter på upp till 691 hästkrafter. Traktorerna finns både med hjul och band i olika utföranden.

Läs mer
Djurrättsbrott under lupp i södra Sverige

Brott kopplade till djurrättsaktivism klassas framöver som ett prioriterat område inom polisregion Syd, det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Läs mer
Jag vill fortsätta att öppna ladugårdsdörren i maj

Krönika: För tillfället känns betessäsongen så otroligt långt bort när man går utanför dörren. Minusgrader och snålblåsten här på slätten gör att man funderar på om det någonsin kommer vara möjligt att gå ut i shorts igen. Allting som kan frysa, det fryser i en kall lösdrift.

Läs mer
Explosionsrisk i Arlas fabrik

Under tisdagen bröts strömmen av okänd anledning i Arlas mjölkpulveranläggning i Vimmerby. Det ledde till att temperaturregleringen av pannan slutade fungera och det fanns en överhängande explosionsrisk.

Läs mer
Gödsel som råvara för biogasproduktion och växtnäring

Webbinarium riktat till hästföretagare

Läs mer
”Än så länge får vi hålla fokus på plan A, men snegla mot plan B såklart”

Huruvida sommarens mässor, med Borgeby Fältdagar i spetsen kan gå av stapeln som vanligt är fortfarande osäkert. Men i Skåne gör man vad man kan för att ha så bra förutsättningar som möjligt för en eventuell mässa.

Läs mer
Konsumentundersökningar värdefullt verktyg för Svenskt Kött

Varje vecka året runt mäter Svenskt Kött förtroendet hos konsument för svensk köttproduktion. Nytt är att även förtroendet för slakten mäts. 

Läs mer
Den nordiska frösamlingen öppnas för privatpersoner

Att få fler att bidra till biologisk mångfald och öka kunskapen om det gemensamma odlade kulturarvet. Det är syftet när NordGen nu öppnar upp den nordiska frösamlingen för beställningar från privatpersoner.

Läs mer
Fundera över vilket foder du inte vill ha

2020 års vallskörd var sett till kvantiteten bra för de allra flesta. Men en del kan ha fått problem med lägre råprotein än vanligt, och kan därför behöva köpa in extra, det menar Anett Seeman produktionsrådgivare nöt på Gård & Djurhälsan.

 

Läs mer
Kompetensutveckling kan vara nyckeln för branschen

Ökad kompetens, starkare företag, fler jobb och ökad matproduktion är några av målen i projektet Mer mat – fler jobb. Jordbruksaktuellt har pratat med projektchef Christin Rappe, LRF, som berättar mer om projektet och vad det kan erbjuda företag i branschen.

 

Läs mer
Nytt samarbete mellan Svenskmärkning och Krav

En önskan om tydligare ursprungsmärkning från svenska Krav-producenter och ökad medvetenhet hos konsumenter ligger till grund för ett nytt samarbete mellan företrädarna för Krav och Från Sverige-märkningen.

Läs mer
Lantmännen Maskin satsar utan MF

Lantmännen Maskin har tidigare varit svensk importör för alla tre Agco-märken Fendt, Valtra och Massey Ferguson. Nu har man kommit överens med Agco om att gå skilda vägar från och med den 1 april i år när det gäller Massey Ferguson.

Läs mer
Vill tillämpa forskning i verkligheten

En ny överenskommelse om fortsatt och stärkt samarbete mellan Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och Västra Götalandsregionen, VGR, ska bidra till en ökad tillämpning av forskning i de gröna näringarna. Fokus ligger på innovation och nyttiggörande av tre prioriterade områden.

Läs mer
Statistik – störst ökning för New Holland

John Deere ligger först när det gäller antalet inregistrerade traktorer i februari 2021 men tappar likt de flesta andra mot fjolåret. En som går mot trenden är New Holland som har fem fler inregistreringar jämfört med februari 2020.

Läs mer
Förkovra dig i kunskap från Sverigeförsöken

Hushållningssällskapet har släppt årets försöksrapport från Sverigeförsöken 2020. I boken samlas kunskap från över 250 olika växtodlingsförsök.

Läs mer
Han blir ny vd på GJ Maskin

Från och med den 1 mars är Thomas Larsson ny vd för maskinhandelsfirman GJ Maskin med sex anläggningar i sydvästra Sverige. Thomas kommer närmast från en tjänst hos XR Logistik AB.

Läs mer
Nya regler för inhyrd utländsk arbetskraft

Enligt den lagändring som beslutades om i höstas ska arbetstagare uthyrd av utländska bemanningsföretag betala skatt i Sverige. Beslutet har nu börjat gälla från och med den första ­januari i år. 

 

Läs mer
Rättvisare regler för livsmedelsinköp

Rätt till skriftligt avtal, betalning inom 30 dagar och balans mellan olika parter i livsmedelskedjan. Det är några av de punkter som innefattas i regeringens förslag om rättvisare regler för livsmedelsinköp. ”Ett stort steg i rätt riktning”, menar Palle Borgström, LRF:s förbundsordförande.

Läs mer
Nativebanner - CNH Industrial Danmark A/S, CaseIH

Case IH Maxxum är en traktorserie i mellanklass, som funnits i många år. Häromåret utökades antalet transmissioner, och en av dem, ActiveDrive 8 med den väl beprövade dubbelkopplingstekniken, är ett bra val för dig som söker en smidig, lättkörd och bränslesnål traktor med ett optimalt förhållande mellan vikt och effekt som skapas av en kompakt design och en kraftfull men bränsleeffektiv motor.

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste