Veckans nyheter

LRF Konsult får ny VD

Den flerårige vd:n Katarina Klingspor lämnar sitt uppdrag och ersätts av Rickard Westlund som närmast kommer från en tjänst på Swedbank.

Läs mer
Oförändrat mjölkpris

Arla Foods pris på konventionell och ekologisk mjölk är oförändrat i februari. Minskade mjölkvolymer ger stöd till priset.

Läs mer
SCAW grisseminarium
Läs mer
Massey Ferguson planerar för lansering av nya traktorer

Det rapporterar den norska lantbrukstidningen Bedre Gardsdrift som skriver att de första nyheterna kommer visas innan vintern är över, troligen under den franska lantbruksmässan SIMA i februari.

Läs mer
Hon blir ny landsbygdsminister

Den 21 januari lämnade Sveriges ny-gamla statsminister Stefan Löfven (s) sin regeringsförklaring och presenterade regeringens nya ministrar. Bland annat Sveriges nya landsbygdsminister.

Läs mer
Hydroscand kommer till Gotland

Hydraulikföretaget Hydroscand inleder det nya året med att öppna sin 67:e butik och den här gången är det Gotland som blir målet för nyetableringen. Den nya butiken i Visby väntas öppna i mars.

Läs mer
Maskinvisning & Öppet hus hos Agro Maskiner Svedala

Välkommen på Maskinvisning & Öppet Hus
hos Agro Maskiner Svedala!

Läs mer
Solenergi i topp när svenska lantbruk ställer om

När svenska lantbrukare ställer om till en mer klimatvänlig inriktning är solpaneler den populäraste satsningen och nyinvesteringsviljan är hög trots en tuffare ekonomisk situation efter den torra sommaren. Näst populärast är en satsning på bioenergi.

Läs mer
Jordbruk lämnas utanför handelssamtal

I de stundande handelsavtalen mellan EU och USA ska det inte ingå jordbruksprodukter. Det framgår av Europeiska kommissionens förslag till förhandlingsdirektiv handelsförhandlingarna.

Läs mer
Sverige har fått en ny statsminister

Under fredagen röstade Sveriges riksdag ja till en ny regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna.

Läs mer
New Holland – Den starka utmanaren

Traktortillverkaren har haft ett bra år om man ser till inregistreringen av nya traktorer i Sverige. De ökade marknadsandelarna återspeglas också i maskinhandlarnas ökade lönsamhet.

Läs mer
Valtra – Större bland de större

Valtra har utmanat John Deere om förstaplatsen i traktorstatistiken under nästan hela 2018 och lyckades till slut knipa den i november. Under 2018 har man ökat marknadsandelarna på större traktorer vilket återförsäljaren Lantmännen Maskin ser positivt på.

Läs mer
John Deere tar hem årssegern

Med sina totalt 752 inregistrerade traktorer är John Deere den solklara ettan i traktorstatistiken 2018. Sommarens torka som drabbade lantbrukarna hårt skapade också en oro hos maskinhandlarna.

Läs mer
Statistik - Ett utmanande år för maskinhandlarna

Så kan man beskriva 2018, samtidigt som läget ändå varit bättre än de flesta vågat hoppas på. Det råder ingen tvekan om att torkan satt sina spår i statistiken över antalet inregistrerade traktorer, men även det nya traktordirektivet gav 2017 års siffror en ordentligt boost vilket ger en viss skillnad jämfört med 2018 års siffror.

Läs mer
Klart med Lantmännens australiensiska köp

Lantmännen Unibake har slutfört köpet av den australiska bakverkstillverkaren Bakery Du Jour. Köpet ska stärka Lantmännen Unibakes marknadsposition på den australiska bagerimarknaden.

Läs mer
Vallberga Lantmäns slutpriser skörd 2018

Sommarens hetta och torka slog hårt mot Vallberga Lantmäns invägning av spannmål. Och har tvingat fram import till foderfabriken.

Läs mer
Löfven föreslås som statsminister

Nu har talmannen Andreas Norlén nominerat Stefan Löfven till statsminister. På fredag kan regeringskrisen få ett slut.

Läs mer
Krone erbjuder betesputs till Big M

I ett samarbete med holländska Van Wamel B.V. har Krone nu möjligheten att erbjuda en trippel-betesputs till sin självgående slåttermaskin Big M 450 med en total arbetsbredd på 9,2 meter.

Läs mer
”Vi kommer att trycka gult”

Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet meddelar att de kommer att släppa fram Stefan Löfven på fredag. Men varnar samtidigt för att de kommer att rösta ner honom om han längre fram lägger fram förslag om marknadshyror och lagen om anställningsskydd. 

Läs mer
Nej till brexitavtal

I går röstade det engelska parlamentet med historisk stor majoritet nej till det brexitavtal som premiärminister Theresa May la fram.

Läs mer
SKIOLD Datamix växer och tror på svenskt lantbruk

Nyrenoverade lokaler med större lager ska ge en tätare kontakt med kunderna. SKIOLD Datamix ser möjligheter till en god framtid för svenska bönder.

 

Läs mer
Gråkjaer positiva om byggläget

Gråkjaer kommer ha fler projekt igång i Sverige under nästa år än man haft under 2018. Det tror projektkonsult Jesper Knak. – De som jag pratar med är optimistiska om läget, säger han. 

 

Läs mer
Uppåt på mjölksidan för Ydre-Grinden

2018 blev ett bra år för Ydre-Grinden, som levererar stallinredning och fodersystem för nöt och häst. Optimismen bland mjölkbönder är något som man ser extra positivt på. 

 

Läs mer
Rekordmånga ordrar till Bala Agri inför 2019

Framtidstron är stor hos Bala Agri som tillverkar inomgårdsprodukter för jord- och skogsbruk. Ökande omsättning och rekordmånga ordrar gör att man ser positivt på det nya året. 

 

Läs mer
Spansk utmanare sparar tid med enkel grundinställning

Ovlac SH 130 är en förhållandevis lätt plog där arbetsbredden ställs in steglöst från hytten, och där den lösa bäraxeln gör det lätt att grund­inställa plogen. 

 

Läs mer
Kokomfort och arbetsmiljö på nya Böcklinge gård

Den första tanken på ett nytt stall kom redan för 15 år sedan. I maj 2018 togs det första spadtaget och i slutet av januari är planen att korna ska stallas in på Böcklinge gård.

 

Läs mer
Lyckad höstsådd på internationell arena

Jag är inte mycket för att älta det gamla. Gjort är liksom gjort och hänt har hänt. Därför är jag så optimistiskt inställd till vår odling 2019. Men egentligen började det ju redan i augusti 2018, mitt i bärgningen av den sämsta skörden i mannaminne. Klart man var deppig. Men man kan ju inte lägga sig ned och dö bara för att allt gick åt pipan 2018 i spåren av torkan.

Läs mer
Kurser i djurhälsa efter torkan

Sommarens torka har lett till att många gårdar har fått tumma på foderkvalitén eller tvingats testa nya fodermedel. Något som kan påverka djurens hälsa och därmed produktionen. I vår kommer Distriktsveterinärerna därför att hålla kurser i djurhälsa. 

 

Läs mer
Slutpriserna för skörd 2018

Sommarens torka och värme gav oss låga skördenivåer och missväxt i Sverige. Vilket resulterade i den lägsta spannmålsskörden sedan femtiotalet. Under december blev slutpriserna klara för spannmålshandels skördekontrakt vilka du nu kan del av i Jordbruksaktuellt prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2018.

 

Läs mer
Gått till botten med metanet

I september, i Jordbruksaktuellt nummer 18 skrev jag ledaren ”Inga men”, om svenska kornas oskuld som miljöbov. Den berömdes av många, men självklart fick jag den obligatoriska dosen anklagelser om att vara ”klimatförnekare”. Det sporrar såklart att få lite kritik.

Läs mer

Senaste