Veckans nyheter

Agripro blir en del av Axima

Axima AB förvärvar Agripro AB, och utökar därmed sitt verksamhetsområde med Agripros befintliga anläggningar i Kumla och Flen. Övertagandet sker den 1 juni i år, och på sikt kommer anläggningarna byta namn till Axima AB.

Läs mer
Ny lärobok om fältmaskiner

Lars Neuman och Lennart Sörkvist får Jordbrukstekniska Föreningens utmärkelse Silverbillen 2021 för deras nya lärobok om fältmaskiner för naturbruksgymnasierna.

Läs mer
Ser över riksgränsen mot Norge

Nu påbörjar Lantmäteriet årets arbete med att se över riksgränsen mellan Sverige och Norge. Arbetet beräknas pågå till och med 2024.

Läs mer
Lägesrapport från fältet

Hushållningssällskapet har nu presenterat årets andra fältrapport. Lägesrapporten visar att såväl höstsådden som årets vallar hittills ser bra ut, även om kylan har bromsat grödornas utveckling. I rapporten lyfts även fördelarna med nollrutor.

Läs mer
Bevattningsteknik i potatis och trädgårdsväxter

Rusta dig för hög och jämn skörd i ett föränderligt klimat

Läs mer
Statistik – påverkar leveranstider?

Den senaste tiden har flera traktortillverkare rapporterat om komponentbrist vilket resulterat i produktionsstopp och långa leveranstider. Syns effekten nu i inregistreringsstatistiken?

Läs mer
”Med ett driv utöver det vanliga”

Utmärkelsen Årets Fårföretagare 2021 har tilldelats två mångsysslare från Laholm, som bland annat prisas för sitt sätt att ta sig an utmaningar och lösa problem. Priset delades ut på Fåravelförbundets årsstämma den 8 maj.

Läs mer
Städa bland gårdens kemiska produkter

Allt från maskindiskmedel till växtskyddsmedlet som används i sprutan utgör en potentiell kemisk arbetsmiljörisk. Därför måste alla göra en riskbedömning över produkterna som finns på gården.

 

Läs mer
Behåll positiv förändring

Krönika: Snart ska allt bli som vanligt igen, vill vi det? Ja, skulle nog de flesta svara. Vem längtar inte efter stora kalas med god mat och dryck i glada vänners lag, att kunna trängas med vilt främmande människor på konserter och stora sportevenemang och sist men inte minst gå på lantbruksmässor. Men allt måste inte bli som förut och jag tror inte heller att vi vill det. Här gäller det att tänka till.

 

Läs mer
”En ärta är inte bara en ärta”

Hur stor smakvariation finns i 60 olika sorters nordiska ärtor, och påverkas smak av odlingsplats och år? Det undersöks nu i ett forskningsprojekt på Restaurang- och hotellhögskolan, RHS, i Grythyttan. 

Läs mer
Spannmålskyl istället för ny tork på Klevs Gård

Klevs gård odlar spannmål till både foder och avsalu samt gräsfrö på runt 500 hektar i Bohuslän. Istället för att behöva investera i en ny större torkanläggning jobbar man här med en spannmålskyl för att avlasta den befintliga torken, en besparing på flera sätt. 

 

Läs mer
Kurs-Odla snittblommor
Läs mer
Webbinarie om dikesunderhåll
Läs mer
Lönsam och miljövänlig betesdrift i mjölkproduktionen
Läs mer
Framtida CAP och Sveriges strategiska plan för jordbruket
Läs mer
Avvänjning utan zink
Läs mer
Skydda din spannmålsodling från mykotoxiner
Läs mer
Mångsidig och kompakt italienare

Traktortillverkaren Landini lanserar nu sin nya allroundtraktor 5-085. Med kompakta mått och en 3,4 liters FPT motor på 75 hästkrafter klarar den de flesta enklare sysslor hos lantbrukare, skogsägare och på hästgårdar.

Läs mer
Han tar över som ny styrelseordförande

Efter 14 år lämnar Ulla Bergström Norrmejeriers styrelse. Hennes efterträdare som styrelseordförande blir Göran Olofsson, som hittills varit vice ordförande.

Läs mer
Svensk grillost från Falköping

Nu kommer ännu en svensk variant på den cypriotiska halloumin, under varumärket grillost. Denna gång är det Falköpings mejeri som hakar på trenden.

Läs mer
Ska vi ha lantbruk i hela Sverige?

Krönika: Norrbotten i mitten av april. Stora vårbruksekipage rullar förbi, ett efter ett. Ja inte utanför mitt fönster alltså, utan på Instagram. Utanför fönstret är det fortfarande snö och vårbruket är långt borta. Denna tid på året känns de stora skillnaderna i förutsättningar för jordbruk vi har på olika platser i landet som tydligast. Ibland känns det som att vädret försöker säga till oss lantbrukare här i norra Sverige att vi kanske skulle byta bana. Så jag kan inte låta bli att fundera, ska vi verkligen ha lantbruk i hela Sverige?

 

Läs mer
Så kan du förbättra arbetsmiljön i stallet

I dag sker en stor del av arbetet i häststallar för hand, vilket kan vara både slitsamt och kostsamt. Hästrådgivare Margareta Bendroth, Hushållningssällskapet Sjuhärad, ger tips på hur arbetet kan förenklas, och menar att investeringar för bättre arbetsmiljö ofta bidrar till ökad lönsamhet. 

 

Läs mer
28 miljoner för att bekämpa invasiva växter

Totalt har 18 länsstyrelser sökt och beviljats bidrag för bekämpning av landlevande invasiva växter. Totalt kommer Naturvårdsverket dela ut 28 miljoner, och mest pengar tilldelas länsstyrelserna i Örebro och Halland.

Läs mer
De kan bli Årets klimatbonde 2021

Utmärkelsen Årets klimatbonde delas ut av Svenskt Sigill Klimatcertifierad, med syftet att lyfta primärproducenter som arbetar aktivt för att minska verksamhetens klimatpåverkan. Nu har de sex nominerade presenterats.

 

Läs mer
Anställa minderåriga – vad gäller?

Sommarens arbetsintensiva månader närmar sig, och många behöver anställa extra arbetskraft. Sommarjobben är ett bra sätt för unga att få in en fot i branschen, men vad gäller egentligen om du anställer någon under 18 år? Camilla Backlund, arbetsmiljöexpert på Gröna arbetsgivare, berättar vad som är viktigt att tänka på. 

 

Läs mer
Gristransportörers arbetsmiljö beroende av samverkan

Gristransportörer trivs generellt sett med sitt jobb, men det finns en del brister i arbetsmiljön som behöver åtgärdas. Det konstaterar forskare vid SLU i en nyligen publicerad rapport.

 

Läs mer
Stor ökning av antalet elever

Intresset för landets naturbruksgymnasier har ökat de senaste åren. Till de naturbruksgymnasier som drivs av Hushållningssällskapet har antalet studerande ökat med nästan 40 procent mellan åren 2017 och 2020.

Läs mer
”Beskedet kommer i en stark period”

Samma dag som Metsjö lanserade en ny flakväxlarvagn fick företaget motta ett besked om avslutat samarbete från sin  återförsäljare Lantmännen Maskin. Metsjö väljer dock att blicka framåt med stor efterfrågan och fulla orderböcker.

Läs mer
Investerar 52 miljoner i ny förpackningslinje

För att framtidssäkra produktionen av créme fraiche och gräddfil har Arla valt att investera 52 miljoner kronor i en ny förpackningslinje för bägare i Linköping.

Läs mer
Några odlingstips inför våren

Krönika: Våren är här. Aprilväder med kalla nätter och soliga dagar. Odlingen ute startar. Inne i växthusen har odlingen varit igång sedan januari. Det är fascinerande att se hur ljus och värme verkligen styr plantornas tillväxt. Till exempel så kör jag på 16 grader i nattemperatur och belysning 19 timmar. Självklart minskas konstbelysningen i takt med ökat solljus. Allt rullar på som vanligt. Men när jag (återigen) fick problem med att hinna med, så växte plantorna ifrån mig. 

 

Läs mer
”Det slår orimligt hårt mot små företag”

Lantbrukaren och grönsaksodlaren Per Wålstedt var positiv till arbetsmiljöverkets besök på gården, men efterspelet blev mer besvärligt än han räknat med. Viten för närmare 70 000 kronor, bland annat för obesiktade kompressorer, slår hårt mot den lilla verksamheten. 

 

Läs mer
Förändringens vindar hos Lantmännen Maskin

Lantmännen Maskin gör förändringar i leverantörsstrukturen för gödselspridare och transportvagnar. Förändringarna innebär en ny samarbetspartner, och att samarbeten med fyra leverantörer avvecklas.

Läs mer
Lastväxlare för höga hastigheter

Metsjö lanserar nu sin nya lastväxlarvagn MetaFlex 45 som är byggd för 50 kilometer i timmen som standard. Vagnen med kommunicerande kärl-teknik och hydraulisk fjädring har en nyttotippkraft på 14 ton.

Läs mer
Kyla gör att äppelblomningen dröjer

För landets äppelodlare är april och maj oroliga månader, då denna tid är avgörande för hur stor årets äppelskörd blir.

Läs mer
Förslag om ny lag för genredigering

EU-kommissionen presenterade i slutet av april en studie om nya genomiska metoder, och huruvida de ska ingå i nuvarande GMO-lagstiftning. En av slutsatserna är att ny lagstiftning behövs för dessa tekniker.

Läs mer
”Lär sig mycket av att träffa likasinnade”

I mars tog 21 studenter examen från driftledarutbildningen på Vreta Utbildningscenter. Vi har pratat med två av studenterna, Lisa Sjögren och Joel Rydén, som berättar vad de tyckte om utbildningen och vad de har för planer för framtiden. 

Läs mer
”Mer kött på benen för att utveckla sig själv och sitt företag”

I mars tog 21 studenter examen från driftledarutbildningen på Vreta Utbildningscenter. Vi har pratat med två av studenterna, Lisa Sjögren och Joel Rydén, som berättar vad de tyckte om utbildningen och vad de har för planer för framtiden. 

Läs mer
Ny kommitté ska utreda rennäringslagen

En ny parlamentarisk kommitté kommer tillsättas för att föreslå en ny renskötsellagstiftning. Det har regeringen nu beslutat om efter den uppmärksammade Girjasdomen i början av förra året.

Läs mer
Saltå Kvarns vd väljs in i Krav-styrelsen

När Krav den 29 april höll sin årsstämma valdes Jonas Regnér, vd för Saltå Kvarn, in som ny ledamot i styrelsen.

Läs mer
Nativebanner - Söderberg & Haak / HK

Lars Jönsson, 59, är tredje generationen lantbrukare på Valsegården i Trolle Ljungby, strax utanför Kristianstad. På släktgården bedrivs mjölkproduktion med tillhörande växtodling, där flertalet lantbruksmaskiner från Amazone bidrar till att både optimera och effektivisera jordbruket.

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste