Veckans nyheter

Tornberg tar över efter Tunestål

Nu står det klart att det blir Viktor Tornberg som tar över vd-rollen på KLS Ugglarps. Det skriver Danish Crown i sitt nyhetsbrev. 

Läs mer
Så ska hushållen kompenseras för det höga elpriset

Till följd av de höga elpriserna presenterade regeringen den 12 januari ett förslag på kompensation för hushåll som har höga elräkningar. I dag presenterade man hur ersättningsmodellen kan komma att utformas.

Läs mer
KD vill sänka kravet på inblandning av biobränslen – till EU:s nivå

Kristdemokraterna vill minska kravet på inblandning av biobränslen i drivmedel för att på så sätt sänka priset på diesel.

Läs mer
Drivning nu på alla Farma-vagnar

I samband med företagets 30 åriga jubileum erbjuder man nu drivning som tillval på samtliga vagnsmodeller. Drivningen kan fås antingen som rull-eller navdrift med två- och fyrhjulsdrift.

Läs mer
“En innovativ entreprenör som visar att det är både roligt och lönsamt att driva hästföretag”

I mitten på januari delades utmärkelsen Årets Hästföretagare ut för fjärde året. I år var det Margareta Hammarberg på Hammarbergs Gård i Kungsbacka som tog hem priset.

Läs mer
På väg mot världens dyraste drivmedel

Svenskt jordbruk kämpade för att nå världens dyraste drivmedel. Nu är vi framme vid målet. Men det är lång väg kvar på resan. Drivmedlen ska bli mycket dyrare, om regeringens löften infrias. Någon kraftfull opposition syns inte till.

 

Läs mer
Kverneland sprutar med flexibel arbetsbredd

Kverneland sin nya iXtrack T4 spruta med så kallad HC-ramp. Sprutrampen är utvecklad för grönsaksodlare och lantbrukare med höga krav på flexibel arbetsbredd. 

Läs mer
Blekinge får eget köttvarumärke

Den ideella föreningen Blekinge Arkipelag har fått 3,2 miljoner kronor av Jordbruksverket för att främja lokala betesdjur.

Läs mer
Jubileum
Läs mer
Invigning av Sveriges första proteinfabrik

Sveriges första proteinfabrik utvinner proteiner från svenska gröna ärtor och andra svenska baljväxter. Proteinkoncentratet  man får ut kan ersätta både kött och importerad soja i livsmedel.

Läs mer
Skräm bort viltet med ljud

I en studie från SLU har man undersökt hur skrämselljud påverkar betande vilt. Effektivast visade sig människorösten vara.

Läs mer
Färre fåglar i det svenska jordbrukslandskapet

Sånglärka, tofsvipa och storspov är exempel på fåglar som trivs i jordbrukslandskapet. Men som minskat i antal på senare tid.

Läs mer
Nu kan du rösta på Årets matbluff 2021

Nu har Äkta vara presenterat de sex finalisterna som är med i tävlingen Årets matbluff 2021.

Läs mer
Fler köper Deutz-Fahr

Under 2021 sålde Söderberg & Haak 32 fler Deutz-Fahr traktorer än föregående år. Framgången beror enligt företaget på det ökade förtroendet för märket och att kunden satts i fokus.

Läs mer
Stort fokus på handel och jordbruk

Den första januari i år tog Frankrike över ordförandeskapet i Europarådet. Landet har meddelat att de kommer prioritera både grönare handel och CAP.

Läs mer
Många har valt att beställa gödsel tidigt

I december kommunicerade Lantmännen ut till sina kunder att de helst skulle beställa sin gödsel innan den 17 januari för att vara säker på att få den i tid till vårbruket.

Läs mer
Förseningar i arbetet med CAP

Den 31 december 2021 skulle EU:s medlemsländer ha lämnat in sina nationella CAP-strategiska planer för bedömning till EU-kommissionen. Men hela åtta medlemsländer har ännu inte lämnat in sina planer.

Läs mer
Torkning och lagring av spannmål

LAGRING FÖR BÄSTA KVALITET

Läs mer
Nya avsnitt med bonden i fokus

Behöver du något nytt att lyssna på i traktorn? Nu lanserar LRF Örebro, Östergötland och Södermanland 12 nya avsnitt av podden Bonden & jag.

Läs mer
Spelar det någon roll var man odlar ekologiskt?

Enligt en studie från Centrum för miljö- och klimatvetenskap vid Lunds universitet, AgriFood Economics Center och SLU spelar det omgivande landskapet in i miljönyttan av ekologisk odling.

Läs mer
Sveriges Grisföretagare kräver gemensamt ansvar

I ett öppet brev uppmanar branschorganisationen Sveriges Grisföretagare handeln att stötta de svenska producenterna och ta ett gemensamt ansvar för att täcka de ökade kostnaderna.

Läs mer
”Man måste stötta upp i den här situationen”

Ett tillfälligt stöd för att lantbrukare ska klara de höga energipriserna. Det efterfrågas av Falkenbergs kommunstyrelseordförande Per Svensson.

Läs mer
Ny precisionssåmaskin från Kverneland

Kverneland har lanserat en ny precisionssåmaskin och en ny funktion till företagets Optima-serie. På så vis ska man öka noggrannheten vid sådd och avkastningen i radodlade grödor.

Läs mer
ASF i Italien sätter ytterligare press på marknaden

Beskedet om afrikansk svinpest (ASF) på fastlandet i Italien skakar om marknaden och Danish Crown sänker sin danska notering, som legat stilla sedan vecka 42 2021.  

Läs mer
Handelsbanken ger ut ny skogsrapport

De stigande priserna på skogsmark i Sverige gynnar landets skogsägare. Samtidigt kan EU:s olika initiativ komma att begränsa skogsägares möjlighet att planera och avverka sin skog.

Läs mer
Nativebanner - Svenska Foder AB

På gården Håkonebyn som ligger söder om Mellerud i Dalsland driver Jonas och Helen mjölkproduktion med sina 100 årskor och 77 ha åker. På åkrarna odlas framförallt vall med 3-4 skördar per år. 

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste