Veckans nyheter

Mer förädling av havre

Genom förvärv av en produktionsanläggning i Östergötland utökar Lantmännen sin havrekapacitet.

Läs mer
CWD konstaterad hos älg i Norrbotten

Chronic Wasting Disease (CWD) har konstaterats hos en 16 årig älgko i Norrbotten. Enligt Jordbruksverket uppvisade älgen typiska symtom innan den avlivades.

Läs mer
Problem med skador inför slakt

I projektet som fått namnet ”projekt vingar” ska Guldfågeln tillsammans med uppfödare, transportörer och Svensk Fågel gå igenom hela kedjan för att bena ut var i processen som djuren skadas.

Läs mer
Förädling av åkerböna för ökad svensk produktion

Ett nytt förädlingsprojekt på SLU hoppas kunna öka produktionen av åkerböna i Sverige och möta efterfrågan på inhemska högkvalitativa proteingrödor.

Läs mer
Metsjö bygger ut produktionen

Ivarsson i Metsjö satsar nu på att bygga ut produktionsanläggningen i Linköping. Utbyggnaden omfattar 800 kvadratmeter och ska öka möjligheten att tillverka avancerade produkter.

Läs mer
Höleverans med helikopter

I ett försök att få fram foder till djur som isolerats efter de stora översvämningarna i Nebraska levereras hö med försvarets helikoptrar.

Läs mer
Ny valutakurs ökar mjölkpriset

Arlas mjölkpris för både konventionell och ekologisk mjölk är oförändrat i mars, men tack vare ny valutakurs ökar priset på svensk mjölk med 3,1 öre per kilo.

Läs mer
Labb med vatten

En av årets nyheter på Borgeby Fältdagar är labbet, ett nytt kunskapsgrepp där praktiska förklaringar och enklare försök ska visas upp. Först ut är årets tema, vatten.

Läs mer
Brexit förlängs

EU har godkänt en förlängning på drygt en månad, om det brittiska parlamentet röstar igenom utträdesavtalet. Om parlamentet röstar nej får Storbritannien ändå uppskov två veckor.

Läs mer
Svenska vallmästare uppmärksammas i Tyskland

Åtta framgångsrika vallproducenter från olika EU-länder uppmärksammas i ett treårigt innovationsprojekt inom vallodling. Från Sverige hyllas förra årets vallmästare Per och Tore Larsson från Kårtorp.

Läs mer
Ny app för ekoföretag

EKO-förmedlingen är en nyutvecklad köp och säljapp för ekogårdar.

Läs mer
Jyfas kreatursvagnar nu i Sverige

Maskinhandelsfirman Nordfarm har nu tagit in produkter från danska Jyfa i sitt sortiment. Det rör sig enligt tillverkaren om kraftiga kreatursvagnar med slitstark konstruktion.

Läs mer
”Vi vill fortsätta gå före och leda utvecklingen”

Arla vill arbeta för en mer hållbar mejeriproduktion och siktar på ett netto noll i klimatavtryck till senast år 2050.

Läs mer
Pre-Event Borgeby
Läs mer
Konferens gården och klimatet
Läs mer
Fördubblad livsmedelsexport till 2030 – hur då?
Läs mer
Bevattningskurs i Halland
Läs mer
Från verksamhetsledare till ordförande

Astrid Lovén Persson har utsetts till Svenska Äggs nya ordförande, efter Axel Lagerfelt. Hon har sedan tidigare varit verksamhetsledare för samma branschorganisation.

Läs mer
Nytt projekt för användning av hela växten

För minskat matsvinn ska forskare i ett nytt projekt på SLU i Alnarp använda de delar av växter som i dag ratas för färskvarukonsumtion till att utveckla nya produkter till matlagning.

Läs mer
Carl Jonsson blev årets ekobonde

Ekoböndernas ekobonde blev i år Carl Jonsson från Toftens Lantbruk utanför Falkenberg.

Läs mer
Ny smittsam klövsjukdom hos får

För första gången har sjukdomen smittsam digital dermatit (Contagious ovine digital dermatitis, CODD) upptäckts hos svenska får.

Läs mer
Laddad vardagsfråga

– Hur går det till när era djur slaktas? 

Läs mer
Landsbygden- nyckeln till vår överlevnad

Debatt: Isabella Lövin skriver i Aftonbladet den 22 februari att “Miljöpolitiken ska inte slå mot landsbygden”. Vi har ett gemensamt ansvar inför våra barn när de frågar vad vi gjorde när varningsklockorna för klimatet ringde. Vi behöver en politik som kan gälla likväl för den som bor i staden eller på landsbygden. Både fattig som rik ska ha råd att köpa både svenskt, ekologiskt och närproducerat.

 

Läs mer
Mindre växtskydd – bra för miljön och ekonomin

Södergård utanför Löderup i Skåne prisades tidigare i år för sina miljöinsatser när de fick HKScans Miljöpris till Leverantör. Martin Andersson driver växtodlingen och är inte rädd för att testa nya metoder för att minska näringsläckaget och optimera odlingen.

 

Läs mer
En teleskoplastare fylld med automatik

Kramer har fyllt sin teleskop­lastare med användbar automatik som underlättar förarens arbete. Tyskarna hade dock kunnat göra vardagen ännu enklare med ett par små förbättringar. 

 

Läs mer
Tänk på kalven

Sanna Soleskog är husdjursagronom med ett stort intresse för kors beteenden och kalvar i synnerhet. Hon tycker att kalvar är det mest spännande och samtidigt svåraste som finns.

 

Läs mer
Laglöst agerande hotar kolets kretslopp

Sociala medier i all ära. Verkligen. Men det som sprids där med hjälp av en snabb knapptryckning – ja, ibland blir man ju faktiskt orolig på riktigt. Jag undrar ofta om källkritik är någonting som försvinner så fort man läser något på internet, som kan vara skrivet av vem som helst, när som helst och framförallt med vilken skev agenda som helst. Bilder, filmer och påståenden delas hej vilt utan minsta tvekan över sanningshalten. För allting som någon annat har delat är ju sant, eller hur? 

Läs mer
”Vi växer gärna lite långsammare”

När Väderstad mötte den internationella pressen på Sima-mässan konstaterade att man ett rekordår under 2018. Men nu vill man växa i lite lugnare tempo.

 

Läs mer
Hallå där Lennart Svenzén, på Nöbble gård, som utsetts till Sveriges modernaste stall av Hushållningssällskapet

Hur känns det?
– Det var jättekul! Det blev verkligen mycket uppståndelse av både tidningar, tv och radio. Så det fick stort genomslag. 

 

Läs mer
Nativebanner - CNH Industrial Danmark A/S, CaseIH

Case IH introducerar nu ett unikt, patenterat system för säker inbromsning, Advanced Trailer Brake System. Fördelarna med systemet begränsas inte till transportsituationer på väglag med dåligt grepp som på snö och is.

Läs mer

Senaste