Det går inte att fatta fel beslut

Krönika: Brukar du tänka att det här beslutet är det optimala och sedan göra tvärtom? Nej, jag tänkte väl det. Vardagen består av många val och beslut som ska tas. En del sker medvetet och andra utan att du reflekterar över det. Vissa beslut kräver mer underlag än andra och en del går att fatta på den sköna magkänslan. Det senare behöver inte vara fel baserat på dina värderingar, men är inte optimalt i alla lägen.

 

Kommentera 0 kommentarer

Skapar Jordbruksverkets inblandning instabilitet på arbetsmarknaden för fältveterinärer?

Krönika: Vi har vant oss vid dystra rubriker om bristen på jourhavande fältveterinärer. Upplyftande inslag har däremot varit intervjuer med veterinärstudenter som klart och tydligt förklarar att de gärna arbetar med lantbruksdjur och inte alls har någonting emot jourtjänstgöring. Det råder veterinärbrist och potentialen inom branschen borde vara därefter. Ändå ser studenterna inte någon framtid i fält. Vad är det som orsakar denna instabilitet på arbetsmarknaden?  

 

Kommentera 0 kommentarer

Tips på nyårslöfte för 2023

Krönika: I mellandagarna mottog jag oändligt med reklam från matbutikerna om extrapriser på matvaror passande till jul och nyår. Jag tog upp ett reklamblad och började bläddra och kollade lite extra på köttet. Oxfilé från Brasilien, fläskfilé från Danmark och köttbullar där jag inte ens kunde läsa mig till vart köttet ursprungligen kom ifrån. På sista sidan hittade jag det svenska köttet. Sista sidan. Jag tänkte att vi borde kommit längre än såhär. Har inte diskussionen om svenskproducerat varit på tapeten lite väl länge för att det ska hamna sist i reklambladet? 

 

Kommentera 0 kommentarer

De oväntade kombinationerna

Krönika: Om jag säger mikrobryggeri, vad tänker du då? Jag antar att du i alla fall inte tänker på löpning, men det finns några som gör det. Om jag säger tillverkning av kaminer tror jag inte heller att du i normalfallet skulle vända blicken mot orten Väderstad och företaget med samma namn. Två exempel på oväntade kombinationer som används för att stärka varumärket och göra skillnad. Hur många fler spännande initiativ finns det som kan inspirera andra företag?

Kommentera 0 kommentarer

Hur behåller vi kompetensen i odlingsbranschen?

Krönika: Vi är ett litet team på fyra personer inklusive mig själv, och vi har nu jobbat tillsammans ungefär fyra år. Vi har med åren blivit ett bra gäng med olika egenskaper. För mig som ledare känns det tryggt att vi vet hur vi ska kommunicera med varandra om hur uppgifter ska utföras. När jag under säsongen njöt för fullt av detta välfungerande och tajta arbetslag, sa plötsligt alla upp sig en efter en. Vad händer nu?

 

Kommentera 0 kommentarer

Herregud vilka år!

Fjolårets sista ledare hade rubriken ”De stora hotens och möjligheternas år”. Inte kunde jag ana hur sannspådd jag skulle bli. Rysslands krig mot Ukraina stökade verkligen till ett år som redan innan såg ut att bli turbulent för jordbruket. Lyckligtvis tycks jordbruket som helhet ha hittat balans mellan kostnadsexplosion och ökade intäkter, även om en del tyvärr kommer i kläm när prisrörelserna är stora. Men hur blir 2023?

 

Kommentera 0 kommentarer

Behöver framtiden generalister eller experter?

Krönika: Jag har nyligen bytt utbildning från agronomprogrammet på SLU till ett masterprogram i jordbruksekonomi och jordbrukspolitik i Tyskland. För mig har det inneburit en stor förändring eftersom jag har fått lämna mitt boende i Sverige, mina studiekamrater och mitt universitet där jag de senaste åren förkovrat mig i nationalekonomi och jordbruksrelaterade ämnen. Men utbildningsmässigt är förändringen liten. 

 

Kommentera 0 kommentarer

När ekomjölk säljs i konventionell förpackning, då har vi hamnat riktigt snett

Krönika: Vid årsskiftet kommer invägningen av ekologisk mjölk att minska har jag förstått. Det var väl på tiden kan jag på något sätt tycka. Varför ska man slita med att producera en råvara som inte går att sälja för sitt ”rätta” värde? Och framför allt, varför ska mejerierna köpa en råvara som inte går att sälja? Tro vad man vill men det måste ha gått ut över det konventionella avräkningspriset när man på sätt och vis sponsrat en produktion som inte bär sig själv. När ekomjölk som köps in dyrare säljs i konventionell förpackning, då har vi hamnat riktigt snett i marknaden. Har konsumenterna som traditionellt valt att köpa ekologisk mjölk bytt spår till konventionell mjölk eller väljer de numera växtbaserade produkter. Det är en spännande fråga.

 

Kommentera 0 kommentarer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste