Sluta romantisera bilden av svenskt lantbruk
Krönika: En sak som jag reflekterat mycket över under min utbildning till Husdjursagronom är hur lite samhället faktiskt vet om hur vår mat produceras. Detta leder till att lantbruket i dag till stor del styrs av konsumenter med alldeles för lite kunskap.
Agritechnica 2023: Inspirerande teknikutveckling i kontrast till debattens generaliseringar
Äntligen sitter jag åter på mässan Agritechnicas presscenter i Hannover och skriver ledare. På grund av covid-pandemin var det väldigt länge sedan. Mycket har hänt inom jordbruket sedan förra mässan, 2019. Det är inspirerande att se den snabba och pragmatiska teknikutvecklingen.
Klimatförändringens oförutsägbarhet
Krönika: Jordbruksföretagande är speciellt. Varje år investerar man pengar i något vars avkastning sedan styrs av en rad olika faktorer som inte alltid går att styra över. Därför är det nödvändigt att vidta åtgärder som kan skapa stabilitet för att företaget ska fungera. Just nu är det många faktorer som gör vår livsmedelsproduktion osäker, inklusive klimatförändringarna.
Lång väg att gå för nyvaknat Konkurrensverk
Konkurrensen på den svenska livsmedelsmarknaden har länge varit föremål för debatt. Utvecklingen är negativ sett till att koncentrationen till de största företagen fortgått. Entreprenörskapet i livsmedelsproduktionen har fått en renässans under 2000-talet. Det har tydliggjort hur svårt det är att komma in i de hårt koncentrerade leveranskedjorna för livsmedel, även hos statens monopol Systembolaget. Konkurrensverket har just kommit med två viktiga tillkännagivanden på området, men det krävs mycket mer om möjligheterna för mindre producenter att nå konsumenterna ska underlättas.
Vad lär sig skolelever om svenskt lantbruk?
Krönika: Vid några olika tillfällen har jag fått möjligheten att besöka grundskoleklasser för att prata om lantbruk och livsmedelsproduktion. Jag har träffat mellanstadie- och högstadieelever på skolor i såväl storstad som landsbygdsort. Nyligen träffade jag åttondeklassare och hade förberett mig på att prata om den gröna näringens otroliga bredd, om livsviktig produktion och om alla tiders framtidsbransch. Resultatet blev platt fall, minst sagt.
Vem ska stödja de lokala producenterna?
Krönika: Under beredskapsveckan kunde jag via sociala medier följa olika offentliga verksamheter som ser över sin verksamhet, stärker kompetens och kommer med innovativa lösningar för att vara redo om krisen kommer. De innovativa lösningarna handlar ofta om hur man kan kringgå EU-direktivet som försvårar för kommuner att efterfråga lokalproducerat i sina upphandlingar. Att det överhuvudtaget finns ett sådant direktiv får mig att höja på ögonbrynen, det är för mig en självklarhet att vi ska värna om det lokala så mycket vi kan.
Ännu ett krig som ger fler skäl för ökad produktion
I oktober 1973 startade jom kippur-kriget med en överraskningsattack på Israel av arabiska stater. I oktober 2023 upprepas tragedin. Än så länge med svagare motparter till Israel direkt inblandade i kriget, men historien ger oss skäl att oroas.
Är det bondens roll att utbilda?
Krönika: För lite drygt tre månader sedan skrev jag ”Det bästa av allt är att innan man har facit så blir tredjeskörden 2023 den bästa i mannaminne”. En mening som i ärlighetens namn kändes svår att skriva, men för att få tyngd i något så måste man ta i. Summerar man tredjeskörden här i vår del av landet kan man ändå konstatera att det där med en rekordstor tredjeskörd inte blev helt fel.
“Food is an important part of a balanced diet”
Krönika: I september startade Skolmatskommissionen sitt arbete med målet att lämna förslag om hur skolbarnen ska erbjudas en hälsosam och näringsriktig kost i skolan. Som förälder till tonårsbarn inser jag vikten av nyss nämnda saker samt att maten dessutom är god, annars kvittar det hur nyttig den är. Alternativa ”näringsintag” finns ständigt lättillgängliga och alla, inte bara ungdomarna, behöver inse det som den amerikanska författaren Fran Lebowitz sa; mat är en del av en balanserad diet.
Låt inte kunskapsnivån stanna vid bonde!
Debatt. Vilka yrken finns det inom den gröna näringen? Ställ denna fråga till en högstadieklass och förbered dig på tystnad. Läraren kommer försynt avbryta och be dig förklara vad den gröna näringen är.