Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera 0 kommentarer

Tydliga skillnader mellan kandidaterna till Europaparlamentet

Den här veckan öppnar förtidsröstningen till Europaparlamentet. Den nionde juni är den stora valdagen. EU-ländernas medborgare ska välja 705 ledamöter. Sveriges medborgare väljer ut 21 av dessa. För jord- och skogsbruket är Europaparlamentets politik väldigt viktig. Vi har såklart frågat de svenska partierna vad de vill arbeta för, ur jordbrukets perspektiv. Glädjande nog är svaren konkreta, men missar de inte den allt överskuggande frågan?

 

Kommentera 0 kommentarer

Vad är livet i frihet värt? 

Krönika: Jag blir långt från miljonär på att vara småskalig bonde men istället för stora summor pengar är jag fri. Varje dag fylls med meningsfulla sysslor och jag känner mig otroligt glad som valt detta liv. All den tid jag lägger ner lönar sig. Livet borde vara så mycket mer än bara en transportsträcka mot helgen eller semestern. Under åren vi haft gården har jag aldrig längtat efter semestern eller haft söndagsångest, bara det känns som en vinst. Jag går aldrig sysslolös, vissa dagar är tyngre och andra dagar flyter allt på men det finns alltid en mening. 

 

Kommentera 0 kommentarer

Vilket riskkapital och vilka innovationer gynnar lantbruket?

Krönika: Riskkapital till jordbruksteknologin har ökat dramatiskt från 2014 och framåt. Start-up-företag inom livmedelssystemet har attraherat riskkapitalisterna med nya affärsmöjligheter. Från årliga investeringar på cirka 1 mdr 2014 till cirka 12 mdr dollar de senaste åren måste lantbruket vara en av de hetaste branscherna för investerare, eller? I mars släppte Kairos Future rapporten ”Ätbar innovation” och det är intressant att läsa vad riskkapitalisterna ser för möjligheter inom jordbruket.

 

Kommentera 0 kommentarer

Är all ny teknik och ”lull lull” värt det?

Krönika: Att maskinpriser har gått upp de senaste åren har nog inte undgått någon. Prisuppgångarna beror såklart på flera faktorer såsom dyrare råvaror, inflation, valutakurser med mera. En hälsosam reaktion från konsumenter är såklart att man reagerar på prisökning och ifrågasätter den, och med all rätt. Annars hade tillverkare kunnat härja fritt i prissättning utan att faktiskt behöva leva upp till den prisökning som har genomförts.

 

Kommentera 0 kommentarer

Spannmålsanläggningen – hjärtat i dagens växtodling

Krönika: En investering på gården som ofta får stryka på foten är spannmålstork och lagring. Om jag får lov att vara lite fördomsfull, är det ofta den äldre generationen som väljer att satsa en stor summa pengar, tid och kraft på en funktionell spannmålshantering inom gården. Och det är inte så märkligt, med tanke på att den äldre generationen har haft tiden att tänka igenom hur de vill att utformningen ska se ut, samt att de är starkare likviditetsmässigt när de hunnit med sisådär 40 år inom branschen. 

 

Kommentera 0 kommentarer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem bestämmer vem det är som har rätt att vara bonde? 

Krönika: På 60-talet premierade lantbruks­nämnden ett urval av gårdar som kunde få bidrag för investeringar samt låga räntor på sina lån. Dessa gårdar rustades upp i koncentrerad rationalisering (KR) medan granngårdarna många gånger fick stänga ladugårdsdörrarna och arrendera ut marken. Efter inträdet i EU, blev betesputsen ett verktyg för att den bortvalda bonden fortsatt kunna ha kvar marken och ta igen jordbruksstödet. Vilket har lett till ytterligare svårigheter i norrländska bygder att utvidga produktionsgårdarnas arealer. 

 

Kommentera