Lång väg att gå för nyvaknat Konkurrensverk

Konkurrensen på den svenska livsmedelsmarknaden har länge varit föremål för debatt. Utvecklingen är negativ sett till att koncentrationen till de största företagen fortgått. Entreprenörskapet i livsmedelsproduktionen har fått en renässans under 2000-talet. Det har tydliggjort hur svårt det är att komma in i de hårt koncentrerade leveranskedjorna för livsmedel, även hos statens monopol Systembolaget. Konkurrensverket har just kommit med två viktiga tillkännagivanden på området, men det krävs mycket mer om möjligheterna för mindre producenter att nå konsumenterna ska underlättas.

 

Kommentera 0 kommentarer

Vad lär sig skolelever om svenskt lantbruk?

Krönika: Vid några olika tillfällen har jag fått möjligheten att besöka grundskoleklasser för att prata om lantbruk och livsmedelsproduktion. Jag har träffat mellanstadie- och högstadieelever på skolor i såväl storstad som landsbygdsort. Nyligen träffade jag åttondeklassare och hade förberett mig på att prata om den gröna näringens otroliga bredd, om livsviktig produktion och om alla tiders framtidsbransch. Resultatet blev platt fall, minst sagt.

 

Kommentera 0 kommentarer

Vem ska stödja de lokala producenterna?

Krönika: Under beredskapsveckan kunde jag via sociala medier följa olika offentliga verksamheter som ser över sin verksamhet, stärker kompetens och kommer med innovativa lösningar för att vara redo om krisen kommer. De innovativa lösningarna handlar ofta om hur man kan kringgå EU-direktivet som försvårar för kommuner att efterfråga lokalproducerat i sina upphandlingar. Att det överhuvudtaget finns ett sådant direktiv får mig att höja på ögonbrynen, det är för mig en självklarhet att vi ska värna om det lokala så mycket vi kan. 

 

Kommentera 0 kommentarer

Är det bondens roll att utbilda?

Krönika: För lite drygt tre månader sedan skrev jag ”Det bästa av allt är att innan man har facit så blir tredjeskörden 2023 den bästa i mannaminne”. En mening som i ärlighetens namn kändes svår att skriva, men för att få tyngd i något så måste man ta i. Summerar man tredjeskörden här i vår del av landet kan man ändå konstatera att det där med en rekordstor tredjeskörd inte blev helt fel. 

 

Kommentera 0 kommentarer

“Food is an important part of a balanced diet”

Krönika: I september startade Skolmats­kommissionen sitt arbete med målet att lämna förslag om hur skolbarnen ska erbjudas en hälsosam och näringsriktig kost i skolan. Som förälder till tonårsbarn inser jag vikten av nyss nämnda saker samt att maten dessutom är god, annars kvittar det hur nyttig den är. Alternativa ”näringsintag” finns ständigt lättillgängliga och alla, inte bara ungdomarna, behöver inse det som den amerikanska författaren Fran Lebowitz sa; mat är en del av en balanserad diet.

 

Kommentera 0 kommentarer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste