Har ni koll på potentialen i norr?
Krönika: ”I dag finns nästan alla bärodlare i Skåne, men det går absolut att starta frukt- och bärodlingar ända upp till Mellansverige”. Citatet kommer från en film riktad mot konsumenter och samtidigt visas grafik där Mellansverige verkar sluta i södra Dalarna och Sverige norr om Örnsköldsvik är helt bortklippt.
Mathantverk – en väg till resiliens
Krönika: Fler och fler vill förädla sina råvaror hantverksmässigt. Kvalitén på produkterna blir bättre och bättre. Mångfalden och kreativiteten ökar, och kunderna blir allt fler!
2021: I den bästa av märkliga världar
Förutsättningarna för lönsamhet i svenskt jordbruk ser bättre ut än på många år. Inte ens det offentliga Sveriges ointresse för svenskt jordbruks internationella konkurrenskraft och regelförenklingar kan hålla oss helt negativa. Trots en rejält stärkt svensk krona har spannmålspriset ökat rejält i höst/vinter. Köplojaliteten för svensk mat är starkare. Tack vare pandemin och sedelpressarna, som körs så att överhettningsskydden borde slå ifrån, blir räntan lägre och lägre.
Ett dåligt spannmålspris leder till alternativa grödor
Krönika: Året 2020 börjar lida mot sitt slut och det är dags att summera hur resultatet blev. Vad lyckades bra och vad blev mindre bra? För första gången sedan min odling startade har något hänt som jag inte kunnat styra över i någon större omfattning.
Är det okej att säga grattis?
Krönika: Svensk jordbruksmark ökar i värde med över 60 procent de kommande 50 åren kopplat till klimatförändringen. Förutsättningarna för livsmedelsproduktion i Europa kommer ändras markant. Tillgång till vatten och bördig mark i Sverige kommer att vara en konkurrensfördel som påverkar åkermarkens värde när länder runt Medelhavet får allt större problem med torka. Klimatets effekter på prisnivåer runt om i Europa finns att läsa i “Climate change adaption in the agriculture sector in Europe” för den som vill förkovra sig med mer statistik inom området.
2020 - ett år med stora svängningar på marknaderna
Vi har upplevt ett år med stormiga råvarumarknader. Virus och politik skakar om på marknaderna. Sällan har vi sett så många av våra marknader röra sig så kraftig under ett år.
En bonde som förebild i jul
Krönika: Pampig orgel och välfylld kyrka med sånger som ger mig en bubblande känsla i kroppen – blev i verkligheten en första advents-gudstjänst via Zoom. Luciatåg med deltagare från de allra minsta barnen till vuxna som letat fram en stjärngossestrut för att vara med i den stämningsfulla traditionen – blev istället ihopklippta filmsnuttar från några barn.
Kan glesbygden få lika generösa regler som staden?
I staden tillämpas inte strandskyddet. Där tillämpas inte biotopskydd och där går det vanligtvis utmärkt att bygga på åkermark. I staden skjuts rovdjur direkt och näringsämnen från avlopp tillåts breddas orenat ut i vattendrag. Det är inte utan att man förstår många landsbygdsbors muttrande om negativ särbehandling. Samtidigt är det stadens oförmåga att föda sig själv som är grunden för lantbrukets välgång.
Debatt: Välj svensk mat till jul och nyår
Den stora mathelgen närmar sig med stormsteg. Det läckra svenska julbordet erbjuder något för alla och förutom den goda smaken gör du ett hållbart val om du väljer svenska råvaror så långt det är möjligt. Ditt val i butik och på restaurang gör skillnad på riktigt.
Kunskap och erfarenhet krävs för att klara morgondagens utmaningar
Krönika: Vi går mer och mer ifrån den syn konsumenterna har av den ”traditionella bonden” och blir mer och mer företagare, förhandlare och marknadsförare.