Djupt oroande utveckling för svenskt jordbruk
Förra året var sannolikt det mest lönsamma för svenskt jordbruk sedan EU-inträdet. Detta år ser lönsamheten ut att bli sämre, men ändå historiskt sett god. Likväl är investeringsviljan inte minst i djurhållningen låg och vi går mot minskad produktion av gris, fågel och mjölk. Hesa Fredrik bör ljuda över stad och land. Den svenska naiviteten om mervärden för hela produktionsvolymen och bibehållen produktion trots nationella särregler och nationella merkostnader, måste få ett slut.
Rejäla verktyg och inte bara visioner
Krönika: Livsmedelsstrategi 2.0. Vad menar man egentligen med ”2.0”? En ny uppdaterad, bättre version av förlagan går det att uppfatta ur uttalandet från vår landsbygdsminister Peter Kullgren.
Vikten av bra lärare
Krönika: 2016 var året jag började gymnasiet. Jag var då en skoltrött ungdom som inte visste vad jag ville göra i livet. Tack vare uppväxten på gård och en mycket stöttande studie- och yrkesvägledare (SYV) blev det lyckligtvis naturbruksgymnasium för min del. Min tid där öppnade mina ögon och visade mig hur stora möjligheter det finns inom lantbruk.
Framtidens Centerparti: In i städerna, lutade åt vänster
Höstens riksdagsval var en riktig rysare. Det känns redan länge sedan, men Centerpartiets nyligen avslutade valanalys är spännande läsning. Den summerar valets största genomklappning och utfallet av partiets snart decennielånga resa, ensamma i drömskapelsen ”den breda mitten”.
Alla roller är viktiga i den gröna näringen
Krönika: Som agronomstudent är ny kunskap något man stöter på dagligen. Ibland har man även tid, mellan marklära och biologistudier, att stanna upp och fundera på vad ens plats som agronom är inom de gröna näringarna. Då har jag funderat en del på vad jag lär mig och varför. Framför allt har jag tänkt på vad den kunskap jag får har för roll i näringslivet när jag är klar med min utbildning. Men jag har även funderat på vilken kunskap jag inte får som agronom och som jag kommer ha stor nytta av att andra delar av arbetssektorn har.
Smaklig måltid!
Krönika: Nu ska världen, eller åtminstone Europa, få veta vilken fantastisk mat som produceras i Sverige av svenska råvaror producerade av svenska bönder. 2023 är året då Stockholm blivit utsedd till Europas gastronomiska huvudstad. Hela landet ska visas upp med nya landskapsmåltider framtagna av regionala matinspiratörer och råvaruproducenter, tillsammans med landshövdingar och andra intressenter.
Vilken är vår framtida modell – diversifierad eller specialiserad?
Krönika: En belgisk poddproducent som skulle producera en podd om EU:s nya jordbrukspolitik och dess påverkan på svenska lantbruk letade efter ett mjölkföretag i norra Sverige att intervjua och vände sig till oss. Jag kände mig tveksam till att vara med då jag antog att vårt företag inte egentligen var vad de letade efter. Vi beskrev vår verksamhet – som består av både mjölk, kött, gårdsbutik, jordgubbsodling, turism och lite annat - och svarade att vi inte är ett typiskt mjölkföretag i norra Sverige och att det vore bättre om de intervjuade några som var mer representativa. Svaret vi fick förvånade mig. ”Men er gård skulle ju vara perfekt att ha med då det är vad lantbruk skulle kunna vara i framtiden – hållbara och diversifierade!”.
Låt oss prata räntor med varandra
Att driva lantbruk är extremt kapitalkrävande. Det är bland annat den ägda marken och lokalerna som spökar. I de flesta branscher är det få förunnat att kunna äga sina verksamhetsytor och sällan en förutsättning för företagandet. I lantbruket är ägande vanligt, ofta oundvikligt. Räntekostnaderna är därför vanligen en betydande post i lantbruksföretaget. Men vi talar inte så mycket om räntorna och marknaden för lantbruksfinansiering är allt annat än transparent.
Varför ska man bo på landet?
Krönika: För många är det helt obegripligt att folk väljer att bo på landsbygden. Långt till affären, långt till skolan och i många fall långt till jobbet. Tittar man på den energipolitik som förts de senaste åren har det gett fördyrade levnadsomkostnader för de flesta, men det har oftast slagit hårdast mot oss på landet.
Mindre kött i offentlig upphandling inte lösningen på vare sig klimatomställningen eller den biologiska mångfalden
Debatt. Sydsvenskan uppmärksammade nyligen beslutet att Malmö stad enbart ska servera vegetariskt eller vegansk kost på kommunens möten och konferenser. LRF Skåne beklagar att Malmö stad väljer att se ensidigt på hållbar mat, och hoppas på dialog för ett breddat perspektiv.