Löfvens obegripliga svek

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven valde att inte tillsätta någon ny landsbygdsminister när han tack vare Centerpartiets till synes numera ovillkorade stöd, fick chans att återigen bilda regering. Valet att avskaffa landsbygdsministerposten tog branschen på sängen. Med all rätt. Vi är nu det enda land i EU och ett av de få i världen där livsmedels- och bioenergiförsörjningen inte föräras en egen minister. Hur tänkte han? 

 

Kommentera 0 kommentarer

Åkermarken måste försvaras

Krönika: ”Det är viktigt att svensk åkermark bibehålls för att kunna producera mat.” Det fastslog Sveriges överbefälhavare Micael Bydén på LRF:s riksförbundsstämma. Bydén fortsatte med att påtala vikten av ett starkt totalförsvar, där även de gröna näringarna spelar en viktig roll. ”Det handlar om hjälp till självhjälp att öka vår egen livsmedelsproduktion. Förbättrad försörjningssäkerhet i en kris handlar mycket om en ökad inhemsk livsmedelssäkerhet.” 

 

Kommentera 0 kommentarer

Hållbarhetsklivet för svenskt lantbruk

Krönika: Systematiskt miljö- och klimatarbete under 20 år med tydliga mål vad man vill åstadkomma. Hur många branscher kan berätta detta för marknaden? Jag läste nyligen igenom strategin för Greppa Näringen för perioden fram till 2027, projektet som omfattar drygt 10 000 av Sveriges livsmedelsproducenter och täcker nästan hälften av den svenska åkerarealen. Fantastiskt vilket arbete som lagts ner under åren och så rätt i tiden för de kommande årens hållbarhetsarbete.

 

Kommentera 0 kommentarer

Våga stanna upp ett tag!

Krönika: Alldeles snart är det högsäsong ute i landet med grässkörd, sprutning och innan vi vet ordet av är det dags att tröska. Precis som varje år. Högsäsong i lantbruket innebär i många fall perioder med lite för lite sömn, stress över maskiner och inte minst väder. Det är i dessa situationer som olyckor sker. ”Jag ska bara” och sen är katastrofen ett faktum. Har man tur går något bara sönder, har man otur, ja då gör man inte mer.

Kommentera 0 kommentarer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste